Cele mai spectaculoase cascade din lume (Galerie Foto)

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 12:04
21112 citiri
Cele mai spectaculoase cascade din lume (Galerie Foto)
Foto: MNN

Nu exista om pe planeta care sa nu fi fost impresionat de frumusetea pe care o ofera o cascada. Este imposibil sa nu ramai fara rasuflare atunci cand vezi acea cadere spectaculoasa de apa, care ascunde in adancurile ei mistere fascinante.

Cascadele pot reprezenta adevarate provocari si indiferent de zona in care s-au format, aceste frumuseti ale naturii parca te poarta intr-o lume de vis.

MNN a realizat o lista cu cele mai spectaculoase 14 cascade din lume.

Angel sau "Cascada Ingerului" se afla in sud-estul Venezuelei, avand o inaltime de 978 de metri. Cascada este atat de inalta, incat apa este transformata de vant in ceata inainte de a ajunge la sol. Peisajul este unul de vis si te dirijeaza parca spre o alta lume. Numele i-a fost dat in cinstea aviatorului american Jimmy Angel, care a descoperit-o. Cascada Angel face parte din parcul national Cainama.

Blood sau "Cascada sangerie", se afla in Antarctica si este considerata o enigma a naturii. Privelistea este una impresionanata, culoarea rosie fiind data de minereul de fier. Misterul acestui loc unic in lume este faptul ca in apele sale salasluiesc tot felul de microbi.

Cascada Detian Ban Goic are o inaltime de 30 de metri si se afla la granita dintre China si Vietnam. Este a patra cascada ca intindere dupa Iguazu, Victoria si Niagara. In apropierea acesteia se afla Cheile Tongling care, redescoperite recent, adapostesc multe specii de plante care se gasesc doar in aceasta zona.

Dettifoss, situata in nord-estul Islandei, este cunoscuta drept cea mai puternica si cea mai mare cascada din Europa, cu un debit ce variaza intre 200-500 de metri cubi pe secunda. Caderea de apa are o latime de aproape 100 de metri si o diferenta de nivel de cadere de 44 metri. Este protejata de Parcul National Vatnajokulll si ramane o sursa de energie neexploatata.

Gotca este cea una dintre cele mai inalte si mari cascade din lume, dupa cataractele Angel din Venezuela si Tugela din sudul Africii. Ea a fost botezata asa dupa numele populatiei din imprejurimi. Pe vremuri bastinasii pastrau secreta locatia acesteia pentru ca se temeu de blestemul unei sirene frumoase despre care se zvonea ca traieste in apele acestei cascade.

Apa turcoaz si faptul ca isi face loc printre stancile rosiatice, fac din cascada Havasu unul dintre cele mai fotografiate locuri din lume. Cascada face parte din canionul Havasu, care la randul sau face parte din Marele Canion. Este un loc superb, care te lasa fara rasuflare si merita vizitat.

Cascada Iguazu se intinde pe aproape trei kilometri de-a lungul frontierei dintre Brazilia, Argentina si Paraguay. Legenda spune ca Iguazu a aparut din cauza furiei unui zeu care isi pierduse iubita. Cascada are forma unei potcoave iar imaginea tonelor de apa care cad ofera un spectacol unic. Iguazu este Patrimoniu Natural UNESCO.

Poposim si in India pentru a ne minuna de o alta frumusete unica. Este vorba de cascada Jog, cea mai puternica din India si care porneste din raul Sharavathi. Locul este o atractie aparte pentru turistii din intreaga lume, cascada oferind un peisaj impresionant in perioada sezonului musonic.

Cascada Kaieteur este situata in partea centrala a Guyanei, in Parcul National Kaieteur. Cascada are un debit neobisnuit pentru inaltimea sa de 226 metri. Kaieteur arunca peste 600 de metri cubi de apa pe secunda si are o suprafata mult mai mare decat a Niagarei.

Gullfoss in traducere din islandeza inseamna "cascada de aur". Apele involburate ale acesteia ofera turistilor un peisaj de vis. Situata in canionul Hvita, Gullfoss are o inaltime de 32 de metri si o latime de 70 de metri, fiind considerata cea mai intinsa din Europa. Cascada, unul dintre misterele Islandei, lasa impresia ca apele sale pur si simplu dispar in pamant, lucru ce ii confera o frumusete aparte.

Niagara este cea mai cunoscuta cascada din lume, cu un debit in medie 4.200 metri cubi pe secunda si o inaltime de 52 de metri. Niagara este situata la granita dintre statul nord-american New York si provincia Ontario, din Canada. Aceasta cascada este o sursa importanta de energie hidroelectrica pentru ambele tari. In 1885 Niagara a fost numita oficial parc national devenid o atractie aparte pentru turistii din intreaga lume.

Cascadele de la Plitvice , din Croatia sunt spectaculoase ca marime si atrag numerosi curiosi prin farmecul lor. In 1979 parcul Plitvice a fost preluat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Reprezinta un sistem carstic format din mai multe lacuri, unite intre ele de raul Plitvice si prin zeci de cascade spectaculoase.

Cascada Trou de fer este una dintre atractiile insulei Reunion, aflata in apropiere de Madagascar. Peisajul este unul impresionant, apa lasand impresia ca dispare intr-un enorm crater verde.

Asa ca de final, propun sa vizitam putin si Africa. Astfel ca la frontiera dintre Zimbabwe si Zambia, pe fluviul Zambezi, dam peste cascada Victoria. Latimea maxima a cascadei este de 1,7 km, iar debitul de 170 - 10.000 metri cubi pe secunda.

Aceasta variatie mare a debitului de apa se datoreaza anotimpului secetos din perioada septembrie-octombrie, respectiv ploios din lunile februarie-martie. Primul european care a vazut cascada a fost scotianul David Livingstone. El i-a dat acest nume in onoarea reginei Victoriei a Marii Britanii.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#cascade spectaculoase turisti, #Niagara Angel Blood , #destinatii