Ciudateniile unei tari insulare: Islanda

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 21:55
40127 citiri
Ciudateniile unei tari insulare: Islanda
Foto: Wfan Sport

313.000 locuitori - asta este toata populatia Islandei, iar doua treimi din acestia locuiesc in capitala si in zona metropolitana.

Predecesorii lui Columb

Desi exista vestigii arheologice care vorbesc de o populatie antica pe pamantul islandez, documentele istorice atesta existenta primilor europeni in secolul IX.

Ei se ocupau cu pescuitul si navigatia, reusind chiar sa ajunga pana in America de Nord. Cu alte cuvinte, au fost primii descoperitori ai Lumii Noii, cu cateva secole inaintea lui Cristofor Columb.

In anul 930, islandezii s-au constituit in republica, punand bazele primului parlament din lume, Althing. In 1262, insula a fost ocupata de norvegieni, iar in 1380 a trecut sub suveranitate daneza. Dupa ce, in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial insula a fost ocupata in motive strategice de catre Marea Britanie, si-a declarat independenta in 1944.

Islandezii au stiut sa-si exploateze bine putinele resurse oferite de natura, punand in valoare indeosebi pescuitul si turismul. Este de retinut ca numarul turistilor care viziteaza tara este mai mult decat dublu fata de numarul total al locuitorilor. Turismul generaza o treime din PIB al tarii.

Dar Islanda, aceasta tara nordica si aparent neatragatoare, este o adevarata comoara de curiozitati, dintre care portalul factroom le specifica pe cele mai putin obisnuite.

Ciudateniile Islandei

* In Islanda, cetatenii nu au nume de familie. In locul acestuia, se foloseste patronimicul. Pentru un fiu, se utilizeza sufixul "sleep", iar pentru o fiica "dottir". Astfel, Celia fiica lui Palmars este inscrisa in actele de identitate "Cela Parlarsdottir". E ca si cum ai spune: Vasile al lu' Gheorghe.

* Copiii nerecunoscuti de tatal lor capata automat un patronimic rezultat din numele mamei. In evul mediu, s-a folosit si la noi acest sistem, indeosebi in Molodova: Amariei sau Aioanei.

* In capitala Reychavik, se circula in haine "de strada" numai in cazul unor vizite. Pentru micile cumparaturi zilnice, populatia circula prin oras imbracata in pijamale. Dar, atentie: pijamalele lor sunt plusate, iar locuintele si spatiile comerciale au incalzire berechet, fara limite.

* Populatia fiind foarte putin numeroasa, oamenii se cunosc unii cu altii. Ca urmare, locuintele nu se incuie, iar masinile sunt lasate in parcare cu cheile in contact. Folosirea cheilor este un gest de grosolonie.

* In toata tara, platile se fac numai cu carduri. Nici macar vanzatorii de ziar nu accepta numerar.

* In ziua solstitiului de iarna, soarele rasare la orele 10.30 si apune inainte de orele 16.00. Vara, dimpotriva, soarele straluceste aproape toata ziua, oferind feericul spectacol al noptilor albe.

* Toti locuitorii Islandei sunt conectati la reteaua sociala Facebook.

* Majoritatea femeilor islandeze sunt blonde, iar barbatii sunt atrasi mai mult de brunete. Pentru a se individualiza, femeile isi vopsesc parul in negru sau brun.

* Islanda nu are niciun local McDonalds. Toate au fost inchise in timpul crizei din 2009 si nu s-au mai deschis.

* Limba islandeza nu a evoluat deloc in ultimii 1.000 de ani. Ca urmare, oricine poate citi si intelege texte vechi, fara nicio dificultate.

* Islanda nu are armata. Functia de aparare este exercitata numai de graniceri.

* Politistii islandezi nu sunt dotati cu armament. Se apara cum pot, daca este cazul. Dar cazul este foarte rar in Islanda.

* Eruptia unui vulcan in 2010 a afectat zborurile aeriene in mai toata Europa. Fenomenul se poate repeta oricand.

* Intreaga energie folosita provine din resurse neconventionale, cu exceptia autoturismelor. Islanda este una din putinele tari din Europa care foloseste sistemul de termoficare centralizata. Dar, spre deosebire de alte tari, energia este livrata gratuit.

* Baile termale sunt foarte populare in Islanda, indeosebi in capitala Reychavik. Accesul la baile termale costa circa 5 euro. Nu platesti energia, dar achiti serviciile.

* Islanda este singura tara europeana care permite vanarea ursilor albi in scopuri alimentare.

* Mancarea nationala a islandezilor este haukarl, un preparat din carne de rechin. Preparatul nu este pe placul europenilor, dar are succes pe plan local, intrucat contine untura de peste, care compenseaza in organism vitamina D, deficitara din cauza insuficientei radiatiilor solare.

* Islandezii sunt superstitiosi si nu-si construiesc o casa, fara sa consulte opinia vrajitoarelor, care emit certificate de bune auspicii.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#ciudatii Islanda, #lucruri inedite Islanda , #destinatii