Cum îi împing judecătorii spre prescripție pe Vanessa Youness și pe Gelu Olteanu. Dosarul Ayahuasca a făcut un drum de 408 zile între două instanțe

Miercuri, 02 August 2023, ora 21:50
4829 citiri
Cum îi împing judecătorii spre prescripție pe Vanessa Youness și pe Gelu Olteanu. Dosarul Ayahuasca a făcut un drum de 408 zile între două instanțe
Vanessa Youness și Gelu Olteanu (fost șef al DGIPI) sunt trimiși în judecată în Dosarul Ayahuasca: FOTO: Ziare.com / GeluOltean.ro

Curtea de Apel Ploiești judecă abia pe data de 9 august 2023 contestațiile formulate de milionara Vanessa Youness, de fostul ei iubit, Gelu Olteanu (fost șef DGIPI) și de britanicul Thomas Lishman împotriva deciziei judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Dâmbovița, în urmă cu 408 zile. În toată acestă perioadă dosarul s-a aflat între instanța de fond și cea de control judiciar, iar timpul curge în favoarea inculpaților.

Vanessa Youness are ultima șansă să scape de Dosarul Ayahuasca în care a fost trimisă în judecată pentru trafic de droguri de mare risc, evaziune fiscală și spălare de bani, alături de fostul ei iubit, Gelu Olteanu (complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani) și de cetățeanul britanic Thomas Lishman (complicitate la infracţiunea de introducere în țară de droguri de mare risc, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani).

Vanessa Youness și cei doi complici ai ei au fost trimiși în judecată de DIICOT încă din luna iulie 2021, dar procesul a bătut pasul pe loc în cameră preliminară vreme de doi ani, iar acum urmează soluționarea contestației.

Soluția Tribunalului Dâmbovița a fost pronunțată în primăvara 2022 și a trecut mai bine de un an până înregistrarea contestației pe rolul instanței ierarhic superioare.

Practic, dosarul Vanessei Youness a stat 408 zile între Tribunalul Dâmbovița (24 mai 2022) și Curtea de Apel Ploiești (05 iulie 2023), perioadă care se socotește la termenul de prescripție.

Reamintim că milionara Vanessa Youness tocmai a scăpat prin prescripție de o condamnare de 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență pentru afaceriștii din Dosarul Microsoft pe lângă fostul premier Emil Boc.

În Dosarul Ayahuasca, Vanessa Youness l-a „vrăjit” pe fostul șef de la Direcția Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), Gelu Olteanu, să ascundă sumele ilicite obținute din trafic de droguri la Clinica Youness.

Vanessa Youness a beneficiat și de ajutorul unui cetățean britanic din Insula Man, Thomas Lishman, care i-a trimis drogurile și a ajutat-o să transfere banii într-un cont offshore.

Milionara a „importat” de la Thomas Lishman 22 de kilograme de frunze uscate și rezină care conțineau DMT, folosite la prepararea băuturii Ayahuasca. DMT (prescurtarea de la DiMetilTriptamină) este o substanță psihoactivă care provoacă halucinații, pe care consumatorii le pot interpreta ca fiind experiențe de natură spirituală. Tocmai de aceea, băutura Ayahuasca a fost folosită de șamani încă din vechime.

Ziare.com prezintă ce anume au reținut procurorii DIICOT cu privire la fiecare dintre cei trei inculpați din Dosarul Ayahuasca.

Vanessa Youness a „importat” peste 22 de kilograme de ayahuasca

Milionara care a scăpat de dosarul în care fusese condamnată pentru că îi păcălise pe afaceriștii din Dosarul Microsoft să-i dea 1,5 milioane de euro pentru a le pune o vorbă bună la fostul premier Emil Boc a fost trimisă în judecată de procurorii DIICOT în legătură cu ședințele de șamanism de la Clinica Youness.

A. Trafic de droguri de mare risc (7 acte materiale) şi introducere în ţară de droguri de mare risc, ambele în concursul formal de infracţiuni, fapte constând în aceea că în baza unei rezoluții infracționale unice:

  • A cumpărat în perioada 16.05.2018 – 27.11.2019 din străinătate de la (un cetățean belgian – n.r.) cantitatea totală de 22,24 Kg frunze uscate şi rezină (chacruna, chagropanga, chaliponga) contra sumei de 6.950 euro care conţineau DMT (N, N-dimethyltryptamine) acțiune ce a inclus și expedierea, introducerea, preluarea și utilizarea frunzelor și a rezinei în România, la Youness Medical SRL prin 7 coletele expediate către destinatar Youness Clinic.

B. Evaziune fiscală prevăzută de art. 9 alin.1 lit.b) din Legea nr. 241/2005, faptă constând în aceea că în calitate de administrator cu puteri depline şi beneficiar real al SC Youness Medical SRL, care în perioada 4.11.2016 - 14.12.2019:

  • A controlat direct sau prin interpuși toate activitățile desfășurate la clinica Youness, a dispus de sumele de bani încasate de la clienţii care au plătit pentru pachete de sănătate și înfrumusețare și au beneficiat de servicii de cazare și masă și în același timp au participat la evenimentele organizate la clinică, unde au fost oferite preparate din planta ayahuasca ce conținea substanța activă DMT – (servicii oferite cu titlul unor prestații șii tratamente medicale legale)
  • A omis cu intenție întocmirea și înregistrarea documentelor contabile și evidenţierea încasărilor identificate în conturile bancare deținute de societate la instituții bancare, a sumelor ce reprezintă, în fapt, venituri din exploatare conform obiectului de activitate principal declarat („activități referitoare la sănătatea umană”), precum și a sumelor încasate în numerar de la participanții la evenimentele desfășurate pe teritoriul României în clinica Youness, pentru serviciile de cazare, masă, spa & wellness și retret-uri spirituale organizate pe teritoriul României, care apoi au fost transferate către contul Tolemac Ltd., cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor datorate bugetului consolidat al statului, cauzând un prejudiciu raportat la veniturile realizate în perioada 2016-2019 în cuantum de 301.150 lei (compus din impozit pe microîntreprindere 25.543 lei și TVA 275.616 lei).

