Potentialul atomic din dosarul Elenei Udrea

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 09:29
6981 citiri
Potentialul atomic din dosarul Elenei Udrea

Dincolo de circul din Parlament de la votul pentru cererile procurorilor de urmarire penala si arestare a Elenei Udrea, ultima fiind in premiera disjunsa in doua voturi separate - unul pentru retinere, altul pentru arestare, mult mai interesant de discutat este potentialul atomic al acuzatiilor aduse in cel de-al treilea dosar deschis pe numele fostului ministru de la Dezvoltare si Turism.

Mai concret, DNA o acuza de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii. Elena Udrea este suspectata ca ar fi primit de la cel mai "destept baiat din energie", Bogdan Buzaianu, 3,8 milioane de dolari si o creanta in valoare de 900.000 de euro pentru a asigura derularea in continuare a afacerii de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

Spaga ar fi fost intermediata de doi baieti veseli si avuti din presa, directorul EvZ, Dan Andronic, si fondatorul Cancan, Radu Budeanu. Cum Parlamentul a incuviintat inceperea urmaririi penale in acest dosar, este de asteptat ca audierile celor trei implicati sa clarifice acuzatiile initiale. Si, de ce nu?, sa duca si mai departe implicatiile care rezulta logic din acuzatiile celui de-al treilea dosar al Elenei Udrea.

Incotro ar putea sa duca aceste legaturi subterane? Pai, de exemplu, ar putea reinvia dosarul ALRO, ancheta deschisa in 2008 pentru subminarea economiei nationale, unde in stenograme apareau Traian Basescu, alaturi de Teodor Stolojan (consilier prezidential pe atunci), Elena Udrea (in calitate de sefa a Administratiei Prezidentiale) si fostul sot Dorin Cocos.

Legaturile "baietilor destepti din energie" coboara si urca intre cele doua dosare in chip spectaculos.

Ancheta in cazul ALRO incepuse dupa ce patronii rusi de la fabrica de aluminiu fusesera nemultumiti de contractul de livrare de energie pe care il aveau cu firma aceluiasi Bogdan Buzaianu, Energy Holding, si faceau presiuni in jurul Administratiei Prezidentiale pentru rezilierea lui si contractarea energiei electrice direct de la Hidroelectrica.

Din stenogramele dosarului clasat de procurorii DIICOT in 2010, rezulta o serie de intalniri intre reprezentantii rusilor de la ALRO si mai multi oameni din jurul presedintelui Traian Basescu, printre care Stolojan, Udrea, Chirieac si Cocos.

Rusii au obtinut energia ieftina pe care si-o doreau si care era, dupa declaratiile presedintelui de atunci, umflata si spoliata de baietii nu chiar atat de destepti din energie.

Inchiderea dosarului ALRO a insemnat ca persoanele anchetate au fost scoase de sub urmarirea penala, asta desi stenogramele inregistrarilor aparute in presa indicau traseul mitei care trebuia sa ajunga cadou pana la Elena Udrea. Oricat de incredibil ar parea, nu poate fi numai o coincidenta ca in ambele dosare apar aceiasi baieti din energie si, ca elemente de legatura, mereu cate unul sau mai multi destepti de prin presa.

Toate aceste legaturi si conexiuni intre afaceristi, politicieni si oameni care insista sa se numeasca jurnalisti ar trebui poate stranse intr-un nou dosar, disjuns sau nu din cel al Elenei Udrea, dar care sa duca la o curatare macar partiala a ceea ce astazi abia se mai poate numi presa.

Un astfel de dosar ar avea, intr-adevar, un impact de o magnitudine greu de calculat asupra societatii, dar Justitia ar trebui sa nu uite ca nu va putea fi o putere reala in stat fara o presa pe masura.

Asa cum presupun ca nu isi doresc nici sa debalanseze si asa fragilul echilibru intre puteri. Ceea ce nu se va putea implini niciodata daca presa va fi lasata mereu la mana celor care doar intermediaza interesele celorlalte forte in stat.

Citește și:
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Întâlnire în format restrâns a liderilor PNL. Subiectul ”fierbinte”: relația cu PSD în perioada următoare
Conducerea PNL i-a convocat, duminică, în şedinţă informală, pe liderii filialelor partidului pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare la început de an, au...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....