Războiul din Ucraina a divizat comunitățile evanghelice din SUA. Ce se întâmplă acum cu americanii care divinizau Rusia pentru valul de legi anti-LGBTQ

Vineri, 08 Aprilie 2022, ora 22:02
7548 citiri
Războiul din Ucraina a divizat comunitățile evanghelice din SUA. Ce se întâmplă acum cu americanii care divinizau Rusia pentru valul de legi anti-LGBTQ
Președintele rus Vladimir Putin. FOTO Twitter

În februarie 2022, liderul evanghelic Franklin Graham le-a cerut adepților săi să se roage pentru Vladimir Putin. El a recunoscut că ar putea părea o „cerere ciudată”, având în vedere că Rusia era în mod clar pe cale să invadeze Ucraina, dar Graham le-a cerut credincioșilor „să se roage ca Dumnezeu să lucreze în inima lui, astfel încât războiul să poată fi evitat cu orice preț”.

Un subgrup semnificativ al comunității evanghelice din SUA, în special conservatorii albi, dezvoltă o alianță politică și emoțională cu Rusia de aproape 20 de ani, scrie The Conversation. Acei credincioși americani, inclusiv personalități proeminente precum Graham și Jay Sekulow de la Centrul American pentru Drept și Justiție, văd Rusia, pe Putin și Biserica Ortodoxă Rusă drept protectori ai credinței, care se opun atacurilor asupra valorilor „tradiționale” și „familiale”. Ei apreciază valul de legi anti-LGBTQ din Rusia, care au devenit un model pentru unele legislații anti-trans și anti-gay din SUA.

Acum, cu Rusia bombardând biserici și distrugând orașe din Ucraina, cea mai protestantă dintre fostele republici sovietice, comunitățile evanghelice americane sunt împărțite. Majoritatea se opun acțiunilor Rusiei, mai ales pentru că există o biserică evanghelică puternică în Ucraina.

Cu toate acestea, un mic grup dintre cei mai conservatori evanghelici americani nu se poate despărți de aliatul lor. Entuziasmul pentru Rusia este întruchipat de Graham, care în 2015 a vizitat Moscova, unde a avut o întâlnire caldă cu Putin.

În acea călătorie, Putin a explicat că mama sa și-a păstrat credința creștină chiar și sub conducerea comunistă. La rândul său, Graham l-a lăudat pe Putin pentru sprijinul său față de creștinismul ortodox, punând în contrast „schimbările pozitive” ale Rusiei cu ascensiunea „secularismului ateu” în SUA.

Dar nu a fost întotdeauna așa. Cândva, evanghelicii americani au văzut Uniunea Sovietică și alte țări comuniste ca fiind cea mai mare amenințare a lumii pentru credința lor.

Ei au desfășurat activități periculoase ilegale, făcând contrabandă cu Biblii și literatură creștină în Uniunea Sovietică. Și totuși, astăzi, Rusia, cu o toleranță mică a guvernului față de evanghelizarea protestantă, a devenit un simbol al valorilor conservatoare pe care unii evanghelici americani le proclamă.

Politicile lui Putin de a reprima evanghelizarea nu par să-i deranjeze prea mult pe unii dintre aliații săi evanghelici conservatori. Acest lucru se datorează în parte pentru că evanghelicii americani au continuat să-l vadă pe Putin ca fiind dispus să-i sprijine deschis pe creștini în ceea ce ei considerau un război global împotriva credinței lor.

Graham a fost printre cei care s-au entuziasmat de așa-numita lege a propagandei gay a Rusiei, care limitează materialele publice despre relațiile „netradiționale”. Alții, precum Congresul Mondial al Familiilor și Alianța pentru Apărarea Libertății, cultivă de multă vreme legături cu politicienii ruși, precum și cu Biserica Ortodoxă Rusă.

Acum, invazia Ucrainei i-a pus pe aliații lui Putin în defensivă. Graham însuși a subliniat că nu sprijină războiul, iar organizația sa umanitară Samaritan's Purse a trimis mai multe echipe în Ucraina pentru a distribui ajutoare.

Pentru moment, statutul lui Putin de avangarda morală a dreptei globale este sever testat, iar susținătorii căsătoriei tradiționale care trec granița se pot afla în pragul divorțului, notează The Conversation.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #evanghelisti, #Vladimir Putin , #Razboi Ucraina