C. Spălare de bani (12 acte materiale), faptă constând în aceea că:

  • A coordonat (printr-un număr total de 9 tranzacții din contul bunicii sale) transferul sumei de 81.225 euro și prin intermediul inculpatului Olteanu Gelu Marin ( în total de 101.325 euro) către Tolemac Isle of Man Ltd. din sumele de bani încasate de la clienții care au participat la retret-urile cu ayahuasca la Youness Medical SRL.
  • A realizat ascunderea și transferul banilor ce proveneau din comiterea infracţiunilor de operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept și evaziune fiscală, prin disimularea sursei banilor şi a originii reale a acestora, toate cu aplicarea art. 38 alin.1 C.pen.

Fostul șef al DGIPI și-a ajutat concubina să ascundă banii

Olteanu Gelu Marin este deferit justiției pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, fapte constând în aceea că în calitate de concubin al inculpatei Youness Amal Vanessa și ulterior și în calitate de vicepreședinte al fundației Youness:

  • A înlesnit omisiunea înregistrării și evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate de S.C. Youness Medical SRL, din sumele de bani plătite de clienți, neevidenţiate în perioada 2016-2019 în actele contabile sau în documente fiscale de către S.C. Youness Medical SRL, folosind după înregistrarea fundației Youness o schemă fiscală ilicită de disimulare a veniturilor încasate în donații pentru fundația Youness (neînregistrate în evidențele fundației și nedeclarate) cu scopul de a reduce obligațiile fiscale ale SC Youness Medical SRL, cunoscând și acceptând această modalitate fictivă de evidențiere a sumelor încasate în acte contabile primare (declarații olografe de donație) în beneficiul fundației Youness,
  • A ascuns sumele de bani rezultate din activităţi ilicite prin transferuri efectuate către Tolemac Ltd din Isle of Man, printr-un număr de 3 tranzacții realizate la datele de 12.12.2018, 26.12.2018, 19.03.2019, transferând suma totală de 20.100 euro (provenită din fonduri disimulate printr-un circuit financiar în contul său din conturile inculpatei Youness Amal Vanessa), către Tolemac Isle of Man Ltd – în favoarea beneficiarului real Lishman Thomas Ivor Mowbray, cunoscând că sursa acestor fonduri este ilicită și provine din comiterea infracţiunilor de operațiuni privind circulația drogurilor de mare risc fără drept și evaziune fiscală, cu scopul de a disimula sursa şi originea reală a banilor.

Britanicul din Insula Man, furnizorul de „vise” al Vanessei

Lishman Thomas Ivor Mowbray este trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de:

A. Complicitate la introducerea în ţară de droguri de mare risc faptă constând în aceea că:

  • A înlesnit procurarea de către Youness Amal Vanessa de frunze uscate (1,3 kg leavs compus din 300 gr chacruna leaves și 1kg chagropanga) și fragmente vegetale umede de culoare maro (5 l resine), a intermediat și facilitat la data de 26.04.2019, expedierea produselor și predarea la destinatar la data de 06.05.2019 a coletului ce conținea substanțele menționate (echivalentul necesar pentru prepararea a 7,5 l de ayahuasca din frunze uscate şi rezină - chacruna, chagropanga, chaliponga care conţineau DMT (N, N-dimethyltryptamine).
  • Complicitate la evaziune fiscală - faptă constând în aceea că în perioada 4.11.2016- 14.12.2019 a organizat ceremonii spirituale în cadrul activităților comerciale sub aparența unor servicii medicale nereale, împreună cu inculpata Youness Amal Vanessa la punctul de lucru al S.C. SC Youness Medical SRL și cu inculpatul Gelu Olteanu în calitate de vicepreședinte al fundației Youness, înlesnind omisiunea înregistrării și evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate și a veniturilor încasate cu titlul unor prestații și tratamente medicale legale.
  • A încasat o parte importantă din veniturile realizate de S.C. Youness Medical SRL, din sumele de bani plătite de clienți, pentru serviciile de cazare,masă,spa & wellness și retret-uri spirituale neevidenţiate în perioada 2016-2019 în actele contabile sau în documente fiscale de către S.C. Youness Medical SRL, folosind o schemă fiscală ilicită de disimulare a veniturilor încasate în donații pentru fundația Youness (neînregistrate în evidențele fundației și nedeclarate) cu scopul de a reduce obligațiile fiscale ale SC Youness Medical SRL, cunoscând și acceptând această modalitate fictivă de evidențiere a sumelor încasate în acte contabile primare (declarații olografe de donație) în beneficiul fundației Youness.

B. Spălare de bani - faptă constând în aceea că în calitate de director la firma Tolemac (Isle Of Man) Limited:

  • A beneficiat în perioada 19.04.2018 - 1.08.2019 de suma de 101.325 euro.
  • A participat la transferul acestei sume printr-un număr de 12 tranzacții efectuate către Tolemac Ltd de inculpata Youness Amal Vanessa prin disimularea sursei banilor şi a originii reale a acestora, cunoscând că sursa acestor fonduri este ilicită şi provine din săvârşirea infracţiunilor de operațiuni fără drept cu droguri de mare risc și evaziune fiscală.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Vanessa Youness, #Gelu Olteanu, #ayahuasca, #trafic de droguri, #evaziune fiscala, #prescriptie, #Curtea de Apel Ploiesti , #justitie