Presa de azi: UDMR si PD-L isi impart Transilvania

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 07:58
3568 citiri
Presa de azi: UDMR si PD-L isi impart Transilvania
Foto: Gardianul

Precaritatea coalitiei PD-L - UDMR pare sa devina evidenta odata cu proiectul bugetului pe 2010, care nu va fi votat de PSD si PNL, iar premierul Emil Boc a ajuns sa le promita parlamentarilor din Uniune trei miliarde de lei contra unui vot in Parlament.

Gandul anunta in editia de marti ca UDMR si-a negociat scump pielea, de la posturi de secretar de stat, pana la posturi de prefect si de sefi in serviciile deconcentrate.

UDMR a reusit deja sa obtina de la PD-L cateva functii. Potrivit unor surse din ambele formatiuni, deconcentratele se vor imparti 50% la 50%, in judetele Harghita si Covasna, Uniunea urmand sa preia aici cele doua functii de prefect. In judetul Mures, 40% din deconcentrate vor reveni UDMR, maghiarii obtinand doar pozitia de subprefect.

In celelalte judete din Transilvania, procentele ce reprezinta functiile care revin Uniunii sunt apropiate de cota pe care o detine, dupa caz, minoritatea maghiara. Spre exemplu, la Cluj, UDMR nu va avea decat 20% din deconcentrate. Maghiarii vor avea pozitii de conducere si cateva judete din afara Transilvaniei.

Conform surselor citate, este vorba despre Vaslui, unde Uniunea va numi prefectul, si de Teleorman si Arges, unde UDMR va avea subprefecti. Liderii maghiari au ridicat in fata partenerilor de la putere si pretentia de a primi unele functii in judetele din Ardeal ocupate, in timpul guvernarii trecute, chiar de PD-L.

Si Emil Boc a venit cu un mesaj foarte clar pentru partenerii sai, atragandu-le atentia ca, daca nu voteaza in favoarea Bugetului si sustin alte amendamente decat cele aprobate deja, nu vor mai primi cele trei miliarde de lei vechi rezervate fiecarui parlamentar pentru satisfacerea promisiunilor electorale.

Gardianul: UDMR si PD-L isi impart Transilvania

Si Gardianul anunta in editia de marti ca democrat liberalii au ajuns sa imparta Transilvania cu maghiarii.

Prim-vicepresedintele PD-L Adriean Videanu a spus ca organizatiile judetene ale PD-L si UDMR din Transilvania vor trebui sa prezinte pana in data de 20 ianuarie protocoalele de colaborare locala.

"Am stabilit principiile de colaborare locala. A ramas ca pana pe data de 20 ianuarie sa primim protocoalele de colaborare locala pe prioritatile judetene, pe constituirea majoritatilor la nivel judetean, astfel incat alianta de la nivel national sa se reflecte si la nivelul fiecarui judet", a declarat Videanu.

In acest rastimp se vor imparti frateste toate posturile din administratie, unde UDMR va solicita "partea leului".

Adevarul: In cuibul Garzii Maghiare

In timp ce politicienii sunt mai preocupati de posturi si functii, Adevarul anunta ca Garda Maghiara isi transfera activitatea in Romania sub denumirea de Plutonul Secuiesc.

Prima subunitate din Romania a Garzii Maghiare, subordonata Batalionului "Wass Albert" din Gyor-Ungaria, s-a infiintat la Miercurea Ciuc, judetul Harghita.

Misteriosi, mistici, cu aer combatant, o mana de tineri secui se antreneaza in locuri ascunse, se intalnesc "clandestin" in subsoluri de carciumi sau pe varfuri de munte, afiseaza steaguri ros-alb-verzi si lozinci revizioniste.

In Harghita, cativa tineri mai exaltati au facut demersuri, inca din 2007, pe langa liderii Garzii Maghiare pentru a infiinta in Romania o subunitate. Liderul grupului care facea demersurile este Csibi Barna (30 de ani), din Miercurea Ciuc. Este functionar public in cadrul Directiei Judetene a Finantelor Publice Harghita.

In 2007 nu a primit decat promisiuni de la liderii din Ungaria. Dupa ce organizatia-mama din Budapesta a fost scoasa in ilegalitate, sprijinul a devenit din ce in ce mai consistent, cei din grupul lui Csibi Barna fiind pionii care continua, in Romania, activitatea Garzii Maghiare din Ungaria.

Evenimentul Zilei: PD-L da secretarii de stat in contul puterii la Congres

Evenimentul Zilei anunta in editia de marti ca, oficial, PD-L a amanat orice discutie despre schimbari la varf la congresul din acest an.

In practica, insa, liderii democrat liberali au inceput, de luni, sa-si pregateasca terenul pentru intarirea unor poli de putere care pot cantari greu la viitoarele alegeri interne. Moneda de schimb o reprezinta functiile guvernamentale, incepand cu cele 45 de posturi de secretari de stat pe care se bat PD-L-istii.

In locul simplului clasament al procentelor la ultimele alegeri dupa care sa se imparta esalonul doi, premierul Emil Boc a venit cu un algoritm complicat care a rasturnat toate planurile. Prin numirile pe care le vor impune la centru inainte de alegerile interne, liderii filialelor din noul top al lui Boc au prima sansa la conservarea puterii pe plan judetean si apoi la impartirea influentei la Congres.

Jurnalul National: Boc stinge revoltele cu functii

Pentru a se mentine la putere premierul Emil Boc incearca sa stinga revoltele cu functii asa cum anunta si Jurnalul National in editia de marti.

Liderii PD-L au stins luni revolta de la Ilfov in sedinta Biroului Politic al partidului, dupa ce "razvratitii" au primit, drept premiu de consolare pentru pierderea postului de prefect, cateva posturi de secretar de stat in Guvern.

Desi Gheorghe Flutur a sustinut dupa sedinta ca nu a fost abordat subiectul conflictului de la Ilfov, generat de numirea unui apropiat al lui Gabriel Oprea in functia de prefect care revenea PD-L, presedintele filialei judetene, Cristache Radulescu, care a participat la sedinta, a anuntat victoria: liniste contra functii.

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#PDL UDMR imparteala functii, #trei miliarde parlamentar vot, #vot buget 2010 , #PDL