Putin a semnalat în privat că este deschis către o încetare a focului în Ucraina. "Nu e dispus să se retragă nici măcar un metru"

Duminica, 24 Decembrie 2023, ora 22:52
3000 citiri
Putin a semnalat în privat că este deschis către o încetare a focului în Ucraina. "Nu e dispus să se retragă nici măcar un metru"
Președintele rus Vladimir Putin/FOTO: Captura Youtube

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în privat că este deschis la discuții de pace cu Ucraina de mai multe ori de la primele săptămâni ale invaziei, a relatat The New York Times. Dar unii oficiali occidentali au declarat pentru publicație că rămân sceptici.

Unul dintre primele semnale a avut loc la câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, care a fost rapid considerată o campanie militară ratată, deoarece rezistența ucraineană s-a dovedit a fi mai aprigă decât se anticipa, a relatat NYT. Dar discuțiile pentru o încetare a focului au eșuat după actele brutale ale Rusiei împotriva civililor și soldaților din Ucraina, potrivit raportului.

În toamna anului 2022, Putin a explorat din nou discuțiile de pace după ce forțele rusești s-au retras din regiunea nord-estică ucraineană Harkov în septembrie, au declarat oficiali americani pentru NY Times. Cu toate acestea, oficiali americani de rang înalt au declarat că este prea devreme pentru discuții, iar încetarea focului a fost cu condiția ca Rusia să poată păstra cele aproape 20% din teritoriul ucrainean care a fost ocupat.

Mai recent, Putin a manifestat un interes reînnoit pentru o încetare a focului, pe măsură ce războiul se apropie de împlinirea a doi ani, iar progresele semnificative pe linia frontului - de ambele părți - sunt incerte.

Doi foști oficiali ruși de rang înalt apropiați Kremlinului, împreună cu oficiali americani și internaționali care au primit mesajul privind interesul lui Putin pentru discuții de pace, au declarat pentru NYT că liderul rus a semnalat acest interes cel puțin din septembrie, cu aceleași condiții prezentate anul trecut în toamnă.

"El chiar este dispus să se oprească la pozițiile actuale", a declarat pentru Times unul dintre foștii oficiali ruși. "El nu este dispus să se retragă nici măcar un metru".

Oficialii americani au mai spus ziarului că armistițiul ar menține Ucraina ca țară suverană, cu Kievul capitală, în timp ce Rusia păstrează controlul asupra teritoriului ocupat.

Dar nu este clar dacă Ucraina ar accepta o încetare a focului în astfel de condiții. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis în mod repetat că va recupera toate teritoriile confiscate de Rusia, iar oficiali americani de rang înalt au declarat pentru NY Times că nu văd niciun politician ucrainean influent care să fie de acord cu aceste condiții.

Dar oficialii americani și occidentali rămân sceptici.

"Nu au onorat niciodată niciun acord", a declarat președintele leton Edgars Rinkevics pentru Times, "și le-au încălcat imediat ce au văzut că le convine".

Interesul discret al lui Putin pentru discuțiile de pace prin intermediul comunicațiilor pe canale secundare se opune în mod evident mesajului pe care liderul rus îl transmite publicului.

La 14 decembrie, în prima sa conferință de presă care a permis prezența presei occidentale de la invazia din februarie, Putin a declarat că obiectivele Rusiei rămân aceleași și că nu va exista o încetare a focului până când acestea nu vor fi atinse.

"Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele", a declarat Putin, potrivit The Associated Press. "Victoria va fi a noastră".

În articol, înalți oficiali americani subliniază că, în ciuda declarației lui Putin, Ucraina trebuie să dea dovadă de rezistență, iar SUA dorința de a continua sprijinul pentru a submina încrederea dictatorului rus că timpul este de partea lui și că va putea negocia concesii.

Mulți oficiali occidentali sunt, de asemenea, sceptici cu privire la încetarea ostilităților. Potrivit acestora, Putin va folosi această oportunitate pentru a rearma armata și a pregăti un nou atac. Ei reamintesc că Rusia nu respectă niciodată acordurile și le încalcă imediat când vede că îi este la îndemână și benefic.

„Otrava de șarpe” a păcii lui Putin

Alexander Vindman, un locotenent colonel în retragere al armatei SUA, a scris pe rețeaua de socializare Threads că articolul NYT despre pregătirea lui Putin pentru pace este o manifestare a unei neînțelegeri profunde a Rusiei și a incapacității de a concluziona că liniștirea agresorului nu va da rezultate.

