The Telegraph: Macron „lucrează la un plan secret” cu China pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Marti, 18 Aprilie 2023, ora 23:21
2770 citiri
The Telegraph: Macron „lucrează la un plan secret” cu China pentru a pune capăt războiului din Ucraina
Președintele francez Emmanuel Macron și omologul său chinez Xi Jinping/ FOTO: euronews

Emmanuel Macron încearcă să elaboreze planuri cu China care ar putea duce la discuții între Rusia și Ucraina „până în vară”, potrivit informațiilor care citează persoane familiare cu inițiativa.

Președintele Macron l-a trimis în misiune pe consilierul său pentru politică externă, Emmanuel Bonne, să lucreze cu principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, pentru a stabili un cadru care ar putea fi folosit ca bază pentru negocierile viitoare, scrie The Telegraph.

Strategia franceză prevede ca discuțiile dintre Rusia și Ucraina să aibă loc în această vară, dacă totul merge bine, au spus sursele anonime citate de Bloomberg.

Orice negocieri viitoare ar depinde de mai multe condiții, inclusiv de o ofensivă de primăvară ucraineană de succes, care ar pune Kievul într-o poziție de forță în timpul oricăror discuții, potrivit surselor.

Bloomberg a spus că un oficial din biroul lui Macron a confirmat planul ca Bonne să vorbească cu Wang. El a refuzat să comenteze detaliile, adăugând că aliații Franței au fost informați despre orice inițiativă franceză.

Ministerul de Externe al Chinei a răspuns că nu cunoaște sursa informațiilor și că este „dificil de verificat autenticitatea”. Palatul Elysée nu a răspuns solicitărilor The Telegraph pentru detalii despre inițiativa raportată.

Este neclar dacă Macron are sprijin pentru planul său de la Kiev

Cu toate acestea, sâmbătă, biroul lui Macron a anunțat că a „discutat următorii pași în organizarea unui summit pentru pace” cu Volodimir Zelenski. Președintele ucrainean a confirmat că a petrecut o oră și jumătate la telefon cu Macron, în care au discutat „rezultatele recentei vizite a președintelui în China”, fără a oferi detalii.

Kremlinul a declarat marți că nu a văzut niciun plan pentru un acord de pace prezentat de Franța, dar că eforturile Braziliei de a media în conflictul din Ucraina „merită atenție”.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a atras luni critici din partea Statelor Unite pentru recentele sale comentarii care sugerau că Occidentul a „încurajat” războiul prin înarmarea Ucrainei.

Macron a spus anterior că vede un rol major pentru China și că, datorită relației sale cu Rusia, aceasta ar putea „readuce Moscova la rațiune”. Cu toate acestea, Beijingul până acum nu a dat semne că ar fi dispus să facă presiuni asupra Moscovei să retragă trupele.

În China, președintele francez nu a reușit să-l convingă pe Xi Jinping să vorbească cu Zelenski – cei doi nu au mai vorbit de când a izbucnit războiul în urmă cu mai bine de un an.

La Bruxelles, un cor tot mai mare de critici se plâng că Macron este mai interesat să-și promoveze agenda personală decât să sprijine aliații, precum Ucraina.

În acest caz, oamenii din interior cred că Macron speră să se poziționeze ca un jucător puternic pe arena internațională care ajută la sfârșitul invaziei ruse pentru a crea o moștenire de durată.

El a fost aspru criticat pentru că a încercat să-i convingă pe aliații occidentali să scutească Rusia de „umilire” într-o încercare anterioară de a pune capăt războiului.

Mulți aliați ucraineni au respins propunerile de încetare a focului care ar permite Rusiei să păstreze câștigurile teritoriale și au avertizat că Vladimir Putin va exploata discuțiile de pace pentru a pregăti o nouă ofensivă.

Cei mai mulți rămân sceptici că China poate servi ca un intermediar neutru, având în vedere „prietenia sa fără limite” cu Rusia. Țările s-au angajat în mod repetat să întărească legăturile, inclusiv printr-un apel de luni, 17 aprilie, pentru a stimula cooperarea dintre armatele lor.

Diplomații de top susțin „Formula Păcii”

Diplomați de top din Grupul celor Șapte Națiuni – inclusiv Franța – au susținut în această săptămână „Formula Păcii” a lui Zelenski, care include retragerea completă a tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Macron este dornic să discute despre viitoarele garanții de securitate pentru Ucraina cu diverși parteneri internaționali, inclusiv China, potrivit rapoartelor.

Liderii NATO vor lansa discuții similare atunci când se vor întâlni cu ocazia summitului anual al MATO de la Vilnius, Lituania, în iulie.

The Telegraph notează că discuțiile interne se concentrează în prezent pe aducerea forțelor armate ale Kievului la standardele NATO, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Aceasta este o metodă pe care oficialii occidentali o consideră crucială pentru a evita viitoarea agresiune rusă odată ce războiul actual se apropie de final.

Țări precum Polonia și statele baltice, i-au îndemnat pe francezi să se concentreze pe sprijinirea Ucrainei înainte de a acorda prioritate întăririi producătorilor de arme din UE.

„Dacă te uiți la narațiunea președintelui francez despre autonomia strategică, acesta este un alt exemplu al modului în care francezii privesc aceste lucruri”, a spus un diplomat pentru Telegraph.

„Este clar... ei acordă prioritate obiectivului de a întări industria europeană de apărare în detrimentul ajutorării Ucrainei”, a adăugat sursa despre schema de obuze de artilerie pe care UE a aprobat-o.

Emmanuel Macron, infirmul scenei internaționale

Emmanuel Macron este criticat și la el în țară de cotidianul „Liberation“. Contestat în țara sa, președintele francez nu mai este în măsură să exercite o influență semnificativă în străinătate. Gafele sale diplomatice i-au împărțit pe cei Douăzeci și șapte și au semănat confuzie printre aliații tradiționali ai Parisului, scrie Jean Quatremer, corespondentul la Bruxelles al publicației.

„Reforma pensiilor îl lasă pe Emmanuel Macron slăbit pe plan intern. Problema Președintelui este că pe scena europeană și chiar internațională, care a fost multă vreme domeniul său de excelență și unde ar fi putut spera să găsească o scăpare din necazurile sale interne, apare la fel de infirm, chiar și daca nu este tocmai din aceleași motive.

Nu este suficient să conduci a doua putere economică și demografică și prima putere diplomatică și militară a Uniunii (și să fii singura țară de acolo care are un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU) ca să ai o greutate decisivă în Europa. Rețeta este infinit mai complexă: trebuie să ai talent și idei, dar și să poți să-ți conduci și să reformezi țara pentru a-i permite să-și mențină rangul, cu sprijinul cetățenilor. Dacă Angela Merkel, cancelarul Germaniei din noiembrie 2005 până în decembrie 2021, a contat decisiv până în ultimul minut al ultimului mandat, a fost pentru că nu a fost contestată pe plan intern. Nu există nici un exemplu, în nicio democrație, de lider respectat și ascultat pe scena internațională și în același timp demonetizat în propria țară, François Hollande poate mărturisi acest lucru“, subliniază Quatremer.

Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Emmanuel Macron sparge gheața și vorbește despre o apărare europeană care să includă arma nucleară. „Putem să o folosim când interesele vitale sunt ameninţate”
Preşedintele francez Emmanuel Macron se declară pregătit ”să deschidă dezbaterea” unei apărări europene care să includă şi arma nucleară, într-un interviu cu tineri europeni....
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Emmanuel Macron, #plan secret, #pace, #China , #Razboi Ucraina