SUA și Ucraina dezvoltă o nouă strategie militară cu președintele Volodimir Zelenski la Washington

Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 01:28
2939 citiri
SUA și Ucraina dezvoltă o nouă strategie militară cu președintele Volodimir Zelenski la Washington
Soldați ucraineni FOTO Facebook/Volodimir Zelenski

Liderii militari americani și ucraineni caută o nouă strategie pe care ar putea începe să o implementeze anul viitor pentru a restabili poziția Kievului pe fron în fața Rusiei, scrie The New York Times.

Impulsul pentru o nouă abordare vine după ce contraofensiva Ucrainei de câteva luni a eșuat în obiectivul său de a elibera teritoriul pierdut în fața armatei ruse invadatoare și după săptămâni de întâlniri adesea tensionate între oficiali americani de vârf și omologii lor ucraineni.

Președintele Volodimir Zelenski a sosit luni, 11 decembrie, la Washington pentru întâlniri aranjate în grabă săptămâna aceasta cu președintele Biden și Congresul SUA pentru a discuta calea de urmat. Cei doi președinți vor încerca să demonstreze solidaritate și să susțină sprijinul pentru Ucraina într-un moment critic, atât pe câmpul de luptă, cât și în legislativul american.

Eșecurile Ucrainei au venit pe măsură ce sprijinul republican pentru continuarea asistenței financiare americane pentru Kiev s-a erodat. Chiar și unii înalți oficiali americani și-au exprimat îngrijorarea că, dacă războiul va intra într-un impas îndelungat anul viitor, președintele Vladimir Putin va câștiga avantaj.

Armata rusă, după ofensiva nereușită asupra Kievului din 2022, a început să-și restabilească capacitățile. Moscova are acum mai multe trupe, muniție și rachete și și-a extins puterea de foc cu drone de luptă, dintre care multe sunt furnizate de Iran.

Detaliile noii strategii, stabilite în Germania

Armatele americane și ucrainene spun că speră să elaboreze detaliile noii strategii luna viitoare în timpul unei serii de exerciții militare în Germania.

Americanii susțin o strategie conservatoare care se concentrează pe menținerea teritoriului pe care Ucraina îl controlează în prezent, întărirea pozițiilor și forțelor pe parcursul anului. Ucrainenii vor să intre în ofensivă, fie direct la sol, fie cu lovituri la distanță lungă, în speranța că va atrage atenția lumii.

Miza este uriașă. Oficialii americani spun că fără o nouă strategie și finanțare suplimentară, Ucraina ar putea pierde. Reprezentanții administrației americane susțin că liderul de la Kremlin pariază pe o scădere a sprijinului american.

Statele Unite au oferit Ucrainei mult ajutor militar și economic - peste 111 miliarde de dolari în ultimii doi ani. Dar unii republicani se opun acum cheltuielilor suplimentare pentru a sprijini Kievul, în timp ce alții cer o nouă strategie înainte de a vota pentru orice fonduri suplimentare.

Mulți lideri ucraineni nu realizează cât de precară este finanțarea în continuare din partea SUA, spun oficialii americani. Unii generali și înalți oficiali ucraineni au așteptări nerealiste cu privire la ceea ce va oferi Statele Unite. De exemplu, ei cer milioane de obuze de artilerie din stocurile occidentale, care pur și simplu nu există. Oficialii americani spun că Ucraina va trebui să lupte cu un buget limitat.

Unii din armata americană doresc ca Ucraina să urmeze o strategie „menține și construiește” -- concentrându-se pe păstrarea teritoriului pe care îl controlează și creșterea capacității sale de producție de arme până în 2024. Statele Unite consideră că această strategie va spori autosuficiența Ucrainei și va oferi Kievului capacitatea de a respinge orice nou atac rusesc.

Scopul este de a crea o amenințare suficient de reală pentru ca Rusia să ia în considerare discuții semnificative la sfârșitul anului viitor sau în 2025.

În același timp, oficialii ucraineni studiază strategii bazate pe lovituri profunde de succes cum au fost cele din Crimeea din toamnă. Ei caută modalități creative de a dezechilibra Rusia cu atacuri asupra fabricilor de arme, a depozitelor de arme și a liniilor feroviare de transport muniție și pentru a obține victorii simbolice. Un fost înalt oficial militar ucrainean a refuzat să discute propunerile, dar a spus că noul plan este în curs de finalizare și este „foarte îndrăzneț”.

Oficialii americani spun că, fără o schimbare de strategie, 2024 ar putea fi ca 1916, cel mai mortal an al Primului Război Mondial, când mii de tineri au murit, iar linia frontului s-a schimbat foarte puțin.

Oficialii americani de rang înalt au spus că sunt deschiși la anumite idei noi din Ucraina

Dar există câteva semne de compromis. Oficialii americani de rang înalt au spus că sunt deschiși la anumite idei noi din Ucraina. Oficialii americani spun că loviturile profunde ale Ucrainei în Crimeea din această toamnă s-au dovedit devastatoare pentru Rusia și au devenit un punct luminos într-o contraofensivă cu mișcare lentă. Strategii americani cred că ucrainenii pot construi pe acest succes anul viitor, chiar dacă o parte semnificativă din energie va fi cheltuită pentru redresare.

Comandantul șef al forțelor americane în Europa, generalul Christopher Cavoli, își asumă un rol mai important în coordonarea acțiunilor cu oficialii ucraineni, scrie NYT.

