Cele mai mortale cinci arme furnizate de Occident pe care Ucraina le folosește împotriva Rusiei

Duminica, 30 Iulie 2023, ora 23:40
5461 citiri
Cele mai mortale cinci arme furnizate de Occident pe care Ucraina le folosește împotriva Rusiei
Sistem american de lansatoare multiple de rachete HIMARS. FOTO: Captura Youtube

Timp de luni de zile, Ucraina a implorat aliaților să-i trimită arme avansate și vehicule blindate care să facă o mare diferență pe câmpul de luptă.

Multe țări au livrat: Germania a trimis tancuri Leopard 2, SUA au furnizat sisteme de apărare antirachetă Patriot, iar Marea Britanie a oferit o escadrilă de tancuri Challenger 2.

Acum, deoarece Ucraina se află în mijlocul contraofensivei sale pentru a elibera un teritoriu crucial de la Rusia, multe dintre aceste arme se dovedesc utile.

Bussine Insider a vorbit cu trei experți militari despre care dintre armele furnizate de Occident au fost cele mai eficiente pentru Ucraina în război.

1. Sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate sau HIMARS

Ucraina a primit zeci de sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate sau HIMARS, care au fost cruciale în capacitatea sa defensivă și ofensivă.

Sistemul fabricat în SUA este un lansator de rachete avansat, care este montat pe un camion și poate trage șase rachete ghidate de GPS, care pot atinge până la 80 km. Cu ele Ucrainei poate să distrugă ținte de mare valoare care se află mult în spatele primelor linii.

Deoarece rachetele sunt fixate și pe spatele unui camion, sistemul este, de asemenea, flexibil și se poate adapta la schimbarea tacticilor de război, a declarat pentru Insider Ben Caves, de la RAND Corporation.

„O caracteristică importantă a HIMARS este faptul că pot fi mutate foarte repede, astfel încât rușii să nu poată identifica niciodată unde se aflau, așa că a fost extrem de util pentru Ucraina”, a spus Caves.

„Au afectat efortul logistic rusesc”, a adăugat el. „Și asta înseamnă că rușii au fost nevoiți să împingă depozitele de muniții și comandamentele mai mult în spate și asta a făcut Rusia, la rândul ei, mai vulnerabilă”.

Arma a fost deosebit de utilă forțelor ucrainene în noiembrie anul trecut, când au împins cu succes forțele ruse departe de orașul sudic Herson, pe care îl ocupa în acel moment.

Zelenski a spus că sistemul este vital pentru eforturile țării sale. „HIMARS și alte arme de precizie schimbă cursul războiului în favoarea noastră”, a spus el.

2. Sistemele de rachete Patriot

Sistemele furnizate de SUA au sosit în Ucraina în aprilie. Patriot este considerat a fi unul dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană din lume. Are capacitatea de a opri rachetele de croazieră și rachetele balistice cu rază scurtă de acțiune înainte ca acestea să-și atingă ținta. De asemenea, poate doborî avioane.

Sistemul antiaerian a întărit apărarea antiaeriană a armatei, care anterior nu au putut intercepta rachete rusești mai moderne, a declarat pentru Insider dr. Huseyn Aliev, de la Centrul de Cercetare pentru Studii Est-Europene.

„Sistemul Patriot este de dată recentă în dotarea armatei Ucrainei, dar a avut deja un efect notabil asupra capacității sale de a doborî, de exemplu, rachete balistice, pe care nu le-au putut doborî înainte”, a spus el.

„Au putut viza doar rachete de croazieră, dar acum pot doborî chiar și cele mai avansate așa-numite rachete hipersonice rusești”, a adăugat el.

La începutul acestui an, oficialii ucraineni au susținut că au folosit un sistem Patriot pentru a doborî mai multe rachete hipersonice rusești Kinjhal, despre care Moscova s-a lăudat anterior că sunt de neoprit.

3. Rachetele antitanc Javelin

În timp ce racheta antitanc FGM-148 de fabricație americană este cunoscută în mod obișnuit drept Javelin, soldații ucraineni i-au dat un nou nume: „Sfânta Javelin, Protector of Ukraine”, potrivit Military Times.

