Degajamentul cacofonic romanesc. Europa, pazea, au venit!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Ianuarie 2019, ora 12:17
18049 citiri
Degajamentul cacofonic romanesc. Europa, pazea, au venit!

"Este foarte important sa intelegem ca coeziunea (sic!), ca valoare comuna europeana, inseamna unitate si cred ca acesta este lucrul pe care vrem sa-l degajam de la Summitul de la Sibiu, cu doua saptamani si jumatate inainte de alegerile pentru Parlamentul European". Cu aceasta cacofonie grosiera si degajamentul ministrului Afacerilor Europene George Ciamba, tot ce a putut degaja mai profesionist in materie europeana PSD, plus un salam de Sibiu pe post de bibelou a inceput presedintia romaneasca a ConsUE si, n-am nicio indoiala, asa va continua in cel mai bun caz.

Cum arata mesajul dlui Ciamba asa arata si pregatirile reale, nu acelea raportate ca productia la hectar a lui Ceausescu sau Daea, ca mare diferenta nu cred ca e.

Misiunea romaneasca de la Bruxelles a stat in noaptea de Craciun si probabil si de Revelion sa impacheteze cadourile de protocol, mica parte care a ajuns, pentru ca licitatiile au fost facute in ultima clipa.

Schitele pentru amenajarea spatiilor se schimba de azi pe maine ca fundele de pe scaunele de la nunta din Caminul cultural si nimeni nu mai intelege nimic din ele. Putinii specialisti de la Bruxelles sunt in depresie.

Iar in tara, refuz sa ma gandesc cum vor arata reuniunile de experti gazduite in toate capitalele de judet ca sa nu ramana vreun baron nevizitat. Vorba unei prietene, la cum vor fi cazati, vor inainta recurs compensatoriu.

Si asta e doar partea logistica. Pe partea politica si e si mai grav. Ca sa aveti dimensiunea gravitatii va dau exemplul lui Tudorel Toader. Ministrul Justitiei din Romania prezideaza JAI (Consiliul Justitie si Afaceri Interne in contra agendei JAI. In general, un guvern cu discurs profund antieuropean, ajuns la un pas de a fi trimis la judecata CJUE pentru incalcarea statului de drept, va sta in capul mesei UE.

Si in ce perioada! Buget european, alegeri europene, Brexit, migratie. Asta la prima strigare.

Dar din acest punct de vedere sunt convinsa ca europenii mizeaza pe puterea aparatului profesionist de la Bruxelles care sa preia toate problemele si sa lase doar fatada presedintiei romanesti. Cred ca ar fi singura sansa. Sau poate ar trebui sa mizam pe sclipirea dnei Dancila?

De fapt, din toate discursurile, de la dna Dancila la dl Ciamba, rezulta clar ca asta este si dorinta partii romanesti. Nu avem ambitii, nu avem proiecte proprii, vrem doar sa muscam din piscot si sa facem poza in capul mesei, acoperind acest hau cu o poza de "honest broker": nu vrem nimic pentru noi.

Cum sa nu vrei? Presedintia este o sansa extraordinara pentru fiecare tara ca prin pozitia centrala sa isi atinga niste obiective, asa cum si-a atins Bulgaria intrarea in Spatiul Schengen.

Dar ca sa faci asa ceva trebuie sa poti, sa ai datele necesare. Am vazut ca toata lumea, inclusiv de prin PSD, a laudat, pe buna dreptate, felul original si elegant in care ambasadorul Romaniei la Paris, Luca Niculescu, a preluat presedintia de la omologul sau austriac. "Nici nu se putea spune care e romanul si care e austriacul", spunea cu satisfactie Serban Nicolae.

Exact! Nu era nicio diferenta. Dar cand intra in sala Viorica Dancila, Petre Daea, Carmen Dan sau Tudorel Toader se vede imediat care e inadecvatul si, din pacate, el este romanul.

Ca sa reusesti ce a reusit Luca Niculescu trebuie sa ai datele ambasadorului nostru la Paris: cultura, scoala, eleganta, stil, cu alte cuvinte sa fii cu adevarat european, ceea ce nu stiu daca se poate spune despre macar un ministru din actualul cabinet ca sa nu mai vorbim despre actuala conducere a PSD.

Si mai trebuie sa ai si obiective nationale pe care sa le urmaresti. Ce sa obtii mai mult decat piscoturi cand singura ta tema e sa distrugi justitia?

Cum stam a explicat precis Jean-Claude Juncker: "cred ca guvernul de la Bucuresti nu a inteles pe deplin ce inseamna sa prezidezi tarile UE".

Cine sa fi inteles? Dragnea - 2 ani definitiva + 3 ani si jumatate nedefinitiva si Valcov - 6 ani nedefinitiva pentru spaga in pereti si cimitire? Se poarta de parca maine ar putea modifica prin OUG si legea gravitatiei, daca vor considera ca pot da vina pe antiromanismul ei pentru caderea vreunui pod nereabilitat. Este o incompatibilitate ireconciliabila intre ei si lumea civilizata.

Asta e o alta mare problema, guvernarea prin proxy. Europenii stiu ca dna Dancila e o aparenta a puterii cu care sunt nevoiti desigur sa vorbeasca, sa socializeze in masura posibilului (cat de naiva sa fii sa povestesti candida cum te lua pana si Papa peste picior si-ti ascundea poseta ca unui copil pacalindu-te ca tot ceea ai avut la intrare ramane acolo, iar tu il credeai uimita? Doamne!).

Europenii stiu ca detinatorii adevarati ai puterii sunt niste infractori cu care nici macar cei din familia lor politica nu vor sa se mai afiseze. Si probabil ca singura lor speranta este sa nu arunce in aer Romania in mijlocul presedintei cu cine stie ce decizie gen amnistie.. Iar presa straina a pus degetul pe rana.

Singurul castig posibil, dar nu cert, avand in vedere cu cine avem de-a face, al celor 6 luni de presedintie rotativa cred ca va tine de monitorizarea stricta a grupului infractional organizat si impiedicarea lui, cat se va putea si cum se va putea, sa faca vreo nefacuta.

In rest, Dumnezeu sa ne ajute si sa ajute UE in aceste 6 luni!

Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Înțepături între candidații Alianței PSD-PNL. Burduja o șicanează pe Firea: "Dacă era o alternativă pentru Primăria Capitalei, nu m-aș fi înscris în cursă"
Candidat PNL la funcţia de primar al Capitalei, Sebastian Burduja, susține că s-a înscris într-o cursă electorală "strânsă", în care toți cei "patru candidaţi cu şanse", iar voturile...
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
#Romania presedintia ConsUE , #premier