Dosarul Unifarm 2: Șeful PSD Câmpia Turzii, condamnat pe fond la 5 ani de pușcărie. Marius Avram Gal, găsit vinovat pentru un trafic de influență de sute de mii de euro

Vineri, 16 Februarie 2024, ora 22:30
2573 citiri
Dosarul Unifarm 2: Șeful PSD Câmpia Turzii, condamnat pe fond la 5 ani de pușcărie. Marius Avram Gal, găsit vinovat pentru un trafic de influență de sute de mii de euro
Avram Marius Gal este evanghelist și președinte al PSD Câmpia Turzii. FOTO: Ionuț Mureșan

Președintele PSD Câmpia Turzii, evanghelistul Marius Avram Gal, a fost condamnat în primă instanță vineri, 16 februarie, la o pedeapsă de 5 ani de pușcărie pentru trafic de influență. Marius Avram Gal a fost trimis în judecată în al doilea dosar al achizițiilor frauduloase de echipamente medicale din timpul pandemiei, cunoscut drept „Unifarm 2”. El a fost acuzat că a pretins 600.000 de euro de la un afacerist (denunțător în cauză), din care ar fi primit 88.000 de euro, în scopul de a-i face „lipeala” cu reprezentanții Unifarm pentru contract.

Este vorba despre al doilea dosar al achizițiilor frauduloase din timpul pandemiei, primul fiind cel în care fostul șef al Unifarm, Adrian Ionel, a obținut o soluție de achitare la Curtea de Apel București, fiind condamnat inițial, tot la Tribunalul București, la 6 ani și 8 luni de pușcărie.

Marius Avram Gal s-a asociat în timpul pandemiei cu doi afaceriști pentru a pune mâna pe un contract de achiziții de echipamente medicale lansat de Unifarm, însă a fost dat pe mâna procurorilor DNA de către unul dintre cei doi parteneri, Daniel Bogdan Crăciunoiu.

Audiat în fața instanței luni, 2 octombrie 2023, Crăciunoiu a susținut că i-a plătit lui Avram Gal 35.000 de euro pentru a-l ajuta „ca avioanele să livreze în timp util”.

Denunțătorul nu a spus – și nici nu a fost întrebat în instanță – ce calități avea Avram Gal în 2020 pentru a influența zborurile pe timp de pandemie, având în vedere că acesta din urmă este președintele PSD – Câmpia Turzii, președintele Asociației Evanghelice New Life Internațional și asociat al restaurantului Transylvania Steak House din Cluj, care vinde hamburgeri cu foiță de aur.

Hotărârea Tribunalului: 5 ani de pușcărie pentru Marius Avram Gal

Cert este că Avram Gal a pus mâna pe un contract bănos de achiziții pentru Unifarm, fapt care i-a adus acest dosar de trafic de influență, în care instanța l-a condamnat pe fond vineri, 16.02.2024:

  • Condamnă pe inculpatul Gal Avram Marius la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
  • Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a şi b C.pen. (n.r. – a. dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; b. dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat), pe o durată de 2 ani, pedeapsa complementară urmând a se executa conform art. 68 alin. 1 lit. c C.pen.
  • Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., pe durata executării pedepsei principale.
  • Menţine sechestrul asigurător dispus de Direcția Națională Anticorupție, prin ordonanța nr. 157/P/2020 din 06.10.2020 cu privire la bunurile inculpatului Gal Avram Marius, până la concurența sumei de 440.940 lei.
  • Dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 440.940 lei.
  • Obligă inculpatul la plata sumei de 13.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
  • Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 16.02.2024”, se arată în minuta Tribunalului București.

Denunțător: „Domnul Gal a venit cu partea de avioane”

Bogdan Crăciunoiu (foto) este reprezentantul Dyomedica și fost partener în contractul cu Unifarm, alături de Jurgen Andreas Faff. Cei trei ar fi avut o înțelegere potrivit căreia fiecăruia i-ar fi revenit o treime din profitul adus de contractul cu Unifarm.

Iată ce a declarat denunțătorul în fața instanței la termenul din 02.10.2023:

  • „În cursul anului 2020 undeva în primăvară, am primit o cerere de oferă de la Unifarm cu privire la livrarea de echipamente medicale. Erau de diverse tipuri: șorțuri, ochelari, ce se cerea la vremea respectivă. Am răspuns cu o ofertă, a urmat o negociere de prețuri.
  • Până la negociere am făcut o asociere cu domnul Jurgen (Andreas Faff – n.r.) și cu domnul Gal (Avram Marius – n.r.). În acest parteneriat fiecare venea cu un aport.
  • Jurgen a venit cu partea de măști, pentru că aveau valoare foarte mare și nu putea fi acoperită de mine și de domnul Gal. Domnul Gal a venit cu partea de avioane, adică a vorbit cu cei de la transport să livreze în timp util. Eu eram pe partea de autorizare, pe partea legală. În urma acestei asocieri, după plata impozitelor, fiecare avea partea lui, adică câte 1/3 din venitul net.
  • Ulterior, oferta a fost discutată cu ambii parteneri și negociată cu Unifarm. După semnarea contractului am dat comenzi către producători, am plătit avans peste 50% că altfel nu ne livrau marfa, am reușit să aducem o parte din marfă pe aeroportul Otopeni. O altă parte nu am reușit să o aducem la timp, conform contractului, iar pentru acea parte, la livrare, am plătit penalizări”, a declarat martorul denunțător.

Acuzațiile DNA pentru Avram Gal în Dosarul Unifarm 2

Pe data de 14 octombrie 2020, DNA l-a trimis în judecată Avram Gal, la data faptei consilier în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

  • În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private (Dyomedica – n.r.), lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale (Unifarm – n.r.), iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.
  • Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.
  • Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux.
  • Inculpatul s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice.
  • Totodată, inculpatul a încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).
  • În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător până la concurența sumei de 440.940 lei asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului”, rețin procurorii.

Avram Marius Gal este în continuare președintele New Life International Evangelical Association, după ce mult timp s-a implicat în politică, fiind consilier pentru atât pentru PSD (pe vremea când ministrul Apărării era Sorin Leș), cât și pentru PNL (ministrul Dezvoltării Ion Ștefan și ministrul de Interne Cristian David).

În prezent, Avram Marius Gal este președintele PSD Câmpia Turzii.

Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Sălile de jocuri intră în ilegalitate, dar rămân în continuare în funcțiune. USR acuză PSD de protejarea industriei păcănelelor
Reprezentanţii USR au transmis că PSD s-a lăudat că scoate păcănelele din localităţile cu până la 15.000 de locuitori până la finalul acestei luni, dar este o minciună şi de data...
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#Unifarm achizitie echipamente coronavirus, #trafic de influenta, #PSD, #evanghelist, #condamnare inchisoare, #Tribunalul Bucuresti , #justitie