Financial Times: Securitatea Europei va depinde de succesul reconstrucției Ucrainei după război

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 05:08
2424 citiri
Financial Times: Securitatea Europei va depinde de succesul reconstrucției Ucrainei după război
Rușii au trasformat Ucraina în ruine FOTO / cnbs

Impactul economic deplin al invaziei ruse a Ucrainei este greu de calculat. Dar este deja clar că țara va avea nevoie de mult ajutor financiar atunci când luptele se vor termina.

„În acest moment, principalii donatori ar trebui să facă planuri și proceduri pentru a asigura acest lucru. Costul geopolitic potențial al eșecului este foarte mare. Liderii G7 admit că Ucraina va avea nevoie de o inițiativă similară Planului Marshall. Dar reconstrucția Ucrainei va fi mai dificilă decât proiectul finanțat de SUA de a reconstrui Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, scrie economistul șef al companiei americane de consultanță Kroll Megan Green în Financial Times.

Ea explică că Planul Marshall a avut un donator și 16 beneficiari. Dar în cazul Ucrainei postbelice, totul va fi exact invers: un beneficiar și cel puțin 16 donatori, inclusiv țări individuale, institute de dezvoltare, organizații internaționale, companii private și, eventual, bunuri și despăgubiri rusești.

„Acest lucru implică multe probleme de coordonare. Și până acum, nu a existat niciun progres în încercarea de a le rezolva. Poate părea prematur să discutăm despre reconstrucția Ucrainei în timp ce războiul continuă, iar riscul de înghețare a conflictului ani de zile rămâne ridicat. Dar acum este momentul să creăm infrastructura pentru o reconstrucție cuprinzătoare, astfel încât lucrările să înceapă de îndată ce armele tac”, scrie autorul, amintind că Ucraina a încercat deja să demareze acest proces.

Kievul și-a prezentat planul de reconstrucție la conferința donatorilor de la Lugano în iulie. În plus, în octombrie, a avut loc o întâlnire în cadrul G7 la Berlin, sub patronajul Germaniei. La Lugano, însă, donatorii nu erau pregătiți. Și SUA și alte țări cheie nu și-au trimis reprezentanții la cel mai înalt nivel. Întâlnirea de la Berlin nu a produs multe propuneri specifice. SUA, ca cel mai mare donator al Ucrainei, nu au fost reprezentate corespunzător. Și liderii occidentali erau relativ dezorganizați. Liderii G7 au convenit săptămâna trecută să creeze o platformă de donatori pentru Ucraina, dar nu au intrat în detalii.

Europa trebuie să conducă programul de redresare

„Europa trebuie să conducă programul de redresare. În iunie, UE a fost de acord să accepte Ucraina ca țară candidată la aderare. Conducerea europeană poate asigura că țara își dezvoltă instituțiile și standardele în conformitate cu cerințele UE. Dar UE nu ar trebui să conducă procesul de colectare și distribuire a fondurilor”, scrie autorul, adăugând că majoritatea economiștilor sunt de acord cu afirmația că Ucraina are nevoie de restructurare a datoriilor și de granturi, nu de împrumuturi.

Pentru că împrumuturile trebuie să fie rambursate în final, ceea ce crește riscul unei crize a datoriilor. Dar procesul decizional bazat pe consens în UE înseamnă că împrumuturile sunt mai ușor de aprobat decât granturile (deși Ungaria a demonstrat că nici măcar împrumuturile nu sunt atât de simple).

Aproape toată finanțarea de la instituțiile UE a venit sub formă de împrumuturi, în timp ce finanțarea din SUA a venit sub formă de granturi. Împrumuturile au fost, de asemenea, o problemă pentru UE. În noiembrie, SUA transferaseră aproximativ 60% din fondurile promise, în timp ce Uniunea Europeană transferase doar aproximativ 27%. Urgența necesității de a arăta rezultatul poate scădea atunci când amenințarea existențială dispare și începe reconstrucția”, explică autorul.

Agenție independentă pentru a monitoriza implementarea proiectelor

Potrivit lui Green, UE ar trebui să-și asume rolul principal într-o nouă agenție independentă care va fi creată pentru a monitoriza implementarea proiectelor în Ucraina. Ar trebui să fie ceva de genul Administrației de Cooperare Economică care a fost creată pentru a administra Planul Marshall. Noua agenție specială pentru reconstrucția Ucrainei ar trebui să aibă sediul la Bruxelles, cu o prezență puternică la Kiev, astfel încât interesele tuturor donatorilor să fie reprezentate.

Conform propunerii Centrului de Cercetare a Politicii Economice, noua agenție ar trebui să creeze un fond fiduciar cu participarea multor donatori. Un astfel de instrument este adesea folosit de Banca Mondială pentru a atrage diverse surse de finanțare. Pentru a mobiliza rapid capitalul, agenția poate crea o facilitate care poate emite obligațiuni”, sugerează Green.

Ea avertizează că succesul programelor de reconstrucție nu este garantat. Și experiența din Afganistan și Irak confirmă acest lucru. Cu toate acestea, prețul eșecului va fi „foarte mare pentru Ucraina, Europa și întreaga lume”.

Al Treilea Război Mondial va începe în spațiu. Previziunea sumbră a unui general american de rang înalt
Al Treilea Război Mondial va începe în spațiu. Previziunea sumbră a unui general american de rang înalt
Dezvoltarea de către Rusia a unui sistem de arme nucleare spațiale reprezintă o amenințare la adresa „întregului mod de viață modern”, potrivit unui general american de rang înalt....
Medvedev: ”Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declarație de război”
Medvedev: ”Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declarație de război”
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO ar însemna o declaraţie de război împotriva Moscovei şi doar "prudenţa" din partea alianţei nord-atlantice ar...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #reconstructie, #SUA, #UE, #fonduri , #Razboi Ucraina
  1. 18 persoane implicate într-un accident în lanț produs pe A2, spre litoral. Unde a fost deviată circulația
  2. Urmărire ca în filme în Sectorul 5 al Capitalei. Șofer încătușat după ce a acroșat cu mașina un echipaj de poliție
  3. Grecia, preferată de europeni, deși mai scumpă. Cele mai mari creșteri de cheltuieli în turism din Uniunea Europeană
  4. O categorie de israelieni care refuză să lupte în armată vor fi convocați pentru recrutare. Tensiuni în guvernul lui Netanyahu
  5. Un copil și doi adulți au murit în urma unui atac rusesc cu rachetă, în parcul unui oraș din sudul Ucrainei
  6. Alertă în Argeș după ce un cioban a fost mușcat de un urs agresiv. Animalul este căutat în zonă
  7. Viața fostei deputate ucrainence împușcată în cap nu a putut fi salvată. Irina Farion era o apărătoare a limbii ucrainene
  8. Ziua Aviaţiei: Aeronave F-16 ale forţelor române şi F-18 din Finlanda survolează Capitala
  9. Accident în lanț în Hunedoara. Un bărbat a fost grav rănit după ce a intrat cu mașina pe contrasens
  10. Donațiile pentru campania electorală a lui Joe Biden. Finanțatorii așteaptă o decizie privind retragerea sa