Ucrainenii au ucis 49 de parașutiști ruși de elită trimiși să întărească linia frontului din sud. Interceptările telefonice arată dezastrul

Joi, 07 Septembrie 2023, ora 23:45
7314 citiri
Ucrainenii au ucis 49 de parașutiști ruși de elită trimiși să întărească linia frontului din sud. Interceptările telefonice arată dezastrul
Soldații rușii, tot mai demoralizați pe fondul accelerării contraofensivei ucrainene/ FOTO:BBC

Forțele ucrainene au ucis 49 de parașutiști ruși de elită într-o singură zi într-o operațiune pentru a-i împiedica să fie dislocați într-o secțiune cheie a frontului de sud.

Membrii Diviziei 7 Gărzi Montane Aeropurtate au fost implicați într-o luptă brutală după ce luptătorii ucraineni i-au prins lângă satul Staromaiorske din estul regiunii Donețk, au informat bloggerii militari ruși.

Trupele din regimentul 247 au fost trimise pentru a recupera cadavrele soldaților după ce comandanții ruși au refuzat să supravegheze recuperarea acestora, potrivit unei interceptării unei înregistrări audio a unui soldat rus.

Forțele ucrainene din zonă, în apropierea graniței cu regiunea de sud Zaporojie, au împiedicat cu succes ca membrii diviziei să fie „redistribuiți în zonele critice ale frontului”, spune și Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Staromaiorske se află pe una dintre cele două axe de înaintare ucrainene de la periferia orașului Velika Novosilka.

Serviciile de informații ucrainene au interceptat 17 convorbiri telefonice de la începutul lunii iulie ale soldaților ruși care luptă în Ucraina. Fragmente ale acestor apeluri telefonice demonstrează că rușii de plâng de pierderile mari și de echipamentele aproape inexistente, scrie Reuters.

La două luni de la începerea contraofensivei ucrainene, Andrei, un soldat rus aflat pe front, și-a sunat soția în 12 iulie ca să îi spună că unitatea lui suferă pierderi grele. Erau atât de prost echipați, a spus el, încât se simțeau ca forțele sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. „Ne fac praf... Fără muniție, nimic... Să ne folosim degetele pe post de baionetă?”, a spus Andrei..

Soldații ale căror convorbiri au fost interceptate se plâng că unitățile lor au suferit pierderi grele, că nu au muniție, nici pregătire, nici echipament adecvat, în timp ce moralul este scăzut.

Reuters nu a putut determina cât de reprezentative sunt interceptările pentru condițiile din cadrul armatei Rusiei. Sursa de informații ucraineană nu a dat detalii despre cum au fost selectate înregistrările, scrie Reuters.

„Nu mai există al doilea batalion. L-au făcut bucăți”

Reuters a putut confirma că numerele de telefon mobil furnizate erau înregistrate pe numele militarilor sau al rudelor acestora, dar a dezvăluit doar fragmente din convorbirile soldaților a căror identitate a putut să o verifice. În fragmente, mai mulți soldați au folosit un limbaj vulgar în care vorbesc despre pierderile grele de pe front. „Nu mai există al doilea batalion. L-au făcut bucăți”, i-a spus Maxim, un soldat din regiunea siberiană Irkutsk, soției sale cu care a vorbit la telefon în 3 iulie. El i-a spus că batalionul fusese pe frontul Lîman din nord-est, una dintre cele trei zone în care Statul Major General ucrainean raporta lupte grele și contraatacuri rusești.

„Practic, nu au putut nici măcar să recupereze răniții“, spune Maxim. „Au fost sfâșiați. Zac acolo: nici măcar nu pot să adune unele dintre cadavre. Sunt deja putrezite – mâncate de viermi”, spune un alt rus, Aleksei, mobilizat în armata rusă, pe 29 septembrie.

„Imaginează-ți, aruncați în linia întâi fără echipament, fără nimic”, i-a mai spus el mamei sale. Aleksei a spus că militarii mobilizați anul trecut, asemeni lui, au fost trimiși pe linia frontului, în ciuda asigurărilor publice date de Putin că nu se va întâmpla așa, și a spus că nu li se oferă echipament adecvat pentru a lupta. Interceptările SBU au precizat că Aleksei a fost localizat în tranșeele rusești din jurul orașului ocupat Rubijne din regiunea Luhansk, în estul Ucrainei. Reuters nu a reușit să verifice această informație sau să determine unitatea din care făcea parte. Alexei și-a ironizat superiorii și înaltul comandament al armatei pentru că i-a ascuns lui Putin pierderile de trupe.

„Totul este mușamalizat. Toată lumea este speriată. Ei trimit trupe mobilizate pe linia frontului. Până la urmă, generalilor nu le pasă deloc”, a continuat soldatul.

Un al patrulea soldat, Andrei, și-a sunat soția în 5 iulie și i-a povestit despre problemele întâmpinate în recuperarea soldaților răniți sau morți de pe câmpul de luptă, precum și despre pierderile grele suferite de o companie rusă. „Băieții au fost nenorociți ieri. Toată unitatea a fost transformată în nimic. Au mai rămas 17 băieți”, a spus el.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #plangeri, #soldati rusi, #pierderi , #Razboi Ucraina