Contraofensiva ucraineană. Trupele de elită, trimise pentru a face munca groaznică de curățare a tranșeelor de ruși

Vineri, 21 Iulie 2023, ora 22:43
4943 citiri
Contraofensiva ucraineană. Trupele de elită, trimise pentru a face munca groaznică de curățare a tranșeelor de ruși
Soldații ucraineni au luat cu asalt tranșee rusești/ FOTO: worldcrunch.com

Ucraina și-a lansat mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse din estul și sudul țării la începutul lunii iunie. În timp ce trupele ucrainene fac progrese, ele nu se mișcă atât de repede pe cât speraseră Kievul și partenerii săi occidentali.

Câmpurile minate extinse și fortificațiile în profunzime pe care Rusia le-a construit în teritoriul ocupat la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023 au încetinit avansul Ucrainei, anulând unele dintre avantajele brigăzilor mecanizate ale Ucrainei înarmate de Vest și forțând infanteria ucraineană și forțele sale speciale să iasă din vehiculele blindate pentru a curăța terenul de mine și a lua cu asalt și tranșeele.

În iunie, pe internet a circulat pe scară largă un videoclip care prezintă soldați din trupele speciale care atacă o linie de tranșee din Rusia.

Înregistrările au arătat comandouri ucrainene din cel de-al 73-lea Centru Naval de Operații Speciale, o unitate secretă asemănătoare Navy SEAL, atacând trupele rusești undeva în sudul Ucrainei. Membri comandoului au intrat în tranșeu din spate și au început să-l curețe, un ucrainean ucigând patru soldați ruși în câteva minute.

„Îmi dau seama că sunt foarte instruiți, mânuiesc bine armele, folosesc grenade. Intens. Adrenalină ridicată, dar nu haotică”, a spus John Spencer, directorul de studii privind războiul urban la Institutul pentru Război Modern din West Point, despre trupele ucrainene din videoclip.

Comandourile speciale ucrainene și trupele regulate au fost nevoite să asalteze tranșeele rusești de nenumărate ori, bazându-se pe noroc și pricepere pentru a supraviețui. Faptul că trupele de elită sunt trimise pentru a face munca groaznică de curățare a tranșeelor ​​sugerează că comandanții militari ucraineni sunt sub presiune pentru a avansa și a recuceri teritoriul.

În mod normal, astfel de trupe foarte antrenate ar fi trimise în misiuni grele, adesea în spatele liniilor inamice, care necesită abilități specializate. Centrul Naval 73, de exemplu, a fost implicat în raiduri maritime pe teritoriul ocupat de ruși din jurul deltei fluviului Nipru, lângă Herson.

Forțele speciale ucrainene s-au antrenat în lupta modernă de apropiere cel puțin din 2014, când SUA și alte armate NATO au început să ajute Kievul să își modernizeze forțele armate . Beretele verzi Grupul 10 al Forțelor Speciale al Armatei SUA se aflau în Ucraina, antrenându-și omologii într-o multitudine de abilități – inclusiv război neconvențional, tactici cu unități mici și luptă în apropiere – până cu puțin timp înainte ca Rusia să atace în februarie anul trecut.

Aceste abilități, dar mai ales lupta în apropiere, le-au fost utile trupelor ucrainene în majoritatea bătăliilor majore ale războiului, inclusiv în Bahmut, Avdiivka, Marinka și Severodonețk, unde s-au dus lupte grele din casă în casă.

"Pas cu pas, metru cu metru", a declarat un soldat ucrainean din Marinka pentru The New York Times în iunie, "rușii distrug clădirile din fața noastră. Încep de la ultimul etaj și nivelează totul. Nu contează dacă le folosim sau nu".

Lupta în apropiere

Lupta în apropiere este una dintre cele mai greu de stăpânit seturile de abilități. Trupele speciale din SUA fac ani de pregătire pentru a deveni experți în acest domeniu și doar unitățile de top, cum ar fi Delta Force și SEAL, ating cel mai înalt nivel de competență.

Pe lângă presiunea extremă, lupta apropiată necesită muncă în echipă și conștientizare a situației.

„Într-o secundă, s-ar putea să curățați o cameră de birou de 4 pe 4 metri, iar câteva secunde mai târziu, te poți găsi într-un hol lung de 50 de metri, o stradă lungă sau trebuie să tragi de la o fereastră în exteriorul unei clădiri”, a declarat pentru Insider Eli Fieldboy, un fost membru al trupelor speciale israeliene.

Această natură fluidă a luptei în apropiere este evidentă în Ucraina, în special în și în jurul centrelor urbane. Trupele ucrainene trebuie adesea să treacă de la curățarea unor tranșee la lupte de stradă în doar câteva minute, ceea ce necesită forță mentală, precum și îndemânare.

Pe măsură ce forțele ucrainene continuă să avanseze cu contraofensiva, luptele în apropiere vor fi mai frecvente. În această luptă intensă, doar cei cu o pregătire mai bună și cu cel mai mult noroc vor rămâne în picioare, spun militarii.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #lupte, #trupe speciale, #lupta in apropiere, #transee , #Razboi Ucraina