Noul „Drum al Mătăsii” fără Putin: China va construi o cale ferată către Europa, ocolind Federația Rusă

Marti, 23 Mai 2023, ora 23:50
4969 citiri
Noul „Drum al Mătăsii” fără Putin: China va construi o cale ferată către Europa, ocolind Federația Rusă

China, Uzbekistanul și Kârgâzstan intenționează să construiască un coridor feroviar pe ruta China-Europa, ocolind teritoriul Rusiei. Un astfel de document tripartit a fost semnat la summitul „Asia Centrală – China”, transmite Radio Svoboda.

Primele acorduri privind construcția acestei linii de cale ferată au fost semnate în septembrie 2022 în Uzbekistan în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai. Noul document a subliniat pașii suplimentari pentru implementarea proiectului, adică dezvoltarea proiectului, mecanismele de finanțare etc.

Este planificat ca noua linie de cale ferată să înceapă la pasul Torugart - la granița dintre Kârgâzstan și China, unde există deja o linie de cale ferată funcțională. În continuare, autostrada va merge spre Uzbekistan, unde va face legătura cu o altă ramură deja existentă a căilor ferate uzbece.

Una peste alta, noua autostradă va trece prin zone muntoase greu de construit, ceea ce va necesita realizarea a aproximativ o sută de tuneluri.

Liderul chinez Xi Jinping a lansat, la finele săptămânii trecute, un apel către ţara sa şi Asia Centrală să exploateze pe deplin oportunităţile de cooperare în domeniul economic, în cadrul unui plan ambiţios de dezvoltare a regiunii.

"În primul rând, trebuie să consolidăm construcţia instituţională. Am înfiinţat mecanisme de întâlnire în domeniul afacerilor externe, economie, comerţ şi vamă, precum şi un consiliu de afaceri. China a propus, de asemenea, instituirea unor mecanisme de întâlnire şi dialog în domeniul industriei şi investiţiilor, agriculturii, transporturilor, răspunsului în situaţii de urgenţă, educaţiei şi partidelor politice, care vor fi platforme pentru o cooperare reciproc avantajoasă între ţările noastre", a declarat liderul chinez, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.

"Trebuie să extindem legăturile economice şi comerciale. China va lua mai multe măsuri de facilitare a comerţului, va moderniza tratatele bilaterale de investiţii şi va deschide «căile verzi» pentru vămuirea simplificată a produselor agricole şi secundare în toate porturile de frontieră dintre China şi ţările din Asia Centrală. (...) Trebuie, de asemenea, să aprofundăm conectivitatea. China se va strădui să crească volumul transportului transfrontalier de mărfuri, să sprijine dezvoltarea coridorului de transport internaţional transcaspic, să sporească capacitatea de trafic a autostrăzii China- Kârgâzstan-Uzbekistan şi a autostrăzii China-Tadjikistan-Uzbekistan şi va merge mai departe cu consultările privind calea ferată China- Kârgâzstan-Uzbekistan. China va încerca să modernizeze porturile de frontieră existente într-un ritm mai rapid. (...) Trebuie să extindem cooperarea energetică. Dorim să propunem un parteneriat de dezvoltare energetică China-Asia Centrală. Ar trebui să grăbim construcţia liniei D a gazoductului China-Asia Centrală, să extindem comerţul cu petrol şi gaze, să urmărim cooperarea în lanţurile industriale energetice şi să consolidăm colaborarea în domeniul energiei noi şi al utilizării paşnice a energiei nucleare", a subliniat președintele Chinei.

Xi Jinping propune o cooperare militară mai strânsă liderilor din Kazahstan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan şi Uzbekistan

Rusia este puterea dominantă în Asia Centrală, dar atacul rus asupra Ucrainei a generat preocupări în regiune. Moscova a fost, în mod tradiţional, mediator de pace în această zonă, dar abilitatea sa de menţinere a stabilităţii este expusă dubiilor întrucât nu a putut evita confruntările militare între Tadjikistan şi Kîrgîzstan anul trecut.

