Retragerea dezordonată de la Bahmut scoate la iveală rupturi în rândul forțelor ruse din Ucraina

Sambata, 13 Mai 2023, ora 23:24
6143 citiri
Retragerea dezordonată de la Bahmut scoate la iveală rupturi în rândul forțelor ruse din Ucraina
Soldați ruși la Bahmut/ FOTO: The Times

Bloggerii ruși pro-război s-au grăbit să susțină că a început contraofensiva Ucrainei, dar oficialii ucraineni au minimalizat progresele.

Armata ucraineană avansează prin atacuri succesive în apropierea orașului Bahmut din est, au declarat vineri, 12 mai, comandanții ucraineni, dar linia frontului s-a schimbat doar puțin. Totuși au expus fisurile, confuzia și alarma din rândul forțelor Rusiei, scrie The New York Times.

Soldații ucraineni au străbătut liniile rusești la sud de Bahmut miercuri apoi au exploatat acea breșă, atacând forțele ruse din apropierea orașului și amenințănd flancurile rusești la nord și la sud.

Retragere dezordonată a forţelor ruse

Forţele ruse s-au retras în dezordine de pe poziţii la sud de oraşul ucrainean Bahmut, arată informaţiile serviciilor militare britanice, prezentate sâmbătă de Ministerul apărării de la Londra.

În buletinul informativ zilnic al instituţiei, preluat de Reuters, se afirmă că forţele ucrainene au avansat cu cel puţin un kilometru.

„Zona are o anumită importanţă tactică, deoarece era un cap de pod rusesc pe malul vestic al canalului Doneţ-Donbas, care marchează linia frontului în unele părţi din acest sector”, relevă informaţiile actualizate.

Patronul grupului paramilitar rus Wagner a acuzat vineri trupele armatei regulate ruse că „fug” de pe poziţiile lor de lângă Bahmut, în Ucraina, unde Kievul a revendicat o străpungere a frontului, estimând că liniile de apărare „se prăbuşesc”.

„Este pur şi simplu o fugă a unităţilor Ministerului Apărării pe flancuri” la Bahmut, unde unităţi regulate ale armatei ruse se poziţionaseră de puţin, a afirmat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video difuzată de serviciul său de presă pe Telegram.

Potrivit lui, forţele ucrainene au reluat controlul asupra unui rezervor la nord de acest oraş, aflat în epicentrul luptelor în estul Ucrainei şi au ocupat poziţii pe înălţimi tactice care îl domină.

El a afirmat de asemenea că soldaţii Kievului recuperaseră drumul ce duce spre Ceasiv Iar, mai la vest, care era blocat de militarii ruşi de mai multe săptămâni.

Declaraţiile lui Prigojin nu pot fi verificate din surse independente, notează AFP.

Ucraina a afirmat vineri că a recucerit până la doi kilometri de teren de la ruşi în jurul Bahmut.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că ar fi respins 26 de atacuri ucrainene pe un front lung de 95 km în sectorul Soledar, la nord de Bahmut. „Nicio străpungere a forţelor ruse nu a fost permisă”, a asigurat ministerul.

Ministerul rus a admis totuşi vineri că o redesfăşurare a unităţilor sale la nord de Bahmut, în zona „lacului de acumulare de la Berhovske” pentru a „întări rezistenţa apărării”, o declaraţie interpretată de observatori ca recunoaşterea unei retrageri.

„Tentativele Ministerului Apărării în câmpul informaţional de a îndulci situaţia duc şi vor duce la o tragedie globală pentru Rusia”, a afirmat Prigojin vineri. „Trebuie imediat să renunţe să mai mintă”, a subliniat el.

Potrivit lui Prigojin, alte progrese ale armatei ucrainene în această direcţie îi vor permite acesteia să încercuiască combatanţii Wagner în Bahmut, controlat în prezent în proporţie de 90% de forţele ruse.

„Luarea Bahmutului nu va aduce nimic Rusiei, căci flancurile sunt pe cale să se destrame, iar frontul să se prăbuşească”, susţine Prigojin.

Patronul Wagner, aflat în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, a asigurat încă o dată că nu primeşte suficiente muniţii pentru oamenii săi, în timp ce – potrivit lui – nu ar mai fi sub control ucrainean decât vreo 20 de clădiri înalte în interiorul oraşului Bahmut.

O retragere din Bahmut, un oraș care nu are importanță strategică, dar a devenit un premiu simbolic, ar reprezenta un regres penibil pentru armata rusă. Rusia nu a cucerit un oraș ucrainean din iulie anul trecut.

Avansurile ucrainene din această săptămână au tăiat liniile rusești și au șters ceea ce forțele Moscovei obținuseră cu mari pierderi timp de câteva luni.

Alegeri dificile pentru Rusia

Asta prezintă Rusiei o alegere dificilă. Dacă nu consolidează pozițiile de flancare din jurul Bahmut, riscă un regres umilitor din punct de vedere politic. Dar dacă deturnează forțele de rezervă către oraș, ar putea slăbi apărarea din sud, unde mulți analiști se așteaptă ca Ucraina să lovească spre Marea Azov în încercarea de a întrerupe o rută de aprovizionare către Crimeea ocupată.

Oficialii ucraineni nu au descris atacurile drept începutul unei contraofensive larg anticipate. Președintele Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat pentru BBC săptămâna aceasta, a declarat că Ucraina așteaptă mai multe arme și muniții înainte de a începe ofensiva.

Dar bloggerii militari ruși îndemnă Moscova să angajeze mai multe resurse în luptă.

„Wagner a dat mult sânge și sudoare pentru acest teritoriu, unii și-au dat viața”, a scris Aleksandr Iaremciuk, un corespondent militar rus aliniat Wagner, ai cărui luptători au condus lupta de aproape un an pentru Bahmut. „Îmi este greu să cred că alte unități își abandonează atât de ușor pozițiile.”

Strigătul a atras o recunoaștere rară din partea Ministerului rus al Apărării, care a declarat vineri că forțele sale s-au retras într-o zonă din jurul Bahmut.

Tensiuni și rupturi între forțele disparate ale Rusiei din Ucraina

Fluxul de postări, videoclipuri și declarații a expus, de asemenea, tensiuni și rupturi între forțele disparate ale Rusiei din Ucraina. Prigojin, un critic agresiv al lui Șoigu și al altor oficiali de rang înalt din apărare, a emis săptămâna aceasta o serie de mesaje audio și video încărcate de insulte, inclusiv cu comentarii pe care unii observatori le-au interpretat drept prima sa critică directă la adresa președintelui Vladimir Putin.

Crăpături au apărut și în altă parte, în timp ce omul puternic cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui forțe paramilitare au luptat alături de Wagner în Ucraina, l-a criticat pe Prigojin, aliatul său de multă vreme, într-un videoclip.

Unii bloggeri ruși pro-război au avertizat că animozitatea începe să afecteze performanța pe câmpul de luptă într-un moment crucial.

„Nu există o singură comandă care să fie respectată fără excepție”, a scris bloggerul, Anastasia Kașevarova. „Avem o masă de oameni pe front și nimeni nu poate ajunge la o înțelegere între ei.” „Inamicul se folosește de asta”, a adăugat ea.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #bahmut, #contraofensiva , #Razboi Ucraina