Morții vii. Cum a creat mașina de propagandă în stil sovietic a lui Putin o „națiune zombie” spălată pe creier în timp ce trage Rusia în spatele Cortinei de Fier

Sambata, 02 Septembrie 2023, ora 23:01
4399 citiri
Morții vii. Cum a creat mașina de propagandă în stil sovietic a lui Putin o „națiune zombie” spălată pe creier în timp ce trage Rusia în spatele Cortinei de Fier
Putin a recurs la manipularea poporului rus FOTO / WSJ

Cu mult înainte de invadarea Ucrainei, Putin a început să-și construiască propria mașinărie de propagandă în stil sovietic.

Dar tehnicile deformate ale lui Vladimir de a spăla creierul cetățenilor au atins noi niveluri îngrijorătoare și au dat Rusia înapoi cu zeci de ani, au avertizat experții.

Campania tiranului de a readuce Rusia în spatele Cortinei de Fier a luat o întorsătură terifiantă, în timp ce încearcă să pună stăpânire pe mințile tinerilor și să-i arunce după gratii pe cei ce pun la îndoială realitatea distorsionată a Kremlinului.

Începând cu anul acesta, toți școlarii ruși vor studia o nouă materie: „Fundamentele culturii spirituale și morale a popoarelor din Rusia ”.

Între timp, tinerii au fost filmați încărcând puști, iar elevilor de clasa întâi li s-au dat uniforme militare pe care să le poarte în clasă.

Cei care au vorbit despre haos în rândurile rusești sau soldații care refuză să lupte au fost închiși, în timp ce protestatarii de pe străzile Moscovei au fost rapid reduși la tăcere.

Un număr mare de critici și oligarhi ruși au murit în mod misterios în ultimul an și jumătate - mulți din cauza căderilor inexplicabile de la etaj după criticarea războiului din Ucraina.

Avionul lordului războiului Evgheni Prigojin a explodat în mod misterios în aer după ce și-a condus oamenii într-un marș îndrăzneț împotriva Kremlinului.

De-a lungul haosului din interiorul Rusiei, Putin a continuat să se pună pe sine și țara sa într-un vid de informații pentru a-și susține mentalitatea profund întortocheată.

Modelul Stalin

Și în ultimul timp, Putin a fost comparat cu predecesorul său, dictatorul Iosif Stalin - care a fost el însuși un rege al propagandei.

La fel ca Stalin, Putin și-a trimis soldații să moară în masă, a reprimat fără milă oponenții și a încercat să transforme țara într-o superputere pentru a înfrunta Occidentul.

Ian Garner, autorul cărții Generația Z, a povestit pentru The Sun că stilul propagandei din ultimii ani a devenit mai sinistru ca niciodată.

„Acea retorică în ultimul an și jumătate – și chiar în ultimii ani – a devenit foarte ascuțită și destul de înspăimântătoare“, spune el.

În martie anul trecut, Rusia a blocat accesul la mai multe instituții media străine, precum și la rețelele sociale Facebook și Twitter.

Peste 600.000 de pagini web au fost blocate sau eliminate și peste 700 de persoane s-au confruntat cu acuzații penale pentru postări online, potrivit grupului pentru drepturile de internet Net Freedoms.

Cenzura s-a răspândit și în sălile de clasă din Rusia - un profesor care a îndrăznit să vorbească și să le spună elevilor despre crimele de război comise de forțele ruse a fost condamnat la cinci ani de închisoare și i-a fost interzis să predea în școlile de stat.

Creșterea taberelor sinistre de „reeducare” rusești a fost asemănată cu instalațiile de spălare a creierului în stil nazist pentru copiii ucraineni înainte ca aceștia să fie transferați pentru a fi crescuți în orfelinatele rusești.

Kremlinul spune lumii că acești copii „abandonați” au fost „salvați” din țara lor sfâșiată de război, dar în realitate au fost răpiți și transportați peste graniță.

„Rușii au fost convinși că totul aici este bun”. "Aceasta este istoria pe care Rusia a experimentat-o ​​de secole. Și aceasta este istoria pe care o să o experimenteze din nou, așa cum o experimentează astăzi", spune Garner.

Tehnicile tulburătoare de spălare a creierului ale lui Putin sunt doar cele mai recente dintr-un plan îndelungat pentru ca Rusia să se întoarcă în spatele Cortinei de Fier, a spus analistul Keir Giles.

El a declarat pentru The Sun că „Rusia s-a îndreptat constant înapoi spre zona sa istorică de confort de îndoctrinare a copiilor săi și militarizarea statului pentru o perioadă lungă de timp. Nu există niciun motiv ca rușii să înceapă să creadă, la fel ca alții din Europa, că epoca imperiilor s-a încheiat și că forța militară nu este modalitatea potrivită de a obține ceea ce doresc țările de la vecinii lor”.

Ruperea de această campanie de îndoctrinare nu este doar periculoasă pentru cetățeanul rus obișnuit, ci și alienant.

„Ce ai face când statul tău, liderii comunității tale, prietenii și familia îți spun din nou și din nou că frații și fiii tăi se luptă pentru a salva oameni ca tine - oameni care vorbesc limba ta, oameni care provin din cultura ta. Este ușor să spui: Dacă aș fi în această situație, aș fi un mare independent, liber gânditor și aș fi primul pe baricade și aș fi revoltat. Dar ai vrea? Chiar ai avea curajul și inteligența să faci asta?", explică Garner.

Există semne că slăbește loialitatea publicului față de Putin, deoarece unii sugerează că puterea sa scade.

Bill Browder a subliniat cazul din iunie când soldații Wagner au fost întâmpinați cu urale puternice de cetățenii ruși în timp ce mărșăluiau spre Moscova într-o încercare de lovitură de stat.

Sprijinul fervent pe care l-a câștigat Wagner înainte de moartea lui Prigojin la începutul acestei luni ar putea reflecta un sentiment anti-Putin în creștere, a spus Browder.

Browder a declarat pentru The Sun că „oamenii nu sunt deosebit de mulțumiți de război și nu sunt mulțumiți de Putin. Dar toată lumea, totul este condus de frică în Rusia”.

Dar orice licărire de schimbare văzută în Rusia datorită revoltei lui Prigojin a fost probabil stinsă după moartea violentă a acestuia într-un accident aviatic misterios.

Prigojin pare să fie ultimul dintre dușmanii lui Putin care a murit în circumstanțe misterioase după ce a îndrăznit să vorbească împotriva lui - dar probabil că nu va fi ultimul.

„Această propagandă este făcută pentru a produce un sentiment de frică în jurul Rusiei. Este vorba despre un amestec de control și frică. Este ceea ce face cel mai bine Kremlinul”, subliniază Garner.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #propaganda, #Vladimir Putin, #cortina de fier , #Razboi Ucraina