Fostul agent rus Igor Ghirkin: Dacă Putin pierde războiul din Ucraina, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga

Sambata, 25 Martie 2023, ora 14:52
9615 citiri
Fostul agent rus Igor Ghirkin: Dacă Putin pierde războiul din Ucraina, unul ca Navalnîi îl va trimite la Haga
Fostul spion rus Igor Ghirkin/ FOTO: merkur.de

Igor Ghirkin, fost agent FSB și fost comandant al separatiștilor din Donbas, acum unul din criticii comandamentului militar de la Moscova, a început să-și piardă încrederea în victorie. Fostul spion spune că „trupele ruse care luptă pe linia frontului în acest moment nu au niciun statut legal. Așa că, dacă așa-zisa operațiune militară specială eșuează, niciun soldat nu poate spune că se supunea unui ordin, pentru că din punct de vedere legal nu avea niciun drept să îl urmeze.

„Cum poate un soldat, atunci când nu a fost declarat război, să tragă într-un reprezentant al altui stat suveran? E un criminal”, explică Ghirkin. Acesta mai spune că dacă Rusia piede războiul din Ucraina sunt șanse ca Putin să fie judecat pentru crime de război, dacă nu este eliminat fizic, pentru că „unul ca Navalnîi ar fi dispus să-l livreze pe fostul lider de la Kremlin la Haga.

Avocatul francez Emmanuel Doud, care a intentat un proces la Curtea Penală Internațională pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni de către Rusia, crede că după înfrângerea armatei lui Putin în Ucraina, președintele rus poate fi executat sau întemnițat.

"După cum știți, lupii se devorează între ei. Aceasta este prima ipoteză“, a declarat avocatul citat de Vocea Americii. „A doua ipoteză, Rusia va pierde războiul, iar regimul se va schimba", a mai spus acesta.

Doud crede că noul guvern rus va încerca să se apropie de Occident, iar pentru aceasta, Moscova va trebui să-și asume anumite obligații.

„Putem presupune că noul guvern rus îi va preda CPI pe cei responsabili de război și crime, nu numai pentru deportarea copiilor, ci și pentru bombardarea populației și infrastructurii civile, execuții extrajudiciare, răpiri, torturi și violuri care sunt folosite ca armă de război”, a explicat avocatul.

Procurorul general al Ucrainei, Andri Kostin, a cerut ca Putin & Co să fie judecați în lipsă, astfel încât cei responsabili de acest război să fie aduși în fața justiției chiar dacă nu vor fi reținuți. Dar CPI poate judeca oameni pentru crime de război, crime împotriva umanității și genocid, dar nu și pentru crime de agresiune. Acest rol poate fi îndeplinit de un tribunal special pentru Rusia, susținut deja cel puțin 32 de țări.

#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #CPI, #igor ghirkin , #Razboi Ucraina