Una zice, alta face. Ursula von der Leyen, criticată pentru că a zburat prea des cu avionul privat: "Este nerușinare"

Joi, 29 Februarie 2024, ora 09:37
1822 citiri
Una zice, alta face. Ursula von der Leyen, criticată pentru că a zburat prea des cu avionul privat: "Este nerușinare"
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a zburat cu un avion privat de 23 de ori în 2023 FOTO Hepta

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a zburat cu un avion privat de 23 de ori pe parcursul anului trecut, adică mult mai frecvent decât cei 27 de comisari europeni, în condiţiile în care, potrivit codului de conduită al comisarilor, aeronavele private trebuie folosite doar în cazuri excepţionale, relatează joi dpa.

"Este o ruşine că preşedinta Comisiei continuă să se bazeze pe avioane private, în contextul crizei climatice", a declarat pentru cotidianul Der Spiegel europarlamentarul Martin Schirdewan, liderul partidului german de extremă stânga Die Linke.

Comisarul UE pentru politica externă, Josep Borrell, a călătorit cu avionul privat numai de două ori în 2023, iar Comisia Europeană în ansamblu a recurs la acest mijloc doar de 29 de ori aceeaşi perioadă, potrivit unui document al Bruxellesului solicitat de europarlamentarul german.

Conform acestuia, pe lista zborurilor private ale Ursulei von der Leyen din 2023 figurează şi trei între Bruxelles, în Belgia, şi Strasbourg, în nordul Franţei, oraşele care găzduiesc cele două sedii ale Parlamentului European.

Între cele două oraşe există legături pe calea ferată şi călătoria durează mai puţin de cinci ore, a subliniat Schirdewan în remarci publicate miercuri de Der Spiegel.

Codul de conduită al comisarilor stipulează că "trebuie luate în considerare cu atenţie toate opţiunile, astfel încât taxiul aerian să fie doar ultima soluţie".

Membrii Comisiei şi personalul acesteia nu ar trebui să aibă voie să ia avionul pentru destinaţii unde pot ajunge cu trenul în cel mult şase ore, a mai spus eurodeputatul german.

"Să le ceri oamenilor care nu au prea mulţi bani să facă economie de energie, în timp ce tu zbori cu avionul privat de la A la B este neruşinare", a conchis acesta.

În urmă cu mai bine de doi ani, șefa Comisiei Europene a fost intens criticată după ce s-a aflat că a luat un avion privat pentru o călătorie de 50 de kilometri, dezvăluirea fiind făcută chiar în timp ce se desfășoară negocierile de la summitul privind schimbările climatice COP26.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Numirea controversată într-un post bine plătit a unui apropiat al Ursulei von der Leyen i-a adus un vot de blam președintei CE
Numirea controversată într-un post bine plătit a unui apropiat al Ursulei von der Leyen i-a adus un vot de blam președintei CE
Eurodeputaţii i-au dat, joi, 11 aprilie, un vot de blam preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urma numirii controversate a unuia dintre apropiaţii ei într-un post foarte bine...
Reacția lui Nicușor Dan la criticile lui Cătălin Cîrstoiu: ”Concursul de metafore, mai târziu”
Reacția lui Nicușor Dan la criticile lui Cătălin Cîrstoiu: ”Concursul de metafore, mai târziu”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, i-a transmis candidatului coaliţiei la PMB, Cătălin Cîrstoiu, în contextul în care medicul a spus că edilul general are „diagnostice multiple ale unei...
#Ursula von der Leyen, #presedinte Comisia Europeana, #avion privat, #amprenta carbon, #critici , #stiri Ursula von der Leyen