Xi Jinping a anunţat în cursul summitului din oraşul chinez Xian că Beijingul va furniza ţărilor central-asiatice "sprijin financiar" şi "asistenţă gratuită" în valoare de 26 de miliarde de yuani (3,7 miliarde de dolari). China va intensifica volumul transporturilor de mărfuri, inclusiv printr-un coridor trans-caspic, prin dezvoltarea porturilor şi a liniilor feroviare şi prin stimularea construcţiilor de spaţii de stocare în Asia Centrală.

China consideră Asia Centrală o alternativă esenţială terestră la comerţul maritim spre Europa, dar, de la începerea războiului din Ucraina, partea nordică a acestei rute a fost perturbată. În acest context, eforturile se concentrează pe construirea de coridoare alternative, care să nu tranziteze Rusia. Xi Jinping a anunţat că Beijingul va accelera şi construcţia de conducte de petrol.

Preşedintele Chinei nu a oferit detalii despre cooperarea în materie de apărare cu aceste ţări, dar analiştii cred că Beijingul vrea să construiască un acord formal de securitate. Ar putea consta în avansarea eforturilor antiteroriste, în contextul în care China este îngrijorată de pătrunderea militanţilor separatişti în regiunea Xinjiang, dar pot fi şi acţiuni de impunere a modelului chinez de securitate internă.

Temur Umarov, expert la Centrul Carnegie privind Rusia şi Eurasia, crede că Beijingul va relua exerciţiile comune ale forţelor de poliţie din Centrul Asiei, care au fost suspendate pe durata pandemiei. Tadjikistanul ar putea prezenta un interes special pentru China, dat fiind că se învecinează cu Afganistanul. "Armata Tadjikistanului nu este cea mai puternică din Asia Centrală. Dar, din punctul de vedere al Chinei, ar putea fi o extensie a structurilor chineze de securitate naţională", a subliniat Temur Umarov.

Alţi analişti cred că Beijingul ar putea instala în Asia Centrală reţele de telecomunicaţii de tip 5G, dotate cu sisteme de monitorizare şi control social, inclusiv cu softuri avansate de recunoaştere facială.

Moscova şi Beijingul se tem de impactul asupra securităţii regionale pe care l-ar putea avea aşa-numitele "revoluţii colorate", mişcări pro-democraţie considerate ca fiind impulsionate de guvernele occidentale. Rusia şi China "ajută autorităţile locale din Asia Centrală să nu fie înlăturate de la putere prin astfel de revoluţii colorate", afirmă Chienyu Shih, expert la Insrtitutul pentru Apărare Naţională şi Studii de Securitate din Taiwan.

Premierul rus, vizită în China

Premierul rus Mihail Mişustin a început marți 23 mai efectuează o vizită în China. „La invitaţia premierului Li Qiang, prim-ministrul Federaţiei Ruse Mişustin se va deplasa în vizită oficială în China, pe 23 şi 24 mai”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

„Va fi discutată cooperarea ruso-chineză în domeniile economic şi comercial”, a informat Kremlinul. „O atenţie specială va fi acordată industriei, energiei, infrastructurilor de transport şi agriculturii”, a adăugat Kremlinul, precizând că mai multe acorduri bilaterale urmează să fie semnate cu ocazia întâlnirii dintre Li Qiang și Mihail Mișustin.

Mişustin se va deplasa totodată la Shanghai pentru a participa la un forum economic chinezo-rus, transmite AFP, potrivit Agerpres.

La mijlocul lui martie, la finalul unei întrevederi la Moscova, liderul chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au salutat intrarea într-o „nouă eră” a relaţiilor „speciale” dintre ţările lor.

China nu a condamnat public intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, spre deosebire de majoritatea marilor puteri mondiale.

În schimb, a trimis săptămâna aceasta un emisar în Europa, cu scopul declarat al unei „reglementări politice a crizei ucrainene”. După ce s-a aflat marţi şi miercuri în Ucraina, emisarul Li Hui este aşteptat în Polonia vineri, înainte de a se deplasa în Franţa, Germania şi Rusia.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
#China, #asia centrala, #Drumul Matasii, #cale ferata, #Europa, #Rusia , #China