De ce s-a radicalizat fostul președinte rus Dmitri Medvedev. „Cântă ce i se comandă“, spun experții

Sambata, 29 Aprilie 2023, ora 16:25
4574 citiri
De ce s-a radicalizat fostul președinte rus Dmitri Medvedev. „Cântă ce i se comandă“, spun experții
Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev FOTO / Twitter Mishvik

Când Dmitri Medvedev a fost ales președinte al Rusiei în 2008, el a fost văzut de mulți ca un om mai liberal și mai pro-occidental decât Vladimir Putin.

Nu a contat că a fost privit în mare măsură ca unul care ține cald tronul pentru Putin, care nu putea îndeplini trei mandate consecutive. Mulți sperau că va putea duce țara într-o nouă direcție.

Dar de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, Medvedev a devenit una dintre cele mai extremiste și amenințătoare personalități anti-occidentale ale Rusiei, care a menționat frecvent atacurile nucleare și previziunile unui colaps al civilizației occidentale.

„Oamenii mă întreabă adesea de ce postările mele pe Telegram sunt atât de dure” a scris el în iunie 2022. "Răspunsul este că-i urăsc. Sunt niște ticăloși. Vor moartea pentru noi, pentru Rusia. Și atâta timp cât voi fi în viață, voi face orice ca să-i fac să dispară". Nu este clar dacă se referea la Ucraina, Occident sau ambele.

Medvedev a mai sugerat că Ucraina ar putea să nu mai existe în doi ani și i-a numit pe oficialii ucraineni „gândaci”.

El s-a lăudat că NATO nu ar răspunde dacă Rusia ar bombarda Ucraina și a prezis un război între Franța și Germania, precum și un război civil în SUA care l-ar putea face pe Elon Musk președinte.

În ianuarie, el a cerut ca rachetele hipersonice să fie mutate mai aproape de Washington DC și că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă pierde în Ucraina.

Tot el a sugerat să se tragă o rachetă hipersonică asupra orașului Haga după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin.

Amenințări pentru a-l liniști pe Putin

Experții au declarat pentru Insider că există un motiv clar în spatele retoricii sale: Medvedev se află într-o poziție slabă în politica rusă și încearcă să câștige favoarea lui Putin.

Edward Lucas, consilier principal la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a comparat rolul lui Medvedev în politica rusă cu personajele din filmul „The Sopranos” care încearcă cu disperare să-l impresioneze pe liderul mafiei.

„Medvedev este ca unul dintre cei mai slabi băieți din cercurile lui Tony Soprano, care trebuie doar să meargă și să facă lucruri oribile pentru a-l liniști pe Șeful”.

Ben Noble, profesor asociat de politică rusă la University College London, a declarat pentru Insider că declarațiile războinice ale lui Medvedev sunt o strategie pentru a compensa poziția sa politică slabă.

„Pentru a rămâne relevant – și în siguranță – el a încercat să fie și mai șoim decât ceilalți șoimi din jur”, a spus Noble.

Lucas a remarcat că deși mulți l-au văzut pe Medvedev ca fiind mai pro-occidental, el a crezut întotdeauna că este un „gunoi”.

În timp ce Noble spune că transformarea lui Medvedev pare extremă, aceasta nu înseamnă neapărat că s-a schimbat fundamental.

În schimb, se pare că Medvedev a fost întotdeauna dispus să facă tot ce este necesar pentru a câștiga favoarea elitei Rusiei.

"Cred că ar fi greșit să tragem concluzia că întotdeauna și-a ascuns ideile. Mai degrabă, cred că s-a adaptat vremurilor", a spus el.

Dar a adăugat că Medvedev nu s-a schimbat de pe timpul președinției sale: în ambele cazuri, imaginea sa și declarațiile sale publice au fost făcute în beneficiul aliatului său mai mare și mai popular.

Medvedev „cântă ce i se comandă, când cercul interior vrea ca el să fie liberal, va fi liberal, când vrea să fie dur, va dur”.

Încercarea de a rămâne relevant

Noul personaj vitriolic al lui Medvedev poate fi explicat prin poziția sa politică slabă, au spus experții. Noble a precizat că, atunci când Medvedev a demisionat din funcția de prim-ministru, a existat un sentiment „că era o forță politică epuizată – un fost președinte substituent, care nu avea niciun capital politic independent al său”.

I s-a dat rolul actual de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, despre care Noble a spus că este „un premiu de consolare”.

Prin urmare, recenta sa sinceritate servește ca o modalitate pentru Medvedev de a-și recâștiga o oarecare popularitate: „Odată cu schimbarea sa de retorică, este posibil ca el să se fi îndrăgit de elementele mai dure ale elitei”, spune Noble.

Strategia recentă a lui Medvedev, așadar, ar putea fi să încerce să-și arate sprijinul, astfel încât să nu piardă puterea dacă Putin face o remaniere sau dacă un alt lider de dreapta preia conducerea în Rusia.

„Dacă Putin pleacă și Medvedev încearcă să ajungă la putere, el nu are un cerc care să-l susțină și nici nu are o bază populară, așa că poziția sa agresivă este mai probabil un mijloc de a-și păstra un rol de secund dacă dreapta preia controlul - sau dacă Putin decide o epurare", spune Black.

Lucas observă că Putin nu trebuie să spună mare lucru, deoarece aliații săi o fac pentru el – indiferent ce vrea să spună. „Dacă Putin ar spune acum „o să avem un acord de pace”, Medvedev va spune; „Absolut genial, mi-am dorit tot timpul, sunt așa de mulțumit”, susține expertul.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #Dmitri Medvedev, #radicalizare , #Razboi Ucraina