Serviciile speciale ruse au recrutat ucraineni în Polonia pentru a întrerupe aprovizionarea cu arme către Ucraina

Vineri, 18 August 2023, ora 23:43
2855 citiri
Serviciile speciale ruse au recrutat ucraineni în Polonia pentru a întrerupe aprovizionarea cu arme către Ucraina
Convoiul polonez cu muniție pentru Ucraina FOTO / Facebook Mariusz Błaszczak

Anunțuri de angajare misterioase au început să apară pe internet la începutul acestui an. Munca era simplă: lipirea pliantelor sau agățarea afișelor în locuri publice. Nu au plătit mult pentru asta. Dar pentru o mână de refugiați din estul Ucrainei, promisiunea de bani rapizi a fost prea atractivă pentru a fi trecută cu vederea.

„Curând respondenții și-au dat seama că ceva nu e în regulă. Treaba era să răspândească propagandă pro-rusă în numele unui angajator anonim. Pentru cei care au fost de acord să îndeplinească sarcina oricum, lucrarea a căpătat un caracter mai sinistru”, scrie Washington Post.

Potrivit anchetatorilor polonezi, timp de câteva săptămâni recruții au fost însărcinați să efectueze recunoașteri în porturile poloneze, să plaseze camere de-a lungul căilor ferate și să instaleze dispozitive de urmărire în mărfurile militare. Apoi, în martie, au apărut noi comenzi impresionante: să deraieze trenurile care transportau arme în Ucraina.

Autoritățile poloneze cred acum că clientul misterios a fost agenția rusă de informații militare GRU și că operațiunea a reprezentat cea mai gravă amenințare rusă pe teritoriul NATO de când Moscova și-a lansat anul trecut invadarea Ucrainei.

Scopul Rusiei a fost să întrerupă fluxul de arme prin Polonia, pe unde Ucraina primește mai mult de 80% din echipamentele occidentale.

Neputând sau nedorind să se bazeze pe propriii agenți, Rusia a adunat o echipă de amatori, inclusiv folosind canale Telegram în limba rusă în Polonia, care sunt folosite de refugiații ucraineni. Dacă reușește, schema ar putea da roade la mai multe niveluri: încetinirea fluxului de arme în timp ce stimulează atitudinile negative față de cei 1,5 milioane de ucraineni care au fugit în Polonia de la începutul războiului. Chiar și în caz de eșec, pierderile pentru Moscova ar fi limitate, deoarece în închisorile poloneze ar fi în mare parte ucraineni, nu agenți GRU.

„Acesta este primul semn că rușii încearcă să organizeze sabotaj sau chiar atacuri teroriste în Polonia”, a declarat Stanislav Zarin, reprezentant al serviciilor de securitate poloneze.

Cazul are, de asemenea, sensibilități politice pentru Varșovia, unde oficialii nu au recunoscut public că 12 refugiați ucraineni se numără printre cei reținuți, încercând să evite reacția pe care Rusia se bazează. Printre ceilalți arestați se numără un rus și trei cetățeni ai Belarusului. Oficialii polonezi au declarat pentru Washington Post că majoritatea suspecților ucraineni provin din regiunile de est ale Ucrainei. Cu toate acestea, acțiunile lor au fost motivate mai mult de bani decât de loialitatea față de Moscova.

Potrivit anchetatorului Serviciului de Securitate Internă al Poloniei, care este direct implicat în acest caz, recruții au fost instruiți să comită incendii și crime.

„Această amenințare a fost eliminată, dar rămâne o amenințare mai largă”, a spus anchetatorul polonez, sub condiția anonimatului.

Potrivit acestuia, serviciile de spionaj rusești rămân active în Polonia și „vor încerca să corecteze greșelile pe care le-au făcut”.

Washington Post scrie că Rusia a instruit recruții să arunce în aer o cale ferată în Polonia într-un moment în care Ucraina se pregătea pentru contraofensivă și primele tancuri Leopard erau transportate pe liniile și autostrăzile poloneze.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Polonia, #recrutare, #GRU, #ucraineni, #sabotaje , #Razboi Ucraina