Pentagonul a decis, de asemenea, să-l trimită pe general-locotenentul Antonio A. Aguto Jr., care gestionează sprijinul pentru Ucraina de la o bază din Germania, pentru a petrece o perioadă mai lungă de timp la Kiev. Generalul Aguto va lucra direct cu conducerea militară a Ucrainei pentru a îmbunătăți sfaturile oferite de Statele Unite, au spus oficialii americani. Deși Casa Albă a decis să nu țină permanent consilieri militari americani în Ucraina, rotațiile frecvente ale generalului Aguto la Kiev vor pune capăt acestor restricții.

Statele Unite și aliații săi au cheltuit milioane de dolari trimițând tancuri și alte vehicule blindate în Ucraina și antrenând unități nou formate în tactici militare avansate. Dar, în ciuda ofensivei Ucrainei din vară și toamnă, trupele ruse tot ocupă aproape 20 la sută din teritoriul țării. În timp ce Statele Unite au antrenat armata ucraineană, rușii au săpat și s-au pregătit pentru bătălia care urma.

Strategii americani și ucraineni nu și-au dat seama inițial cât de mult își întăreau rușii apărarea. Trupele ucrainene care se antrenau în Germania au practicat străpungerea apărării Federației Ruse, care era mai puțin puternică decât cea cu care trebuiau să se confrunte.

Apărarea în profunzime a Rusiei a inclus câmpuri minate mai puternice decât în ​​orice moment de la Războiul Coreean, o tehnologie veche care a încetinit și apoi a oprit înaintarea armatei ucrainene. Dar utilizarea de către Rusia a diferitelor drone, inclusiv drone comerciale fabricate din China, a schimbat fundamental natura războiului de manevră mecanizată.

În trecut, descoperirile de-a lungul liniei frontului puteau permite forțelor ofensive să câștige un avantaj înainte ca adversarul lor să poată răspunde. Acum când câmpul de luptă este sub supraveghere aproape constantă, este dificil pentru oricare dintre părți să câștige un avantaj fără a fi detectat și oprit de artilerie sau contraatac.

Problemele Ucrainei au fost complicate de dezacordurile puternice cu generalii americani despre cum și unde să folosească noile trupe mecanizate. Liderii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au ajuns la concluzia că partea de est a țării este cel mai important teatru de ostilități, deoarece trupele ruse sunt concentrate acolo. Washingtonul considera că estul Ucrainei este strategic mai puțin important decât teritoriile sudice ocupate temporar.

Drept urmare, Ucraina și-a păstrat forțele împărțite între est și sud, refuzând să se concentreze pe o linie principală de atac. Și în loc de o străpungere decisivă, a apărut un impas.

Liderii militari ucraineni au considerat așteptările americane nerealiste, mai ales având în vedere faptul că nu au capacități aeriene pentru a proteja unitățile de la sol.

Totuși, campania din 2023 nu a fost un eșec total. Oficialii americani subliniază atacurile de succes și devastatoare ale Ucrainei asupra flotei ruse de la Marea Neagră și a posturilor de comandă militare ruse din Crimeea.

La sediul armatei americane din Europa din Germania, lideri militari americani de vârf, inclusiv generalii Cavoli și Aguto, s-au întâlnit săptămâna trecută cu doi înalți oficiali ucraineni pentru a discuta direcțiile principale ale strategiei pentru anul viitor.

Nici oficialii americani, nici cei ucraineni nu dezvăluie detaliile noului plan. Dar indiferent de aranjamentul final, schimbarea dinamicii este critică. Cu cât războiul este perceput mai mult timp ca un impas, cu atât va fi mai greu va fi pentru Kiev să obțină ajutor suplimentar de la SUA, spun analiștii.

Potrivit oficialilor guvernului american, Ucraina nu are nevoie să recucerească aproape 20% din teritoriile ocupate temporar pentru a câștiga războiul. Câștigarea câtorva victorii strategice și simbolice, întărirea apărării și construirea propriei capacități de a produce mai multe arme ar putea fi suficiente pentru a-și consolida poziția atunci când apelurile pentru discuții de pace pentru a pune capăt războiului se vor duce inevitabil.

Oficialii americani încearcă să-i pregătească pe ucrainenii pentru anul viitor

Oficialii americani încearcă să-i pregătească pe ucrainenii pentru anul viitor, spunându-le că orice ajutor aprobat de Congres este puțin probabil să se egaleze cu suma de finanțare pe care Washington a oferit-o în primii doi ani de război, scrie ziarul.

Analistul militar al Centrului Marinei SUA și al Fundației Carnegie, Michael Kofman, spunea că dacă războiul din Ucraina se încheie în situația observată acum, atunci nu va fi pace, ci o perioadă de reînarmare a Rusiei. În opinia sa, dacă Occidentul și Ucraina petrec următorii ani rezolvând probleme precum aprovizionarea cu arme și rezerve, Forțele Armate vor câștiga un avantaj pe front.

Expertul subliniază că în 2024, Ucraina trebuie să-și refacă potențialul militar, să mobilizeze societatea, să stabilească producția în serie de arme și, de asemenea, să rezolve problemele cu rezervele și antrenamentele. Cheia acestui lucru este schimbarea strategiei și găsirea unei noi abordări a operațiunilor militare pentru 2024-2025, de preferință împreună cu Occidentul.

Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Cum încearcă SUA să încurajeze Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. „Sperăm că acest lucru va juca un rol”
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja Germania să facă acelaşi lucru, lucru pe care Berlinul l-a exclus...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #pregatiri, #contraofensiva, #SUA, #Germania , #Razboi Ucraina