Extrema dreaptă franceză, pe cai mari. Sondajele arată că va obține un scor record la europarlamentare

Miercuri, 14 Februarie 2024, ora 23:10
2757 citiri
Extrema dreaptă franceză, pe cai mari. Sondajele arată că va obține un scor record la europarlamentare
Europeralmentarul de extremă dreapata Jordan Bardella și Marine Le Pen, mentora sa/ FOTO: BBC

Noile date de sondaj din cinci țări europene oferă un semnal îngrijorător pentru partidele de centru înaintea votului Parlamentului European, potrivit politico.eu.

Se estimează că extrema dreaptă a Franței va înregistra cel mai mare rezultat obținut vreodată la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, arată noile sondaje.

Formațiunea de extremă-dreapta, Adunarea Națională, condusă de europarlamentarul Jordan Bardella, ar putea câștiga 33% din voturi, în timp ce partidul de extremă dreapta Reconquête ar avea 6%, potrivit unui sondaj al firmei de consultanță Portland, văzut de politico.eu.

Acest lucru ar plasa Adunarea națională mult în fața coaliției liberale Ensemble!, care include partidul Renașterea al președintelui francez Emmanuel Macron, și se așteaptă să primească 14% din voturi.

Sondajul a fost realizat online la sfârșitul lunii ianuarie – întrucât Franța se afla în mijlocul protestelor fermierilor – și au răspuns 1.034 de persoane care formează un „eșantion reprezentativ la nivel național și politic”. Sondajul a fost, de asemenea, realizat în Italia, Țările de Jos, Germania și Polonia, păstrând eșantioane similare, iar rezultatele sunt la fel de îngrijorătoare. Se așteaptă ca partidele de extremă dreaptă să obțină voturi considerabile peste tot, cu excepția Poloniei, unde se estimează că Coaliția Civică liberală a premierului Donald Tusk va primi 35% din voturi.

În Germania, se preconizează că Alternativa pentru Germania (AfD) de extremă dreaptă va câștiga 17% din voturi, în creștere față de 11% la alegerile UE din 2019.

„UE se îndreaptă spre aceste alegeri cu cetățenii într-o dispoziție profund pesimistă”, a declarat directorul general al Portland Communications, Victoria Dean, adăugând că alegătorii sunt „îngrijorați de problemele care sunt greu de rezolvat”.

În Franța, Germania, Italia și Polonia, criza costului vieții a fost în fruntea agendei alegătorilor, în timp ce criza locuințelor a fost principala preocupare pentru respondenții olandezi.

Imigrația a ajuns pe locul secund în Franța, Germania și Țările de Jos. În Italia și Polonia, îngrijirea sănătății a fost a doua problemă cea mai citată.

În fiecare țară, cu excepția Poloniei, majoritatea oamenilor au declarat că sunt nemulțumiți de direcția luată de țara lor.

Franța și Germania – care au guverne de centru-dreapta și de centru-stânga – au avut cea mai mare proporție de respondenți nemulțumiți, 68% și respectiv 66% spunând că țara lor este „pe calea greșită”.

În toate cele cinci țări, majoritatea oamenilor au spus că își vor baza votul pe probleme interne, mai degrabă decât la nivelul UE - un rezultat comun în campaniile electorale ale UE, care tind să se concentreze pe preocupările naționale.

Germania a avut cea mai mare pondere de oameni care spun că votul lor ar fi motivat în principal de problemele UE – doar 15% dintre respondenți.

Marine Le Pen e pe primul loc în sondaje

Reprezentanta extremei dreapta franceze, Marine Le Pen, se află pe primul loc în intenţiile de vot pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale. Următoarele alegeri prezidenţiale în Franţa vor avea loc abia în anul 2027, dar acest sondaj are relevanţă în perspectiva alegerilor europarlamentare din iunie, relevă un sondaj publicat săptămâna trecută de AFP.

Este prima dată când Marine Le Pen, ajunsă deja de două ori în turul doi al alegerilor prezidenţiale, primeşte o intenţie de vot atât de ridicată, de 36% (cu o marjă de eroare de 3%), într-un sondaj pentru un ipotetic tur întâi al unui scrutin prezidenţial. Ea a obţinut 13 puncte procentuale peste intenţia de vot dintr-un sondaj similar efectuat în anul 2022.

În sondajul publicat miercuri, candidatul sugerat al taberei preşedintelui de centru-dreapta în funcţie, Emmanuel Macron, (care se află la al doilea mandat şi nu mai poate candida), actualul premier Gabriel Attal sau predecesorul acestuia, Edouard Philippe, se află pe locul doi, cu 22% din intenţiile de vot. Pe locul trei îl regăsim în acest sondaj pe liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, cu 14%.

Pentru turul doi, dacă aici ar ajunge Edouard Philippe, acesta şi Marine Le Pen sunt la egalitate în intenţiile de vot, aproximativ 50% fiecare. Dacă lidera extremei drepte s-ar confrunta cu Gabriel Attal, ea ar câştiga în faţa actualului premier cu 51%, diferenţa de două procente dintre ei fiind totuşi în marja de eroare a sondajului.

Dar în ipoteza unui tur doi în care Marine Le Pen s-ar confrunta cu Jean-Luc Mélenchon, lidera extremei drepte ar câştiga detaşat, cu 64% din voturi, mai relevă acelaşi sondaj, efectuat de institutul Ifop în perioada 31 ianuarie-1 februarie pe un eşantion reprezentativ de 1.081 de persoane.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
#Uniunea Europeana, #alegeri, #Parlamentul European, #extrema dreapta Franta , #stiri externe