Armata rusă este prea slăbită pentru a ataca, în urma pierderilor de la Avdiivka. Analiza experților militari americani

Vineri, 27 Octombrie 2023, ora 22:16
4095 citiri
Armata rusă este prea slăbită pentru a ataca, în urma pierderilor de la Avdiivka. Analiza experților militari americani
Lupte grele la Avdiivka/ FOTO: euromaidanpress.com

Pierderile de echipamente grele rusești în zona Avdiivka ar putea submina capabilitățile ofensive rusești pe termen lung, susține Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) în ultimul său raport.

Colonelul Oleksandr Ștupun, reprezentant al Grupului de trupe ucrainene Tavri, a declarat pe 26 octombrie că, din 10 octombrie, trupele ruse au pierdut 5.000 de oameni și 400 de vehicule blindate în zonele Avdiivka și Mariinka. Imaginile din satelit au confirmat că armata rusă a pierdut cel puțin 109 vehicule de luptă în zona Avdiivka în perioada 10-20 octombrie. Comandamentul rus a transferat forțe suplimentare în secțiunea Avdiiv a frontului pentru a compensa pierderile grele și pentru a păstra capacitatea de a continua ofensiva.

În timp ce forțele rusești continuă să trimită rezerve pe frontul de est, ISW susține că pierderile de echipament vor reprezenta o provocare serioasă.

Comandamentul rus va avea probabil dificultăți în a compensa pierderile de echipamente rusești, în special în ceea ce privește vehiculele blindate, se arată în analiza ISW.

ISW a subliniat efectele dezastruoase ale lipsei de echipament rusesc în 2022, primul an de război.

Think-tank-ul american a afirmat că pierderile și lipsurile de echipament rusesc au limitat puternic capacitatea Rusiei de a desfășura un război de manevră mecanizat eficient în timpul ofensivei armatei ruse din iarna-primăvara anului 2023, contribuind la pierderi suplimentare în atacurile mecanizate dezordonate din apropierea Vuhledar, regiunea Donețk, în ianuarie și februarie 2023.

Aceste pierderi, la rândul lor, au împiedicat forțele rusești să susțină asalturi mecanizate similare în alte regiuni ale Ucrainei.

Pierderile de echipament pe care Rusia le-a suferit în jurul Avdiivka sunt chiar mai mari decât cele suferite în asalturile din iarnă-primăvară, susține ISW.

Dar rămâne neclar dacă perspectiva unor noi pierderi de echipamente grele va descuraja comandamentul rus să lanseze o altă serie de asalturi mari, mecanizate, în apropiere de Avdiivka, mai notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Nereușitele militare ale Rusiei în apropiere de Avdiivka „vor duce probabil la o lipsă și mai pronunțată de echipament rusesc și la eșecuri", mai notează ISW.

Pe 26 octombrie au fost înregistrate 70 de ciocniri de luptă în toate zonele frontului, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

În zona de responsabilitate a Grupului Operațional și Strategic de Forțe (OSU) „Hortiția” în direcția Kupian, soldații ucraineni au dus lupte în districtele Sinkivka și Ivanivka din regiunea Harkov.

În direcția Bahmut, soldații ucraineni au respins cinci atacuri ale rușilor în regiunile Bohdanivka și Hromovo din regiunea Donețk. De asemenea, inamicul a încercat să recâștige pozițiile pierdute lângă Klișchiivka și Andriivka, unde apărătorii ucraineni au respins 10 atacuri.

În zona de responsabilitate a sistemului de apărare antirachetă "Tavria" în direcția Avdiivka, inamicul nu încetează să încerce să înainteze, folosește în mod activ aviația, dar soldații ucraineni rezistă și provoacă pierderi semnificative inamicului. Acțiunile ofensive ale rușilor au fost fără succes în districtele Stepovoi, Avdiivka, Tonenkoi, Severni din regiunea Donețk, unde Forțele de Apărare au respins 20 de atacuri inamice. În direcția Mariinski, inamicul a efectuat atacuri fără succes în districtele Mariinka și Novomihailivka din regiunea Donețk. Aici, soldații ucraineni au respins 18 atacuri inamice.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pierderi, #avdiivka, #lupte , #Razboi Ucraina