„Nu știu ce este mai ofensator: lașitatea foștilor politicieni cărora le este frică să vorbească în public, așa că se ascund în spatele „întreținerii canalelor secrete”, având în același timp încrederea egoistă că pot încheia un acord de pace, sau idioți utili care fac comerț cu „otravă de șarpe” a păcii lui Putin. Acest articol demonstrează o neînțelegere profundă a războiului Rusiei în Ucraina și ignoranța lui Putin. Iar analiza realizată de mass-media rusă analfabetă arată incapacitatea de a trage concluzii dintr-un deceniu de eșecuri a celor care sfătuiesc liniștirea”.

ISW: Am mai văzut asta undeva înainte

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că momentul în care Putin a declarat că este interesat de o încetare a focului coincide cu eforturile Rusiei de a întârzia și de a împiedica acordarea de asistență militară occidentală suplimentară Ucrainei, care dorește o victorie completă.

Experții ISW notează că au văzut eforturi similare din partea Kremlinului de a induce în eroare politicienii occidentali și de a forța Ucraina să negocieze cu Rusia în iarna 2022-2023. Potrivit acestora, atunci Rusia a căutat să redirecționeze atenția Occidentului către ipoteticele negocieri în loc să furnizeze Ucrainei suficiente arme înainte de contraofensiva sa din primăvară-vară.

"Este probabil ca Kremlinul să folosească canale secrete pentru a obține un efect similar pe fondul dezbaterilor din Occident cu privire la acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei", a concluzionat Institutul pentru Studii de Război.

„Putin este un prădător care vrea să-și păstreze prada“

Pe canalul său de YouTube, jurnalistul ucrainean Vitali Portnikov a subliniat că Putin propune o înghețare a conflictului, deoarece dictatorul "nu este pregătit să se retragă nici măcar un metru" din teritoriile deja ocupate. Analizând articolul din NYT, publicistul a remarcat că liderul rus încearcă să negocieze o înghețare a războiului din Ucraina cu americanii, nu cu ucrainenii. Portnikov a precizat că astfel de semnale nu pot fi decât o manevră a liderului politic rus pentru a provoca conflicte între adversarii săi și a-i incita pe unii oficiali occidentali să convingă Ucraina să accepte condițiile Rusiei, scrie Zerkalo Nedeli.

"În această situație, se va pune întrebarea: ce garanții de securitate va fi dispus Occidentul să ofere Ucrainei pentru a preveni ca agresiunea rusă să se repete în viitor? La urma urmei, astăzi Putin poate considera că 20% din teritoriul ucrainean îi este suficient, iar mâine va dori încă 40%. Prin urmare, este nechibzuit să presupunem că președintele rus dorește cu adevărat să pună capăt războiului", a adăugat el.

Potrivit lui Portnikov, Putin începe să realizeze că nu va atinge obiectivele așa-numitei "operațiuni speciale" și că nu va putea influența alegerea geopolitică a Ucrainei. Cu toate acestea, jurnalistul subliniază că "Putin, ca orice prădător care și-a capturat deja prada, vrea cel puțin să păstreze ceea ce se află sub controlul său".

"Sau poate pretinde că această parte din prada sângeroasă îl poate satisface pe el și pe compatrioții săi care sunt bolnavi de un virus șovin incurabil. De asemenea, trebuie să ne dăm seama că acești compatrioți vor fi de acord cu orice condiții de înghețare a conflictului care vor fi dictate de președintele lor", a conchis Portnikov.

Un alt jurnalist ucrainean, Iuri Nikolov, a scris pe Facebook că articolul din NYT este o operațiune de dezinformare și intoxicare a Rusiei împotriva ucrainenilor. Potrivit acestuia, aluzia lui Putin la negocieri i-ar putea influența pe cei care sunt "sătui de război". Acesta va fi, se presupune, un motiv pentru a înceta lupta și a cere autorităților să negocieze.

"Este prea costisitor pentru Putin să câștige războiul pe câmpul de luptă, așa că vrea să ne distrugă din interior. De aceea, el lansează viruși de gândire demotivanți. Haideți să ne păstrăm capul rece și inima caldă. Sau invers, atâta timp cât nu ne dăm bătuți", a subliniat Nikolov.

„Din punct de vedere militar-politic și economic, am trecut la un război de uzură. Din punct de vedere strategic, am ajuns la un impas similar cu cel din Primul Război Mondial. Conducerea militară și politică discută trecerea Ucrainei la o apărare strategică activă.

Pentru a continua lupta, trebuie să învățăm să acceptăm realitatea existentă fără jumătăți de măsură - așa cum este ea. Pentru că numai din adevăr se nasc deciziile corecte atât ale oamenilor, cât și ale statelor“, notează Zn.ua.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #valdimir putin, #semnale, #negocieri , #Razboi Ucraina