Liderii europeni încearcă să-l oprească pe Orbán să deraieze candidatura Ucrainei la UE

Joi, 07 Decembrie 2023, ora 23:20
2320 citiri
Liderii europeni încearcă să-l oprească pe Orbán să deraieze candidatura Ucrainei la UE
Președintele Franței, Emmanuel Macron și premierul ungar Viktor Orban

Liderii europeni se străduiesc să salveze un plan de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina, în vreme ce premierul Ungariei, Viktor Orbán, promite că va bloca decizia la viitorul summit al UE, scrie The Guardian.

Președintele francez, Emmanuel Macron, urmează să-l găzduiască pe Orbán la cină la Paris, joi, în timp ce președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost săptămâna trecută la Budapesta în căutarea unei ieșiri din impas. Cele mai sărace regiuni ale Federației Ruse, cum ar fi Kostroma și Kursk. În total, teritoriile anexate, inclusiv Crimeea, urmează să primească aproximativ un sfert din toate subvențiile federale.

Deși Orbán a ținut blocul ostatic înainte, trei înalți diplomați ai UE au recunoscut că de data aceasta este diferit - mizele sunt mari, momentul este sensibil și protestul maghiar depășește simpla dorință de mai mulți bani de la UE.

„Am ajuns într-un punct în care ideea că Orbán cere pur și simplu mai mulți bani este „optimistă””, a spus un diplomat UE de rang înalt care a dorit să rămână anonim.

Potrivit mai multor oficiali francezi, decizia lui Orbán de a accepta o invitație de a lua masa cu Macron este deja un semn pozitiv.

Fidesz şi alte partide creştin-democrate ungare au prezentat miercuri în parlament o rezoluţie ce solicită executivului de la Budapesta să nu susţină începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europene, în perspectiva unui summit crucial ce va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles, transmit Reuters şi MTI.

''Politica de extindere a Uniunii Europene ar trebui să rămână un proces obiectiv bazat pe reguli şi performanţă. Începerea negocierilor de aderare cu Ucraina trebuie să se bazeze pe un consens între statele membre ale Uniunii Europene. Condiţiile pentru acest lucru nu sunt întrunite astăzi'', arată textul rezoluţiei.

Documentul atenţionează că liderii statelor membre ar trebui să facă întâi o evaluare detaliată asupra modului în care posibila aderare a Ucrainei la blocul comunitar european ar afecta politica de coeziune şi politica agricolă comună ale UE.

Intrarea masivă a cerealelor ucrainene pe piaţa europeană anul trecut a provocat proteste ale fermierilor din state membre est-europene, precum Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia Bulgaria şi România, iar şoferii de camioane polonezi au blocat în ultimele săptămâni mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, cerând UE să reintroducă permise ce limitează tranzitul pentru concurenţii ucraineni.

Potrivit liderului grupului parlamentar al Fidesz, Mate Kocsis, Comisia Europeană nu poate aplica duble standarde.

Parlamentarul ungar a susţinut că întotdeauna ţările candidate au trebuit să îndeplinească toate criteriile de aderare la UE. ''Nu poate exista nicio excepţie, nici ca urmare a curentului politic, nici din consideraţii ideologice'', a spus el.

''Nu putem accepta ca Ucraina să o ia înaintea ţărilor din nordul Balcanilor, care aşteaptă aderarea, în special fără ca Kievul să îndeplinească toate condiţiile pentru începerea negocierilor de aderare, inclusiv pe cele referitoare la situaţia minorităţilor şi la folosirea limbii materne'', a adăugat parlamentarul Fidesz.

Premierul ungar Viktor Orban a cerut marţi retragerea de pe agenda summitului Uniunii Europene din 14-15 decembrie a două decizii esenţiale pentru Ucraina, una referitoare la un sprijin bugetar şi cealaltă la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

''Vă cer respectuos să nu ne invitaţi la Consiliul European pentru a decide cu privire la aceste subiecte în decembrie întrucât lipsa evidentă de consens ar conduce inevitabil la un eşec'', a afirmat Orban într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Charles Michel.

Este vorba despre a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban, singurul dintre liderii statelor UE care a păstrat legături strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022.

Viktor Orban, care a pus sub semnul întrebării strategia europeană de sprijinire a Kievului şi eficacitatea sancţiunilor contra Rusiei, are posibilitatea de a bloca aceste decizii întrucât este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

În noiembrie, Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina şi Republica Moldova, două ţări care au obţinut statutul de candidat în iunie anul trecut, la câteva luni după declanşarea războiului de către Moscova.

Kievul încearcă un dialog cu Budapesta privind aderarea Ucrainei la UE

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat miercuri că ar dori să organizeze un dialog la vârf între Kiev şi Budapesta în contextul opoziţiei Ungariei faţă de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Oficialul ucrainean a menţionat că a discutat cu ministrul ungar de externe Peter Szijjarto despre o eventuală întâlnire între Zelenski şi prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, al cărui partid s-a opus public începerii negocierilor de aderare.

Cei doi lideri au acceptat "să lucreze la stabilirea unei date convenabile pentru o astfel de întâlnire", a scris Iermak pe Telegram.

Szijjarto a declarat că Ungaria este deschisă faţă de ideea dialogului direct respectiv "numai dacă are sens, dacă există o şansă ca întâlnirea să aibă un rezultat pozitiv". Comunicatul oficial ungar precizează că "în acest scop sunt necesare pregătiri serioase şi discuţii preliminare".

Pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, conform recomandării Comisiei Europene, este nevoie de acordul unanim al celor 27 de state membre ale UE, la summitul de săptămâna viitoare.

Ucraina, care rezistă din februarie anul trecut invaziei ruse, consideră aderarea la Uniune un pas important pentru apropierea de Occident.

Iermak, aflat la Washington în cadrul unei delegaţii ucrainene care discută despre ajutoarele americane pentru ţara sa, a afirmat că Ucraina "contează pe un rezultat pozitiv" al summitului european. El a susţinut că parlamentul de la Kiev va lua în considerare în următoarele zile legi vitale pentru candidatura la UE şi a insistat: "Ne îndeplinim toate obligaţiile".

La Bruxelles, prim-ministrul ungar este privit cu neîncredere după 13 ani la putere în care a atacat drepturile homosexualilor şi ale migranţilor şi a întărit controlul statului asupra învăţământului superior, justiţiei şi presei. UE a blocat fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei.

"Orban s-a angajat într-o strategie foarte publică de producere a haosului şi panicii înainte summitului Consiliului Uniunii Europene. Spectacolul pe care îl dă este gândit să producă stres şi să îi maximizeze pârghiile înaintea întâlnirii liderilor din UE", a apreciat cercetătorul Roger Hilton, membru al grupului de reflecţie GLOBSEC.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #UE, #aderare, #Ungaria, #Viktor Orban, #Emmanuel Macron , #Razboi Ucraina