Lipsa rachetelor cu rază lungă de acțiune obligă Ucraina să se adapteze. Arma care a fost modificată

Marti, 05 Septembrie 2023, ora 23:55
4061 citiri
Lipsa rachetelor cu rază lungă de acțiune obligă Ucraina să se adapteze. Arma care a fost modificată
Racheta Neptun/ FOTO: militaryleak.com

Ucraina adaptează rachetele antinavă „Neptun” pentru a-și consolida capacitatea de a lovi la distanțe lungi, în special în Crimeea, este ocupată temporar de Rusia, scrie Newsweek.

„Rachetele Neptun modificate, pe care Kiev le-a dezvoltat chiar înainte de începerea unui război la scară largă în țară, fac parte din acest efort”, spune Ian Williams, director adjunct al proiectului de apărare antirachetă la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Noile rachete antinavă Neptun ale Ucrainei au fost creditate cu distrugerea navei amiral ruse din Marea Neagră, Moskva, la doar câteva luni după invazie. Aceasta a fost o lovitură dureroasă pentru Kremlin.

Dar în ultimele săptămâni, Kievul a făcut aluzie la dezvoltarea unei versiuni sol-sol a rachetei Neptun. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat la sfârșitul lunii august că o rachetă „nouă, absolut modernă” a funcționat „fără cusur” și a distrus sistemul rus de apărare aeriană din vestul Crimeei.

O sursă anonimă din Ministerul ucrainean al Apărării au spus că Ucraina a folosit o versiune actualizată a rachetei sale Neptun.

Potrivit analiștilor Newsweek, din moment ce nevoile Ucrainei de sisteme cu rază lungă de acțiune pentru a atinge țintele îndepărtate ale Rusiei depășesc cu mult proviziile trimise de aliații săi, Kievul a găsit o cale de ieșire.

„Într-o lume ideală, o misiune de atac la sol nu este cea mai bună utilizare a rachetelor moderne antinavă, care sunt special concepute pentru a scufunda nave de război puternic blindate pe mare. Dar Ucraina se confruntă cu o lipsă reală de sisteme de lovitură în adâncime”, spune Williams, explicând că Kievul folosește aceste rachete pentru că nu are acces la sistemele americane de rachete balistice tactice ATACMS sau la rachetele de croazieră germane Taurus.

Atât Washingtonul, cât și Berlinul au refuzat să furnizeze Ucrainei aceste sisteme, în ciuda faptului că Londra și Parisul au furnizat propriile rachete de croazieră cu rază lungă Storm Shadow și SCALP la începutul acestui an.

„Ucraina se adaptează și folosește ceea ce are la îndemână”, crede Williams, dar avertizează că aceasta nu ar trebui văzută ca o soluție pe termen lung la nevoile Ucrainei de lovituri pe rază lungă.

„Lovitura de la Capul Tarhankut din vestul Crimeei de la sfârșitul lunii trecute a dovedit cu adevărat că Ucraina poate folosi Neptun în modul de atac la sol și, astfel, poate reprezenta o amenințare pentru bunurile rusești în zonele din spate anterior sigure”, spune Siddharth Kaushal, cercetător la RUSI.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #modificare, #racheta, #neptun , #Razboi Ucraina