Dronele kamikaze ieftine, echipate cu explozivi, au devenit principala armă antitanc pe frontul din Ucraina VIDEO

Joi, 05 Octombrie 2023, ora 23:34
6987 citiri
Dronele kamikaze ieftine, echipate cu explozivi, au devenit principala armă antitanc pe frontul din Ucraina VIDEO
Drona kamikaze ucraineană FOTO/ pravda.com.ua

Dronele ieftine echipate cu dispozitive explozive au devenit principala armă antitanc pentru armata ucraineană în războiul împotriva Rusiei.

Un ofițer ucrainean a declarat pentru The Washington Post că dronele FPV, care sunt operate de la distanță cu ajutorul unui controler și al căștilor, „au devenit principala armă antitanc” împotriva forțelor ruse, în comparație cu arme alternative precum rachetele antitanc.

Ministerul ucrainean al apărării le numește kamikaze, deoarece focosul ataşat distruge și drona. Ele mai sunt cunoscute și sub numele de drone First Person View (FPV), deoarece operatorul își pune o pereche de ochelari VR care îi permite să observe cu destul de multă claritate zona în care acestea zboară.

Dronele de atac unidirecționale ieftine comerciale încărcate cu explozivi au distrus tancurile mai avansate T-90M ale Rusiei, în valoare de milioane de dolari, și alte vehicule blindate pe câmpul de luptă, spune locotenentul Iuri Filatov, comandantul șef al sistemelor de drone din Brigada 3 de asalt a Ucrainei.

Într-o singură zi, spune Filatov, forțele ucrainene au folosit drone cu explozibil pentru a distruge patru tancuri rusești, în timp ce țineau trupele ucrainene la distanță sigură de focul rușilor.

„Pe măsură ce folosim mai multe drone”, a spus ofițerul pentru The Washington Post, „pierdem mai puțini oameni”.

În ultimele luni, aceste drone de atac cu buget redus, care au costat între 400 și 500 de dolari, au făcut ravagii pe câmpurile de luptă din Ucraina. Sunt folosite atât de ucraineni, cât și de ruși.

„Este o revoluție în ceea ce privește plasarea acestei capacități ghidate de precizie în mâinile oamenilor obișnuiți, mai ales că reprezintă o mică parte din costul țintei distruse”, a declarat pentru WP, expertul în drone Samuel Bendett de la Centrul pentru Analize Navale.

„Vedem că dronele FPV lovesc un loc foarte precis, care înainte era într-adevăr domeniul unor arme foarte scumpe, cu ghidare de înaltă precizie. Și acum este o dronă de 400 de dolari pilotată de un adolescent”, a adăugat el.

Dronele de tip FPV nu necesită un nivel prea marea de pregătire, deoarece pot fi operate cu destul de multă uşurinţă. În cazul ucrainenilor, cele mai multe drone de tip FPV sunt asamblate de voluntari sau de soldații înșiși, din componente din componente achiziţionate în urma unor campanii de strângere de fonduri.

Simplitatea electronicii și utilizarea de componente din comerț le face să fie destul de accesibile din punct de vedere al preţului - o dronă de atac Pegasus, fabricată în Ucraina, costă 462 de dolari. Dronele kamikaze SwitchBlade, pe care SUA le furnizează Ucrainei, costă 52.000 de dolari bucată sau mai mult.

Costul redus al dronelor FPV compensează rata relativ scăzută de succes în distrugerea țintelor. Operatorii estimează că rata lor de succes este între 50%-80%.

Deși dronele de tip FPV nu au o rază lungă de acțiune, transmisia în direct către ochelarii VR ai operatorului le permite să lovească ținte aflate în spatele copacilor, clădirilor sau în aflate în tranșee. Dronele sunt de unică folosință, dar ochelarii VR și controlerul sunt refolosite.

Astfel, atacul cu drone FPV vine ca o completare a focului de artilerie care nu tot tipul este cel mai precis. Aceste drone sunt greu de bruiat electronic, deoarece folosesc semnale video analogice pentru a zbura la altitudini joase.

Expertul a explicat că utilizarea vehiculelor aeriene fără pilot ar putea avea un „efect psihologic extraordinar” asupra țintelor potențiale. „Aproape niciodată nu știi de unde vine o dronă FPV”, a spus Bendett.

Un comandant adjunct al companiei din Brigada 80 de Asalt a Ucrainei a declarat pentru WP că trupele ruse folosesc drone FPV în același mod ca soldații ucraineni, dar a menționat că se pare că Moscova are mai multe echipamente.

Forțele ruse de ocupație utilizează aceleași drone kamikaze de tip FPV, dar nu la fel de mult că militarii ucraineni, cel puţin asta reiese dintr-un raport al grupului de analişti OSINT ai GeoConfirmed.

„Este ca un joc de șah”, a spus comandantul cu indicativul Swift. "Ei îl câștigă. Doar în ceea ce privește cantitatea".

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #drone kamikaze, #arme antitanc , #Razboi Ucraina