Ungaria se laudă cu relațiile pe care le are cu China: ”Suntem mândri că suntem numărul unu”

Luni, 06 Noiembrie 2023, ora 18:07
2105 citiri
Ungaria se laudă cu relațiile pe care le are cu China: ”Suntem mândri că suntem numărul unu”
Viktor Orban și Xi Jinping, în China FOTO Facebook/Viktor Orban

Ministrul dezvoltării economice din Ungaria, Márton Nagy, a declarat într-un discurs susţinut la o expoziţie internaţională găzduită de Shanghai că în Europa Centrală că țara sa este destinaţia numărul unu pentru investiţiile de afaceri din China şi doreşte să-şi păstreze acest statut, relatează MTI.

„Suntem mândri că, în Europa Centrală, Ungaria este destinaţia numărul unu pentru investiţiile de afaceri chinezeşti. Iar succesul deschiderii către Est este demonstrat de faptul că, în anul 2023, mai mult de o treime (34%) din investiţiile străine directe (FDI) sosesc în Ungaria din ţările orientale, în timp ce în anul 2010 erau sub 10%”, a arătat ministrul.

Márton Nagy a ţinut un discurs la cea de-a şasea ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Importuri din China, de la Shanghai. În discursul său, oficialul a subliniat că Ungaria respinge politicile formării de blocuri şi urmăreşte pacea, cooperarea şi conectivitatea între Vest şi Est, se arată înt-un comunicat transmis de Ministerul Dezvoltării Economice de la Budapesta.

În opinia politicianului, iniţiativa Chinei ”O regiune, un drum” (Noile drumuri ale mătăsii - n.r.) este în prezent cel mai cuprinzător proiect din politica mondială. Márton Nagy a subliniat că, deşi există investiţii prioritare comune, cum ar fi linia de cale ferată Budapesta-Belgrad, participarea Ungariei la dezvoltarea infrastructurii în cadrul acestui proiect este redusă în comparaţie cu alte ţări.

Márton Nagy a subliniat că, în ultima perioadă, relaţiile dintre Ungaria şi China s-au dezvoltat semnificativ, amintind că, la mijlocul lunii octombrie, o delegaţie la nivel înalt, condusă de premierul Viktor Orbán, a vizitat China, ocazie cu care au fost semnate mai multe acorduri de cooperare, inclusiv cu Banca Industrială şi Comercială a Chinei (ICBC).

El a subliniat că Ungaria construieşte în prezent un „ecosistem complet” de producţie de maşini electrice, cu companii din Est şi Vest, care produc împreună motoare electrice, baterii, panouri solare, încărcătoare electrice şi maşini complete.

Potrivit lui Márton Nagy, volumul total actual de investiţii străine directe, de 100 de miliarde de euro, s-ar putea dubla până în anul 2030.

De asemenea, până în anul 2030, ponderea exporturilor raportată la PIB ar putea ajunge la 100%, iar Ungaria ar putea rămâne printre liderii mondiali în ceea ce priveşte complexitarea exporturilor. Până la sfârşitul deceniului, toate acestea vor ajuta Ungaria să ajungă la 90% din dezvoltarea UE, sustine Marton Nagy. Ministrul a menţionat că există trei condiţii prealabile pentru un aflux susţinut de investiţii străine şi o politică economică de succes bazată pe acestea. Infrastructura trebuie să fie dezvoltată în continuare, energia trebuie să fie suficientă şi ieftină, şi trebuie să existe forţă de muncă adecvată şi calificată.

Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
#Ungaria, #relatii China, #investitii China , #Ungaria