Opoziția germană face presiuni pentru trimiterea temutelor rachete Taurus în Ucraina. „Ar putea face diferența“

Joi, 18 Ianuarie 2024, ora 00:30
2991 citiri
Opoziția germană face presiuni pentru trimiterea temutelor rachete Taurus în Ucraina. „Ar putea face diferența“
Rachete germane Taurus/ FOTO: defencesecurityasia.com

Principalele partide de opoziție din Germania, coaliția formată din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială din Bavaria (CSU), vor cere un vot în Bundestag, miercuri, 17 ianuarie privind transferul rachetelor Taurus către Ucraina, a anunțat postul german de televiziune NTV.

Ucraina a făcut lobby, începând din 2023, pentru aceste arme de producție germană, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri. Cancelarul Olaf Scholz a refuzat să le transfere, temându-se de o escaladare cu Rusia.

Friedrich Merz, liderul parlamentar al CDU, a anunțat că partidul său va introduce pe 17 ianuarie o moțiune pentru o rezoluție în Bundestag care să supună la vot chestiunea livrărilor Taurus.

"Considerăm că situația din Ucraina este din ce în ce mai critică", a declarat Merz.

Votul ar urma să aibă loc în urma unui raport întocmit de Eva Hogl, comisarul pentru apărare al Partidului Social-Democrat german (SPD), aflat la putere.

Merz a declarat că forțele ucrainene nu au în prezent "nicio perspectivă" de a ține la distanță trupele rusești și că rachetele de croazieră Taurus ar putea face o diferență substanțială.

Fostul președinte german Joachim Gauck a declarat pe 7 ianuarie că Scholz ar trebui să aprobe transferul de rachete Taurus către Kiev. Comentariile sale au urmat unei serii de atacuri aeriene masive ale Rusiei împotriva unor obiective civile din Ucraina.

"Nu mai înțeleg de ce ezităm să livrăm această armă", a declarat Gauck.

Ucraina a primit deja sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune de la alți aliați internaționali cheie. Marea Britanie a livrat Storm Shadows, cu o rază de acțiune de până la 250 de kilometri, în mai 2023, în timp ce Franța a trimis rachetele lor echivalente SCALP-EG mai târziu în vară.

De asemenea, SUA au furnizat Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACMS) pentru prima dată în octombrie.

Armele cu rază lungă de acțiune permit forțelor ucrainene să lovească ținte în spatele liniilor defensive rusești și în Crimeea ocupată. Administrația Zelensky a făcut un lobby puternic pentru Taurus de fabricație germană, care au o rază de acțiune și mai mare decât SCALP-EG/Storm Shadows sau ATACMS.

"Cu cât raza de acțiune a rachetelor este mai mare, cu atât războiul este mai scurt", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba în august 2023.

Germania va oferi unilateral Ucrainei peste 7 miliarde de euro

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Berlinul va oferi unilateral Ucrainei peste șapte miliarde de euro în asistență de securitate și sprijin umanitar în 2024.

Cu toate acestea, abordarea directă a Germaniei a atras critici din partea unor înalți factori de decizie din UE. Comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton, a criticat pe 15 ianuarie Berlinul pentru că nu sprijină mecanismele multilaterale ale UE pentru a oferi ajutor.

„Astăzi vedem că Germania încearcă să meargă singură, nu a păcălit pe nimeni și, în special, încearcă să nu mai susțină Facilitatea europeană pentru pace”, a declarat Breton la Paris pe 16 ianuarie, a scris Politico.

Fără să se întrevadă un sfârșit al războiului, îngrijorarea crește în unele capitale europene cu privire la credibilitatea garanțiilor de securitate ale SUA, cu un acord special de ajutor pentru Ucraina de 60 de miliarde de dolari blocat de congresmanii conservatori.

Oficialii germani și-au exprimat frustrarea că mecanismul Facilității europene pentru pace utilizat în prezent pentru a acorda ajutor Kievului este exploatat de unele state membre ale UE.

Germania, cel mai mare contributor al economiei și bugetului UE, a îndemnat alte țări să-și intensifice sprijinul financiar pentru Ucraina.

Și Franța va livra noi rachete cu rază lungă de acțiune

Emmanuel Macron a anunțat marți că va vizita Ucraina „în februarie” și că Franța va livra 40 de noi rachete cu rază lungă de acțiune Scalp și „sute de bombe” în această țară, potrivit AFP.

„Eu însumi voi merge în Ucraina în februarie” și „vom face noi livrări: în jur de 40 de rachete Scalp și câteva sute de bombe”, a declarat președintele într-o conferință de presă.

De asemenea, el a indicat că Franța este „în curs de finalizare a unui acord de securitate” cu Kievul, similar celui încheiat vineri între Marea Britanie și Ucraina pe o perioadă de zece ani, pe care îl va anunța în timpul vizitei sale în această țară.

Franța și Uniunea Europeană „vor trebui să ia noi decizii în următoarele săptămâni și luni, tocmai pentru a nu lăsa Rusia să câștige”, a adăugat el.

„Nu putem și nu trebuie să lăsăm Rusia să câștige, pentru că atunci însăși securitatea Europei și a întregii vecinătăți a Rusiei ar fi pusă sub semnul întrebării”, a subliniat el.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Germania, #rachete taurus , #Razboi Ucraina