Rușii sunt pregătiți pentru următorul război cu NATO

Duminica, 02 Iulie 2023, ora 15:37
12731 citiri
Rușii sunt pregătiți pentru următorul război cu NATO
Rușii ar susține o altă invazie/ FOTO: pravda.ua

Oficialii Alianței, ai SUA și ai Europei continuă să declare că prioritatea lor este evitarea unei confruntări directe cu forțele rusești și că acesta este principalul obstacol în calea aderării Ucrainei la NATO înainte de încheierea războiului ruso-ucrainean, sau chiar la scurt timp după.

Membrii spun că admiterea Ucrainei pe fondul războiului ar declanșa angajamentul de apărare reciprocă prevăzut de articolul 5 al alianței. Problema este că rușii cred că forțele NATO sunt deja pe teren și angajate împotriva trupelor lor din Ucraina.

Această convingere este exprimată destul de consistent, conform rezultatelor sondajelor sociologice realizate în toată Rusia de către Institutul pentru Studiul și Analiza Conflictelor din Rusia (IKAR) în decembrie 2022 și aprilie 2023: aproximativ 41-43% dintre ruși cred că trupele lor sunt angajate în luptă cu forțele NATO. Doar 2% cred că armata rusă luptă în principal cu forțele armate ucrainene. Sondajele de opinie arată că opinia publică rusă crede că un război cu NATO este în curs de desfășurare, scrie sociologul Oleksandr Șulga într-o analiză CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene).

Mass-media de stat rusă și alte instituții de sprijin au contribuit la acest lucru de mai bine de un an de când a început invazia totală. Aceste afirmații au ajutat regimul rus să explice de ce așa-numita „operațiune militară specială” a eșuat în ultimele 16 luni. Rusia, li se spune telespectatorilor și cititorilor, se confruntă cu toată puterea NATO și a „Occidentului colectiv”.

Acest lucru are și alte consecințe. Dacă rușii sunt dispuși să creadă în războiul de agresiune împotriva Ucrainei, care nu a reprezentat nicio amenințare la adresa securității naționale rusești, atunci ei sunt, bineînțeles, deschiși la ideea că noi războaie pot fi lansate împotriva altor națiuni, fie că sunt sau nu membre NATO.

Respondenții prezintă diverse argumente pentru a justifica disponibilitatea lor de a sprijini autoritățile în declanșarea unui nou război. Cea mai răspândită este ideea că statele baltice ar putea ataca Rusia, idee împărtășită de 54% dintre ruși pentru a justifica o acțiune militară împotriva acestora. Acest lucru ar putea fi citit cu mai multă îngăduință dacă Rusia nu ar avea o lungă istorie de agresiune împotriva vecinilor săi mai mici, justificată de afirmațiile că aceștia reprezintă o amenințare. Pe locurile al doilea și al treilea, la o diferență mare, se află argumente precum oprimarea populației vorbitoare de limbă rusă (21%) din aceste țări și etichetarea conducerii lor drept nazistă (18%).

Aceste atitudini sunt larg împărtășite, indiferent de posibila țintă. Doar 17% dintre respondenți ar respinge fără echivoc o decizie de a lupta împotriva Kazahstanului în orice circumstanțe. Același lucru este valabil și pentru Georgia.

Conștiința divizată va servi ca bază pentru viitoarele războaie împotriva țărilor vecine sau a oricărei alte țări.

Evitarea confruntării nu va garanta nici măcar o siguranță relativă pentru anumiți membri NATO, deoarece această confruntare este un proces continuu pentru o parte semnificativă a societății rusești. Din acest motiv, nu are niciun motiv să evite o altă „operațiune militară specială”, deoarece va fi următorul pas logic al acestei confruntări în conștiința publică rusă.

NATO poate, bineînțeles, să închidă ușa aderării Ucrainei, dar este complet greșit să credem că acest lucru o face mai sigură. Rușii sunt pregătiți pentru următoarea rundă.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #NATO, #vecini, #amenintari , #Razboi Ucraina