Opinii Cele trei faze glorioase ale Elenei

Duminica, 05 Decembrie 2010, ora 18:31
2268 citiri
Opinii Cele trei faze glorioase ale Elenei
Foto: Arhiva

"EU Bucuresti". Cu inimioara in mijloc. In traducere, "EU iubesc Bucuresti".

Este sloganul pe care Elena Udrea vrea sa-l inregistreze la OSIM. E nu numai sloganul care vrea sa sugereze ca va candida la Primaria Capitalei, ci si sloganul caracteristic unui anumit stil de a face politica. Stilul Elena Udrea.

Un stil pe cat de frivol, pe atat de romanesc. Un stil in care se impletesc atractia fizica si atentia pe care e constienta ca le genereaza, sprijinul deosebit al banilor ei si al sprijinului de la Basescu si indrazneala. Multa, multa indrazneala.

Indrazneala data de cunoasterea unei lumi. De faptul ca Elena Udrea stie exact ce functioneaza in jocurile politice romanesti. Daca ne uitam la Udrea, vom vedea ca e nu numai un reprezentant de seama al PD-L. E modelul politicianului roman al inceputului de secol XXI. Ceva mai blond si mai atragator, ce-i drept.

Udrea, de la adolescenta incoace

V-o mai amintiti pe Elena Udrea, cea de acum trei ani? Cu fusta ei scurta si roz, cu pozele ei decoltate din revistele de moda? Sunt faze. Faze din adolescenta politica a Elenei Udrea. O adolescenta pe care si-a consumat-o insa repede, dar care ne-a lasat in minte modelul primului pas al politicianului roman.

Un prim pas care se ghideaza dupa o regula simpla: "Fa-te cunoscut cu orice pret!". Cu alte cuvinte, fa-te cunoscut si daca asta inseamna sa creezi controverse, sa faci scandal, sa fii agresiv.

Sa ai tupeu, ca si cum a avea tupeu e tot una cu a avea curaj si a vrea sa faci ceva. O lectie pe care toti politicienii care au urcat in prim-planul politicii in ultimii 10 ani au invatat-o. Toti, de la Crin Antonescu la Victor Ponta, cu un bonus pentru ultimul, care aminteste mai degraba de Vadim Tudor decat de un politician social-democrat european.

Anii au trecut si Udrea a devenit mai serioasa, pe masura ce urca in ierarhia partidului si a statului. Asta e faza a doua.

Faza tanarului profesionist serios. Cel putin, a seriozitatii de imagine. Daca inainte asta nu era o problema, acum admiratorii sai politici se vor chinui serios sa vada mai multi centimetri din pielea Ministrului Dezvoltarii. Parca si retorica s-a schimbat.

Daca inainte era "cainele de atac" al presedintelui Traian Basescu, acum Udrea surprinde mai degraba prin faptul ca declaratiile sale prefigureaza ce se va intampla in PD-L. Ca un intelept. Ca un om care de multe ori i-o ia inainte premierului Boc la acest capitol.

La urma urmei, Udrea s-a schimbat. E un om cu greutate, daca ne gandim ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului e unul dintre ministerele care ruleaza sume uriase de bani si proiecte importante ale statului. Se gandea cineva ca va ajunge aici, cu cativa ani in urma? Putin probabil.

Dar mai e un lucru la care trebuie sa meditam. Asta nu e ultima faza. Nici pe departe. La ambitia, resursele si sustinerea Elenei Udrea, e sigur ca nu vrea sa se opreasca aici. In mod normal, ar mai trebui sa urmeze o fraza. Unora le e teama sa-si imagineze care.

Dar noi, altii, putem sa dam frau liber imaginatiei cu Ministrul Dezvoltarii. Si sa ne gandim ca vrea mai sus. Vrea sefie si putere. Poate vrea sa conduca PD-L, public sau din umbra, sau poate vrea sa devina Primarul Capitalei. Mai sus de atat ne e teama si noua sa ne gandim.

Farmecul Elenei Udrea

"Elena, fac eforturi sa nu cad sub farmecul tau". Elena fiind Elena Udrea. "Fermecatul", ministrul de Externe Teodor Baconschi. Si intr-adevar, Elena are farmec. Arata bine, e abila si descurcareata. Numai ca asta nu explica totul. Nu explica ascensiunea ei fulgeratoare. Alte lucruri, insa da.

Exista totusi ceva la care trebuie sa reflectam. Faptul ca ascensiunea ei nu e nici mai rapida, nici mai spectaculoasa decat a altora. A unor barbati. Daca un tip precum Cristian Adomnitei poate ajunge ministrul Invatamantului, ne-o putem imagina usor si pe Udrea ministrul Dezvoltarii. Ba chiar mai usor. Problema ei e ca Romania e sensibila la femeile politician, de la Elena Lupescu la Elena Ceausescu, via Ana Pauker.

Iar Elena Udrea nu face nimic deosebit pentru a elimina toate aceste prejudecati. Din contra. E un politician ambitios, avid de putere si recunoastere si cu doza ei de tupeu si cinism. Si cu fazele ei.

Fazele unei intregi generatii de politicieni. Cei pe care mana carora ramane Romania de maine. Nu stim daca sa ne bucuram ca nu sunt fostii comunisti care ne conduc azi sau daca sa ne intristam din cauza ca doar pe astia ii avem.

Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea: ”Mă bazez foarte mult pe bucureşteni, pe cei care sunt nemulţumiţi de ineficienţa actualului primar” VIDEO
Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei a afirmat că este optimistă şi convinsă că bucureştenii doresc un primar dinamic, eficient, care să fie permanent pe teren, în mijlocul...
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Firea la depunerea oficială a candidaturii pentru Primăria București: ”Propunem o colaborare cu toţi colegii de la sectoare, indiferent de culoarea politică” VIDEO
Gabriela Firea a declarat duminică, 28 aprilie, la depunerea candidaturii pentru un nou mandat de primar general al Capitalei, că ea şi echipa sa propun o administraţie dinamică şi o...
#Elena Udrea, #Elena Udrea campanie , #stiri Elena Udrea
Comentarii
Poza ascutitoarea
ascutitoarea
rank 5
Ascensiunea fulminanta a dnei Udrea sperie pe multi!