Forțele ruse avansează spre Avdiivka din toate părțile. Cum este văzută situația de soldații ucraineni

Marti, 28 Noiembrie 2023, ora 15:02
4372 citiri
Forțele ruse avansează spre Avdiivka din toate părțile. Cum este văzută situația de soldații ucraineni
Rușii vor să cucerească Avdiivka cu orice risc/ FOTO: newsukraine.rbc.ua

Forțele ruse își intensifică atacurile asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, transmite Reuters, citând oficiali ucraineni. Astfel, armata rusă încearcă să avanseze din toate părțile, după mai multe săptămâni de lupte.

Trupele ruse au intensificat atacurile terestre și aeriene asupra Avdiivka de la jumătatea lunii octombrie.

Cel mai recent atac a fost anunțat de Vitali Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka.

„Lucrurile în sectorul Avdiivka au devenit și mai dificile. Intensitatea ciocnirilor a crescut de ceva timp”, a declarat Barabaș, potrivit Reuters.

„Rușii au deschis încă două sectoare din care au început să atace - în direcția Donețk... și în așa-numita zonă industrială. Inamicul încearcă să ia cu asalt orașul din toate direcțiile”, a mai spus șeful administrației militare din Avdiivka.

Oficialii spun că nicio clădire nu a rămas intactă după luni de lupte în oraș, cunoscută pentru o vastă fabrică mnelalurgică. Mai puțin de 1.500 de locuitori au rămas din 32.000 înainte de război.

Vitali Barabaș a declarat anterior că forțele ucrainene au respins în ultimele zile forțele rusești lângă Stepove, un sat la nord-vest de Avdiivka, fixându-le lângă o linie de cale ferată.

Luptele în tranșee au devenit o componentă nelipsită a războiului din Ucraina.

Grupuri mici de asalt se luptă pentru fiecare metru de pământ săpat. Soldații pătrund de obicei noaptea sau dimineața, capturează o parte a tranșeei și încep să se deplaseze prin ea, adesea în timp ce trupele inamice sunt încă acolo.

„Așa se duce războiul. 90% din acțiunile de asalt au loc în acest mod”, a declarat cineastul ucrainean Oleg Sențov, 47 de ani, încarcerat în Rusia în 2014, a participat până acum la cele mai îndârjite ciocniri, la Bahmut și în sudul Ucrainei, într-un interviu acordat CNN.

„Este bine când auzi vocile rușilor de pe poziții. Înseamnă că se dau de gol. Îți dai seama unde sunt. Este mai rău când nu îi auzi. Crezi că nu sunt acolo. Mergi prin tranșee și în găsești acolo. Este o ambuscadă".

Analiștii spun că scopul armatei ruse, aflată aici în ofensivă de mai bine de o lună, este de a încercui orașul și de a prelua o zonă înaltă din apropierea unei fabrici, ceea ce ar oferi Rusiei un control eficient al focului asupra rutelor de aprovizionare ucrainene.

„Toate atacurile inamicului dinspre sud și nord au fost respinse. Linia de apărare rezistă. Pozițiile militare sunt bombardate non-stop. Luptele cu arme de calibru mic continuă non-stop”, a anunțat luni șeful administrației militare a orașului, Vitalii Barabaș, într-o postare pe Telegram.

Totuși, bloggerii militari pro-ruși susțin că forțele Moscovei au obținut unele câștiguri în partea industrială a orașului. „Acesta este un succes tactic semnificativ, deoarece linia de apărare fortificată a AFU a fost străpunsă acolo", a susținut pro-rusul Wargonzo. CNN nu poate verifica în mod independent afirmațiile.

Analiștii militari ucraineni și occidentali afirmă că Rusia a suferit pierderi grele

Săptămâna trecută, bloggerii militari ruși au relatat câștiguri ucrainene lângă Avdiivka. Luni, rapoartele rusești au declarat că trupele Moscovei au asigurat controlul asupra zonei industriale și au încercat să ia cu asalt uzina de cocsificare.

Avdiivka a fost capturată pentru scurt timp în 2014 de separatiștii susținuți de Rusia. Ulterior, în jurul orașului au fost construite fortificații. Orașul este considerat o poartă de intrare către Donețk

Ucraina a lansat o contraofensivă în iunie, dar nu a obținut câștiguri majore în est și sud.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Aleksandr Ștupun, a declarat că forțele ruse au suferit pierderi grele în apropiere de Avdiivka și în apropiere de Mariinka, un alt oraș în mare parte distrus.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #avdiivka, #transee, #pierderi , #Razboi Ucraina