Elena Udrea compara Budapesta cu Bucurestiul. In mod normal, o astfel de comparatie nu poate fi facuta. Distanta dintre cele doua orase este atat de mare, in defavoarea Capitalei noastre, incat ar fi lipsit de bun simt sa pui un semn de egalitate intre ele, indiferent din ce punct de vedere am privi comparatia.
Dupa vizita pe care Ministrul Dezvoltarii si Turismului a facut-o in Ungaria, am aflat de pe blogul doamnei Udrea ca, din punct de vedere al potentialului turistic, Bucurestiul "nu este cu nimic mai prejos decat Budapesta", ca orasul lui Bucur "poate redeveni 'Micul Paris'" si alte asemenea clisee invechite si chinuite. Nimic mai fals. Pana acolo insa, ministrul recunoaste ca ar fi cateva "problemute" (cum le-ar spune Vanghelie) "presante", care trebuie rezolvate... pana sa atragem si noi multimile de japonezi, americani si nemti care sa priveasca in gol la Casa Poporului.
Udrea descopera, rand pe rand, aproape toate bubele turismului romanesc, doar ca le trece intr-un registru minor, ca pe niste fleacuri ce nu au fost rezolvate pana acum doar pentru ca nimeni nu s-a aplecat asupra lor. Probabil, trebuie sa intelegem ca din momentul in care Elena Udrea va lua in mana "problemutele presante" ale Bucurestiului, acestea vor disparea ca un vis urat.
Care ar fi acestea? Niste fleacuri acolo, precum: cladirile neglijate (in traducere corecta - mizerabile, gata oricand sa se prabuseasca peste tine, ocupate de sobolani si munti de gunoaie), caini vagabonzi (imaginea completa - haite de zeci si sute de maidanezi care musca orice e viu), preturi mari (de fapt, cu adevarat nesimtite pentru aceleasi lucruri pe care din Viena, Budapesta, Paris etc. le iei cu mult mai putin).
Ce uita sa spuna ministrul Dezvoltarii si Turismului (mai ales in cea de-a doua calitate) este ca ceea ce lipseste cu adevarat Romaniei pentru a spera la un turism adevarat, occidental, este infrastructura. Pana cand nu vom avea autostrazi, un lant modern de hoteluri cu servicii la o calitate adecvata preturilor, cat timp Romania va reprezenta o oaza de primitivism, vom fi vizitati doar de catre cei mai excentrici si aventurosi turisti.
Insa nu vom beneficia niciodata de un turism care sa ne aduca venituri constante. Iar Bucurestiul este, in tot acest peisaj, cu adevarat capitala unei Romanii care se afla in contradictie cu ideea de turism, asa cum este el inteles in lumea civilizata.
Bucurestiul mai are nevoie, pe langa infrastructura, pe langa toate celelalte "probleme presante", de cateva generatii educate si civilizate care sa transforme ura si furia locuitorilor din Capitala intr-o atmosfera primitoare pentru batranii si pretentiosii turisti din Occident.
Interesul Elenei Udrea este atragerea atentiei asupra faptului ca ea poate avea grija cel mai bine de Bucuresti. Numirea Elenei Udrea in fruntea PD-L Bucuresti este, asa cum s-a si spus, o trambulina perfecta pentru Primaria Capitalei. Iar comentariile ministrului la adresa viitorului "Micului Paris" confirma toate zvonurile din presa care o prezentau drept viitorul candidat PD-L la Primaria Bucuresti.
Pe tocuri sau nu, crosetand sau impartind ciocolata copiilor din masina, Elena Udrea isi calculeaza miscarile cu atentie si nu lasa prea multe la voia intamplarii. Cu aceasta postare de pe propriul blog, Elena Udrea anunta ca ea se va ocupa, intr-un fel sau altul, de soarta acestui oras. O strategie care pare sa nu il deranjeze pe posibilul ei contracandidat, Marian Vanghelie, care inca nu este si nici nu stie daca va fi, dar a promis ca va fi in zece ani cel mai mare si mai bun.
Elena Udrea si-a aruncat prima sageata in atentia bucurestenilor. Stie, vrea, poate. Vanghelie a spus ca inca nu s-a hotarat, insa la alegerile din 2012 eternul primar de la Sectorul 5 va fi oarecum obligat sa faca pasul spre marea performanta. Altfel, nimic nu il va mai putea scoate din conul de umbra in care a intrat dupa ce Mircea Geoana a pierdut sefia partidului, iar noul presedinte il tine sub papuc mai bine decat ne-am fi asteptat.
Spre fericirea bucurestenilor, mai simplu ar fi ca toate zvonurile si calculele facute in jurul acestor speculatii sa nu se adevereasca, iar cei doi sa ramana la rangul de stele ale ecranului, asa cum s-au impus prin perlele si gafele repetate pe care le-au editat. Desigur, asa cum Budapesta nu se poate compara cu Bucurestiul, nici Udrea nu poate fi pusa pe aceeasi balanta cu Vanghelie. Din punctul de vedere al "realizarilor" concrete pe care cei doi le-au faptuit, diferentele sunt minore insa, spre insesizabil.
Singurele capitole la care cei doi au marcat egal au fost scandalurile politice pe care le-au declansat, controversele din jurul afacerilor si pregatirii lor intelectuale si, deloc neglijabil, ambitia si dorinta de parvenire care ii stapaneste in aceeasi masura. In rest, ramane o problema de gust si de estetica intre a alege tocurile sau almanahele.