Racheta portabilă sol-aer, care poate fi trasă de pe umăr sau dintr-un lansator, este foarte eficientă împotriva tancurilor de luptă principale și a altor vehicule blindate.

Vara trecută, guvernul SUA a oferit Ucrainei peste 5.000 de Javelin, ca parte a pachetului său de ajutor militar de peste 8 miliarde de dolari.

Caves a declarat pentru Insider că Javelin-urile au fost deosebit de eficiente în primele etape ale războiului, când Rusia nu a reușit să cucerească Kievul.

„Au fost grozave în a elimina o mulțime de blindate rusești”, a spus Cave pentru Insider. „Dar acest lucru a fost probabil exacerbat de tacticile pe care le-au folosit rușii, în sensul că s-au făcut ținte ușoare și au subestimat inamicul”, a adăugat el.

Ucraina deține și o armă antitanc ușoară de generație următoare (NLAW) fabricată în Marea Britanie, despre care Caves a spus că este la fel de utilă, deoarece este mai mică și necesită foarte puțin antrenament.

„Poți să dai cuiva aceste arme și le poate folosi cu ușurință”, a spus el.

4. Rachetele Storm Shadow

Storm Shadow, cunoscută și sub numele de SCALP, a fost descrisă ca un schimbător de joc pentru contraofensiva Ucrainei, având în vedere abilitățile sale evazive, țintirea precisă și raza sa de acțiune de 250 de kilometri.

Rachetele, care au fost furnizate recent de Marea Britanie, sunt proiectate să zboare jos după lansare pentru a evita detectarea și au la bord un sistem de căutare a țintei în infraroșu care le permite să recunoască ținte planificate pentru o lovitură de precizie.

Marina Miron, cercetător la Departamentul de Studii de Război de la King's College din Londra, a declarat pentru Insider că Storm Shadows „acţionează ca un multiplicator de forţă pentru forţele ucrainene”.

„Acestea sunt rachetele cu cea mai mare rază de acțiune pe care ucrainenii le pot trage din avioanele lor de luptă sovietice pentru a lovi ținte de mare valoare în spatele liniilor inamice, cum ar fi centrele de comandă și control, depozitele de muniții și alte ținte întărite”, a spus ea.

„Acest lucru ajută la perturbarea operațiunilor și la reducerea capacității militare a forțelor ruse”, a adăugat ea. „Deși aceste rachete sunt puține, ele sunt totuși importante pentru a oferi Ucrainei capacitatea de a lovi și de a distruge astfel de ținte fără un risc major”.

5. Vehicule de luptă Bradley

Ucraina a primit un număr important de vehicule blindate de luptă din Europa și SUA la începutul acestui an.

Dar vehiculele de luptă M2 Bradley furnizate de SUA s-au dovedit deosebit de reușite, potrivit Aliyev.

„Sunt importante pentru că ajută Ucraina să mute infanterie pe linia frontului”, a declarat Alivey pentru Insider. „Nu oferă doar protecție personalului militar, ci oferă și flexibilitate, astfel încât soldații să se poată adapta pe câmpul de luptă.

Un vehicul blindat precum Bradley îmbină puterea mare de foc cu capacitatea de a transporta până la 15 soldați, a spus Alivey. De asemenea, vine cu viziune pe timp de noapte, calculatoare de distanță și control al focului.

„Scopul lor nu este de fapt să lupte cu tancuri, ci doar să mute infanterie, să ofere protecție”, a spus el. „Uneori, partea cea mai periculoasă pentru trupe este doar să ajungă în linia frontului”, a spus el.

Încă nu este clar cum se va desfășura contraofensiva Ucrainei și cât timp vor rezista armele occidentale. Un general ucrainean de rang înalt a declarat joi pentru BBC că, deoarece Rusia a împânzit linia frontului din sudul Ucrainei cu câmpuri minate cu mai multe straturi, tancurile occidentale se dovedesc ineficiente.

Unele dintre vehicule au fost grav avariate, a spus generalul Oleksandr Tarnavski, forțând unitățile ucrainene să le lase în urmă și să avanseze încet pe jos.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Occident, #arme, #contraofensiva, #HIMARS, #Patriot, #javelin , #Razboi Ucraina