Expertă americană de top în Rusia: „Așteptarea că Trump se va întoarce este o binefacere pentru Putin. E literalmente atuul lui”

Sambata, 23 Decembrie 2023, ora 22:14
6137 citiri
Expertă americană de top în Rusia: „Așteptarea că Trump se va întoarce este o binefacere pentru Putin. E literalmente atuul lui”
Fostul președinte american Donald Trump și liderul de la Kremlin Vladimir Putin/ FOTO: Captură Youtube

Vladimir Putin are de ceva vreme „numărul lui Donald Trump... știe cum să-l manipuleze” și încă îl vede „ca un atu”, a spus fosta expertă în Rusia la Casa Albă, Fiona Hill, discutând despre autocratul rus și favoritul republican la președinție.

„Este literalmente atuul lui Putin”, a spus Hill în podcastul One Decision, găzduit de reportera Jane Ferguson și Sir Richard Dearlove, fostul șef al MI6. Gazdele au întrebat-o pe Hill dacă crede că președintele rus, care este implicat într-un război împotriva Ucrainei, pariază că Trump îl va învinge pe Joe Biden anul viitor și va reveni la putere.

„Așteptarea că Trump se va întoarce este o binefacere pentru Putin... el se poate juca cu asta. Poate folosi asta ca pe un fel de avertisment... pentru a speria ucrainenii, europenii, restul lumii. Putin este destul de încrezător, având în vedere relațiile sale anterioare cu Trump, că republicanul va încerca rapid să pună capăt războiului din Ucraina în favoarea sa. Și e evident că Putin are de ceva vreme numărul lui Trump, știe să-l manipuleze... se pricepe foarte bine la arta de a-l linguși pe Trump. El îl vede pe Trump ca pe un atu în multe privințe”, a spus Hill, citată de The Guardian.

Din 2017 până în 2019, Fiona Hill a fost consilier principal pentru securitate națională în administrația Trump. La urma urmei, ea a devenit martoră la prima procedură de demitere împotriva celui de-al 45-lea președinte american pentru că a încercat să șantajeze Ucraina pentru a obține material compromițător despre rivalii săi politici.

Hill a spus că Putin simte din ce în ce mai mult o șansă de a pune capăt războiului în favoarea sa.

„Eu și mulți alți colegi am văzut deja mici încercări de a testa terenul pentru a vedea dacă SUA și Occidentul sunt gata să negocieze”, a spus Hill, adăugând că „Rusia ar dori să negocieze, dar... doar în condițiile lui Putin: fără părăsirea teritoriilor ocupate, cu păstrarea capacității de a face presiuni asupra Ucrainei pe termen lung și, bineînțeles, fără nicio reparație de război”.

The Guardian amintește că cel de-al 45-lea președinte american îl laudă în mod regulat pe Putin și pe alți lideri autocrați.

Hill a declarat pentru One Decision că pentru că Trump „poate fi imprevizibil... Putin va trebui probabil să fie foarte atent să nu-l jignească și să nu treacă limita pentru că Trump trăiește pentru el însuși”.

„Putin este destul de încrezător că poate începe războaie culturale peste tot. Și doar cu utilizarea abilă a operațiunilor de influență politică și a propagandei, el poate face ca tot ceea ce se mișcă așa cum dorește el să continue să se miște în același spirit.”

„În orice caz, tot ce spun surogații lui Trump sau Trump însuși despre NATO, despre Europa și securitatea europeană, despre lume și afacerile globale, despre Ucraina, tot ce se întâmplă pe Capitol Hill... pentru Putin, este doar un semn că, din nou, totul se va schimba rapid în favoarea lui”, a explicat fosta consilieră de la Casa Albă specializată pe Rusia.

Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Românii pregătesc scenariul negru al unui război: "Îmi fac bagajele și plec. Eu pentru gunoaiele de la conducere nu îmi risc nici măcar un deget"
Dacă Rusia ar decide să invadeze spațiul NATO, România ar fi o țintă ușoară. Scenariul de coșmar se bazează pe un raport al Centrului de Analiză a Politicii Europene, publicat în urmă...
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Rușii au arestat un jurnalist care realizase videoclipuri pentru echipa lui Navalnîi
Un jurnalist rus care colaborează cu mai multe instituţii de presă a fost plasat în arest preventiv pentru "extremism" pentru că a participat la realizarea unor videoclipuri pentru canalul de...
#Ucraina, #razboi, #Rusia, #invazie, #Vladimir Putin, #Donald Trump , #Razboi Ucraina