Dancila a anuntat in SUA, la rugamintea lui Dragnea, trei legi importante pentru comunitatea evreiasca

Duminica, 24 Martie 2019, ora 17:11
13984 citiri
Dancila a anuntat in SUA, la rugamintea lui Dragnea, trei legi importante pentru comunitatea evreiasca

Premierul Viorica Dancila, prezenta duminica la Conferinta Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), desfasurata in Statele Unite ale Americii, a anuntat ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, va promova in Parlament trei legi importante pentru comunitatea evreiasca, cum ar fi acordarea cetateniei romane pentru evreii ce au parasit tara sub comunism si pensii pentru supravietuitorii Holocaustului.

"Presedintele Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei m-a rugat sa va transmit ca va promova in Parlament, in perioada imediat urmatoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiasca din tara mea si din lume. Prima se refera la acordarea de drept a cetateniei romane tuturor evreilor de origine romana care au fost obligati sa renunte la cetatenia romana, atunci cand au parasit tara lor, sub regimul comunist. In al doilea rand, vorbim despre acordarea de despagubiri si pensii speciale pentru supravietuitorii Holocaustului din Romania, in semn de respect si recunoastere a suferintelor acestor eroi. In al treilea rand, avem legea care garanteaza accesul la arhivele statului specialistilor Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, pentru a cunoaste adevarul asupra trecutului lor, din perioada celor doua Razboaie Mondiale", a precizat ea.

Viorica Dancila a mai declarat ca Romania sustine comunitatea evreiasca si lupta "impotriva oricarei forme de antisemitism si impotriva oricarei forme de discurs al urii". Ea a reamintit ca primul eveniment organizat de catre Presedintia romana a Consiliului UE a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului si a anuntat ca la finalul mandatului sau, Romania va organiza un eveniment similar.

"Ne unesc valorile comune si ne dorim sa asiguram o mai buna protectie a comunitatilor evreiesti la nivel european. (...) Romania va ramane acelasi prieten loial si cea mai puternica voce europeana in sprijinul poporului evreu si al statului Israel", a spus ea.

La aceeasi conferinta, Viorica Dancila a anuntat si o decizie cu efecte importante pentru Romania: mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. In ciuda controversei interne, in special cu presedintele Iohannis, starnita de proiectul anuntat cu luni in urma de guvernul Dancila, premierul a anuntat o decizie unilaterala: "eu, ca prim-ministru al Romaniei si guvernul pe care il conduc, vom muta ambasada Romaniei la Ierusalim, capitala Israelului".

Citeste si:
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Decizie așteptată a CCR la sesizarea PSD privind conducerile interimare ale televiziunii și radioului public
Curtea Constituţională (CCR) ar putea să se pronunțe joi, 9 decembrie, cu privire la decizia asupra sesizării PSD în legătură cu proiectul privind asigurarea continuităţii conducerii...
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...