Dancila spune ca Iohannis a atacat bugetul la CCR pentru ca se teme ca va duce la prea multe investitii

Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 16:56
5206 citiri
Dancila spune ca Iohannis a atacat bugetul la CCR pentru ca se teme ca va duce la prea multe investitii

Premierul Viorica Dancila il acuza pe presedintele Klaus Iohannis ca prin atacarea bugetului la Curtea Constitutionala face tot posibilul sa impiedice dezvoltarea Romaniei.

Mai mult, Dancila spune ca seful statului nu este interesat de cresterea veniturilor populatiei, a investitiilor, de imbunatatirea actului medical sau de cresterea accesului la educatie.

"Constat ca domnul presedinte face tot posibilul sa impiedice dezvoltarea Romaniei, continuand blocajul pe care il practica de luni bune la adresa Executivului, prin contestarea bugetului la CCR. Acest gest fara precedent denota o lipsa de responsabilitate ce poate afecta credibilitatea Romaniei si, implicit, indicatorii macroeconomici ai tarii.

Prin aceasta atitudine domnul presedinte demonstreaza ca nu e interesat nici de crestrerea veniturilor populatiei, nici de cresterea investitiilor, nici de imbunatatirea actului medical, nici de cresterea accesului la educatie, ci doar de campania electorala", a declarat premierul la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.

Totodata, Viorica Dancila spune ca presedintele Klaus Iohannis blocheaza cresterea alocatiei copiilor.

"Este de neinteles de ce a ales sa blocheze prin acest gest cresterea alocatiei copiilor desi in urma cu cateva zile clama acest lucru. Ma intreb cand spune adevarul: atunci cand face declaratii politice de campanie, sau cand anunta ca a blocat bugetul. Sau presedintele se teme cumva ca acest buget de dezvoltare va duce la prea multe investitii?", a precizat Dancila.

Apoi, premierul a continuat sa se laude cu cresterea PIB, a veniturilor bugetarilor si a salariului mediu net, fara sa precizeze nimic despre cresterea preturilor.

"Motivele invocate de presedinte pentru blocarea bugetului national nu au niciun fel de suport in realitate. O dovedesc cifrele oficiale si faptele guvernarii. Nu o sa reiau cresterile substantiale pe care le-am prevazut in buget la sanatate, educatie si investitii despre care au vorbit si Guvernul, si Parlamentul dar si reprezentantii mass media.

Ii reamintesc insa domnului presedintecateva cifre care nu pot fi consettate de nimeni: PIB a crescut 595 miliarde de lei in 2012 la 950 miliarde in 2018. Vorbim de o majorare cu 59%. Veniturile bugetare au crescut in acelasi interval cu 53%, ponderea datoriei publice in PIB a scazut cu 5%, iar salariul mediu net a crescut cu 76%. In aceste conditii este evident ca singura preocupare a domnului presedinte este campania electorala si atat", a subliniat Dancila.

Guvernantii spuneau ca intarzierea bugetului nu afecteaza nimic

Reamintim ca Guvernul ar fi trebuit sa finalizeze si sa prezinte Parlamentului bugetul pe 2019 inca din luna noiembrie, dar acesta a fost publicat de Ministerul de Finante abia in ultima zi din ianuarie. In Parlament a fost adoptat in 8 februarie.

In tot acest timp, luati la rost ca nu adopta bugetul mai repede, guvernantii au sustinut in mod repetat ca intarzierea sa nu afecteaza cu nimic buna functionare a tarii.

"Intarzierea bugetului nu ne afecteaza, pentru ca exista un cadru legislativ pentru functionare, pe baza bugetului din anul anterior, chiar daca nu s-a adoptat bugetul", spunea ministrul de Finante Eugen Teodorovici in luna ianuarie.

Iohannis a atacat "bugetul rusinii nationale" la CCR

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca ataca la CCR bugetul pe 2019, pe care l-a numit "bugetul rusinii nationale".

"Exista si aspecte de neconstitutionalitate. Bugetul rusinii nationale are aspecte clare de neconstitutionalitate, nu se respecta obligatii asumate de Romania catre UE, se incalca drepturi fundamentale, se aduce atingere principiului descentralizarii. Pentru toate acestea voi sesiza azi CCR", a anuntat seful statului, intr-o scurta declaratie de la Cotroceni.

Klaus Iohannis a criticat, din nou, in termeni foarte duri bugetul pe 2019, precum si guvernarea PSD care, spune el, a esuat, unicul sau obiectiv fiind "de a politiza Justitia pentru ca ei sa isi rezolve dosarele penale".

"In spitale, probleme peste probleme. Educatia este subfinantata. Economia Romaniei este bulversata, mai ales dupa OUG 114, data in mare taina la sfarsitul anului trecut.

De autostrazi nici nu poate fi vorba. Despre justitie? Intreaga guvernare PSD a avut obiectivul clar de a pune mana pe Justitie, de a politiza Justitia pentru ca ei sa isi rezolve dosarele penale", a afirmat Iohannis.

Totodata, seful statului a acuzat PSD ca nu guverneaza pentru romani, ci pentru Liviu Dragnea.

Curtea Constitutionala a anuntat ca va dezbate abia pe 6 martie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis impotriva Legii bugetului de stat pe 2019, asa ca intram in a treia luna a anului fara sa avem un buget in vigoare.

Citeste si:
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Prefectura Capitalei: ”Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară”
Congresul PNL va trebui să respecte toate normele de protecţie sanitară pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana...
Sursa: Ziare.com