Rusia și-a dublat veniturile din petrol și gaze în octombrie. „Plafonul de preț” nu funcționează

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 10:38
2765 citiri
Rusia și-a dublat veniturile din petrol și gaze în octombrie. „Plafonul de preț” nu funcționează
Tancurile petroliere ale Rusiei transportă masiv țiței în India FOTO: Oil

Restricțiile occidentale asupra prețurilor petrolului rusesc, care au fost menite să submineze capacitatea Rusiei de a duce războiul din Ucraina, dar, în același timp, să păstreze fluxul de petrol către piețele mondiale, devin din ce în ce mai puțin eficiente. Profiturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze în octombrie s-au dublat față de septembrie, și a crescut cu un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut, scrie The Wall Street Journal.

Companiile petroliere ruse și partenerii lor comerciali au creat o flotă fantomă care transportă petrol și produse petroliere din porturile rusești, formată din 180 de petroliere. Cei mai mari clienți - China, India și Turcia - nu respectă limita de preț vestică.

Potrivit S&P Global, mai mult de jumătate din exporturile rusești de țiței vin acum cu asigurări oferite de companii non-G7. În alte cazuri, comercianții reușesc să ocolească restricțiile de preț prin umflarea artificială a costului transportului maritim.

SUA și aliații discută acum modalități de a face mai costisitoare pentru Rusia să folosească o flotilă de nave pentru a eluda sancțiunile, au declarat surse pentru WSJ.

Dar creșterea veniturilor din petrol ajută deja la reducerea deficitului bugetar al Rusiei. Economiștii cred că va atinge ținta de 2% din PIB, în timp ce experții se așteptau în primăvară ca deficitul să fie între 5% și 6% în acest an.

Potrivit Argus Media, un furnizor de date despre mărfuri, principalul țiței din Rusia, Urals, s-a tranzacționat recent la 74 de dolari pe baril. Benchmark-ul global Brent se tranzacționează în jurul a 88 USD, deși diferența dintre cele două se reduce semnificativ.

Mai devreme, am scris deja că restricțiile de preț pentru petrolul rusesc au încetat de fapt să se aplice.

SUA impun noi sancțiuni

Leonid Mikhelson, directorul producătorului rus de gaze naturale Novatek și unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, spune că noile sancțiuni americane împotriva unui proiect al companiei sale reprezintă o „evaluare a profesionalismului nostru”, relatează Reuters.

Vorbind la o conferință pe teme energetice organizată la Samarkand, el a comentat sancțiunile anunțate săptămâna trecută de Statele Unite împotriva proiectului „Arctic LNG 2”, care vizează exploatarea câmpului gazeifer Utrenneye din nord-vestul Siberiei și construirea unei unități de procesare a gazului natural lichefiat (LNG) în Peninsula Gyda aflată în apropiere.

Numele proiectului vine de la faptul că atât câmpul gazeifer, cât și peninsula, se află pe coasta Arctică a Siberiei.

„Cred că 2022 este de vină, mi-au plăcut prețurile de 30-35 dolari pentru MBTu (n.r. unitate de măsură pentru gazul natural lichefiat). Aș dori ca ele să rămână. Cu cât sunt mai puține proiecte, cu atât prețul va fi mai mare”, a spus Mikhelson, citat de agenția rusă Interfax.

„În caz contrar, faptul că ne-au impus sancțiuni este o evaluare a profesionalismului nostru”, a adăugat el.

Cu o avere evaluată de agenția Bloomberg la 27,6 miliarde de dolari, Mikhelson este al doilea cel mai bogat om din Rusia după Vladimir Potanin, președintele și cel mai important acționar la Nornickel, cel mai mare producător mondial de paladiu și nichel rafinat.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Mikhelson încă din 2017 printr-o lege adoptată de Congres ce viza penalizarea oligarhilor ruși din cauza finanțării efortului de război al Rusiei în Siria pentru susținerea regimului lui Bashar al-Assad și a finanțării ingerințelor rusești în alegerile din Statele Unite.

Departamentul de stat de la Washington a anunțat joi că impune noi sancțiuni împotriva sectoarelor energetice și miniere rusești pentru a reduce capacitatea guvernului rus de a finanța războiul, precum și „toți cei care sprijină efortul de război”.

Trezoreria americană a anunțat de asemenea că înăsprește sancțiunile împotriva a 130 de persoane și entități implicate în comerțul cu Rusia și care permit țării conduse de Vladimir Putin să se aprovizioneze cu „tehnologia și echipamentele necesare” pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

„Rusia depinde de persoane și entități din alte țări pentru a-și reînnoi echipamentele și pentru a-și continua războiul odios împotriva Ucrainei, iar noi nu vom ezita să le tragem la răspundere”, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată într-un comunicat remis presei.

Departamentul Trezoreriei SUA consideră că Rusia beneficiază de legăturile sale comerciale cu China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU), care au devenit ”noduri comerciale pentru exportul, reexportul și transferul în Rusia de tehnologie și echipamente străine”.

Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Noua cucerire revendicată de Rusia pe frontul de Est din Ucraina. De ce e atât de fragilă apărarea în regiune
Rusia a revendicat duminică, 28 aprilie, cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei...
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #venituri, #petrol, #sanctiuni , #Razboi Ucraina