Amorul in Bucurestiul interbelic

Duminica, 03 Februarie 2008, ora 10:03
7300 citiri
Amorul in Bucurestiul interbelic

Dupa experienta primului razboi mondial, lucrurile incep sa intre pe fagasul lor normal, dragostea fiind traita cu intensitate maxima. Se produc schimbari majore in mentalitatea umana, iar dragostea incepe sa ia forme din ce in ce mai indraznete.

In perioada interbelica, trupul devine vizibil. Barbatii au voie sa-si rada nu numai barba, dar si mustata, schimbare la fata care rastoarna un canon estetic cu o rezistenta de secole, iar femeile, in secolul trecut pedepsite si ridiculizate prin taierea parului, se tund acum de buna voie, luandu-se una dupa alta.

Barbatii si femeile isi fac de cap impreuna, contemplandu-si unii altora corpul ascuns atata vreme de nenumarate vesminte.

Schiul, sport in care femeia, imbracata in pantaloni, poate deveni antrenoarea barbatului sau automobilismul, in care barbatul e stapanul si imblanzitorul masinii, cum era odinioara al calului, mersul pe bicicleta, privit aproape ca un exercitiu de acrobatie, ii obliga pe barbati si pe femei la o apropiere inimaginabila inainte.

Dupa aparitia romanului "Amantul doamnei Chatterley" de D. H. Lawrence, femeile si revistele vorbesc deschis despre amorurile interzise, iar barbatii nu-si mai ascund iubitele, se plimba cu ele la brat, in vazul lumii.

Tabuurile care tin de placerile si neplacerile amorului fizic au fost spulberate nu numai literar, ci si medical. Farmaciile pun pe ziduri si in ziare anunturi mari cu tot ce se poate evita, preveni sau vindeca. Bolile pe care frumoasa zeita a dragostei, Venera, le aduce sunt acum, gratie noilor medicamente, vindecabile.

Bucurestiul e plin de curieri care stau la orice colt de strada si alearga prin cartier sa duca scrisorile de amor. Tiganusii vand indragostitilor ziare cu statistici glumete despre starea amorezilor din lume, dupa sex si caracter. Desi fanteziste, aceste date spun multe despre grijile inimii care s-au substituit la iuteala grijilor razboiului.

In 1928, intr-unul din statele americane, iubesc 635.204 de femei si 789.531 de barbati. Dintre acestia, din interes pur iubesc 250.000 de femei si 125.076 de barbati. Din curiozitate, 100.000 de femei si numai 50.000 de barbati.

Tot gazetele scriu ca un cuplu de indragostiti se saruta la fiecare 4 minute, ca femeia intreaba, in medie, la 10 minute "Ma iubesti?" si are 3 - 5 crize de gelozie pe saptamana, iar barbatii 2 - 3 crize de nervi in acelasi interval de timp.

Pretextele lipsei de la intalnire sau de acasa sunt la barbat un prieten care l-a retinut, iar la femeie un dentist sau o croitoreasa.

Viata amoroasa a vedetelor de la Hollywood e urmarita cu sufletul la gura de la Bucuresti, iar chipurile lor surazatoare sunt publicate in alb-negru, in fotografii facute la studiourile MGM. In revistele ilustrate apar fotografii nud sau topless si sfaturi pentru barbatii cu familie care se indragostesc platonic de tinere in floare.

Femeile se emancipeaza si incep sa fumeze, sa aiba propriul automobil pe care il conduc singure, poarta fuste scurte, pantofi cu toc si poseta.

Crimele din amor nu sunt rare in Bucuresti si cotidianele publica diverse drame amoroase sau "oribile tragedii", injunghieri, impuscari, sinucideri.

Muzica si dansul sunt recunoscute, in epoca, drept adevarate elixire ale dragostei. In timp ce la Ateneu lumea buna se inghesuie sa prinda bilete la concerte de Beethoven, Bach, Debussy sau Ravel, in gradinile de vara, sub cerul liber, sau in localurile pline de fum, muzica lautareasca este o prezenta sonora. La moda sunt si tangourile si valsurile, ba chiar si jazzul.

In anii '20, dragostea si buna-cuviinta sunt direct proportionale. Cand politetea e in suferinta, amorul e indoielnic. Doamnele tin cont de felul in care sunt salutate, sarutate, de culoare florilor pe care le primesc, de felul in care un barbat duce cupa de sampanie la gura.

Astfel, daca un barbat baga cutitul in gura cand mananca branza, nu o iubeste, daca saluta scotandu-si palaria si inclinandu-se, o iubeste, daca ii trimite o creanga de liliac alb, in ianuarie, o iubeste, daca urca, la Ateneu, pe partea lata a scarii, lasand-o pe ea pe cea ingusta, nu o iubeste de loc si e timpul sa il paraseasca, mai ales daca exista cineva care stie sa o conduca in sala urcand pe partea ingusta.

La randul lor, si femeile raspund codificat, cu tigara. Tigara tinuta drept intre buzele rujate, stranse, cu conturul de inima imbufnat, inseamna "Nu-mi placi", in timp ce daca o tii intre degete, cu zambetul meditativ in acord direct cu privirea, sunt sanse, caci gestul inseamna "Sa ma mai gandesc". Tot cu tigareta se poate spune "Ma interesezi", "Poate", "Imi placi", "In orice caz asteapta-ma" si chiar "Ai parale?".

Instructor de yoga din București implicat în trafic de persoane. Ar fi câștigat 1,4 milioane de euro după ce a exploatat sexual 8 victime
Instructor de yoga din București implicat în trafic de persoane. Ar fi câștigat 1,4 milioane de euro după ce a exploatat sexual 8 victime
Cinci persoane au fost reţinute, în dosarul care vizează infracţiuni sexuale şi în care este implicat un instructor de yoga din Bucureşti. Anchetatorii au dispus sechestru asupra a 10...
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
#iubiri, #Bucuresti , #stiri mondene