Putin a dat ordin ca toată regiunea Donețk să fie cucerită până la sfârșitul anului. Luptele s-au „înrăutățit semnificativ” și în nord-estul țării

Duminica, 15 Octombrie 2023, ora 03:15
7749 citiri
Putin a dat ordin ca toată regiunea Donețk să fie cucerită până la sfârșitul anului. Luptele s-au „înrăutățit semnificativ” și în nord-estul țării
Lupte grele la Avdiivka/ FOTO: euromaidanpress.com

Președintele rus Vladimir Putin a stabilit o nouă dată pentru intrarea forțelor ruse în granițele administrative ale regiunii Donețk - 31 decembrie, spune Vitali Barabaș, șeful Administrației Militare a orașului Avdiivka, la radioul ucrainean.

„Au stabilit o altă dată pentru intrarea în granițele administrative ale regiunii Donețk. Acum este 31 decembrie. Adică, până la sfârșitul anului, li s-a dat sarcina de a intra în granițele administrative ale regiunii Donețk.

Ei înțeleg că dacă iau înălțimea Avdiivka, atunci le va fi mai ușor să ajungă la Pokrovsk și așa mai departe. De aceea Avdiivka este extrem de importantă pentru ei”.

Forțele rusești s-au confruntat cu o serie de „eșecuri" în asaltul lor împotriva orașului Avdiivka, aflat în prima linie a frontului în regiunea Donețk, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză.

Forțele ucrainene din zonă au continuat să respingă atacurile rusești și au folosit câmpuri minate pentru a împiedica avansarea rușilor spre oraș, potrivit ISW.

Conform afirmațiilor unui voluntar din armata rusă, echipamentele uzate reduc, de asemenea, precizia artileriei rusești.

De asemenea, ISW notează că sursele rusești au publicat relatări contradictorii cu privire la ocuparea fabricii de cocs din Avdiivka.

ISW susține că nu a observat nicio dovadă care să confirme că forțele rusești controlează uzina.

Moscova, care folosește din nou tactica „valurilor umane“ ar putea spera să prezinte ofensiva sa din Avdiivka ca pe o dovadă că contraofensiva Ucrainei a eșuat, cred analiștii think tank-ului american.

Kremlinul încearcă probabil să se folosească de operațiunile ofensive rusești din jurul Avdiivka, precum și de eforturile localizate în alte zone ale frontului, pentru a schimba narațiunile rusești și internaționale și a se concentra pe operațiunile ofensive și capacitățile militare rusești, notează ISW.

La o reuniune de miercuri a Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzya, a afirmat că contraofensiva ucraineană s-a „încheiat în mod oficial" din cauza „operațiunilor de luptă active" ale Rusiei pe front.

Armata rusă a pierdut un batalion de tancuri în ofensiva de la Avdiivka

Armata rusă a pierdut recent 34 de tancuri în timp ce făcea o nouă încercare de a captura orașul Avdiivka din estul Ucrainei, potrivit unui articol Forbes.

Atacul, care a început marți, a fost cea mai recentă încercare a Moscovei de a disloca garnizoana ucraineană care apăra locația strategică, situată la aproximativ 50 de km sud de Bahmut, zonă din care ucrainenii ar fi adus întăriri, susține partea rusă,n timpul atacului pe două direcții al armatei ruse asupra Avdiivka, forța de invazie ar fi desfășurat aproximativ șase regimente și brigăzi motorizate. De asemenea, au fost desfășurate câteva mii de forțe de infanterie și sute de tancuri și vehicule de luptă

Rușii au crezut că acest lucru este mai mult decât suficient pentru a distruge garnizoana ucraineană formată, se pare, din două brigăzi, care protejează orașul. Cu toate acestea, forțele ucrainene au anticipat atacul, construind fortificații și desfășurând drone pentru a identifica forțele inamice.

Potrivit Forbes, mijloacele de monitorizare a Ucrainei au fost cruciale pentru efortul de apărare, deoarece apărătorii au avut non-stop drone pe cer, ceea ce le-a permis să anticipeze mișcările rușilor.

„Apărătorii ucraineni au ținut cu curaj linia”, a spus Statul Major al Forțelor Armate ucrainene. Au respins 10 atacuri inamice în apropiere de Avdiivka și alte 8 atacuri la est de Stepov. În total, Rusia a pierdut 70 de vehicule blindate în luptă, în timp ce Ucraina a pierdut 15 dintre ele. citată de news.ru.

Potrivit analiștilor independenți care au evaluat amploarea bătăliei, în doar 24 de ore, Moscova a pierdut în zona localității mai multe tipuri de blindate: T-62, T-72, T-80 și T-90. Doar tancul rusesc T-54/55, vechi de 70 de ani, nu a fost văzut pe câmpul de luptă. O sursă ucraineană a susținut că rușii au pierdut 34 de tancuri.

Lupte grele și pe frontul de nord-est

Luptele de-a lungul porțiunii nordice a frontului de est al Ucrainei s-au „înrăutățit semnificativ" în ultimele zile, a declarat sâmbătă comandantul forțelor terestre ale Kievului, generalul Aleksandr Sîrski, transmite Reuters.

Generalul Aleksandr Sîrski, care a vizitat trupele ucrainene din zonă, a declarat că forțele rusești s-au regrupat după ce au suferit pierderi și au atacat în jurul satului Makiivka și spre orașul Kupiansk.

„Principalul obiectiv al inamicului este înfrângerea unei grupări a trupelor noastre, încercuirea orașului Kupiansk și ajungerea la râul Oskil", a declarat el.

Sîrski a adăugat că forțele rusești au efectuat „zeci" de atacuri în fiecare zi, dar că trupele ucrainene au fost pregătite și își mențin poziția.

Între timp, forțele Kremlinului loveau și orașul strategic ucrainean Avdiivka, pe o altă secțiune a frontului de est, în ceea ce oficialii ruși și occidentali au declarat că reprezintă o nouă ofensivă.

O contraofensivă ucraineană de patru luni a înregistrat unele progrese atât în est, în apropiere de Bahmut, cât și în sud, unde Kievul speră să ajungă la Marea Azov, dar câștigurile au fost progresive.

Generalul Oleksandr Sîrski este considerat cel mai temut comandant ucrainean în urma succeselor repurtate în cursul războiului.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Cel mai puternic om al lui Putin: Cum vor fi anihilate Statele Unite și de ce Siberia este o țintă pentru Occident
Nikolai Patrușev este al doilea cel mai puternic om de la Moscova, fiind practic mâna dreaptă a lui Putin. În prezent, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev este un fost coleg...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #done k, #avdiivka, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina