Cat de riscant este sa mancam vara ciuperci

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 22:39
18604 citiri
Cat de riscant este sa mancam vara ciuperci
Foto: E Maramures

Cu numai cateva decenii in urma, iti asumai un risc mare mancand delicioasele ciuperci. Le vindeau in piata direct culegatorii, respectiv oamenii care isi facusera o profesie din a colinda padurile si a aduna ciupercile, mai ales dupa ploaie, cand acestea cresteau cu o viteza uimitoare.

Prin anii '30, strazile Capitalei abundau in asemenea perioade cu femei care-si interupeau obisnuitul comert cu flori si seminte pentru altul mult mai rentabil. Ele colindau orasul cu cosuri sub brat, cu un cantar improvizat si cu vesnicul refren: "Hai la ciuperci, hai la ciupeeeeerci".

Comertul mergea, pentru ca rareori se inampla sa citesti in ziarul "Universul" ca vreo familie a ajuns in spital intoxicata cu ciuperci sau, si mai rar, ca alta a ajuns la morga.

Din fericire, problema este astazi pe deplin rezolvata. Culesul spontan este interzis, ba mai mult decat atat, ciupercile se cultiva in sere, soiurile sunt selectate, iar riscurile sunt practic excluse. Cu conditia sa le cumperi din comertul autorizat.

Calitatile ciupercilor

Singurul dezavantaj este pretul. Daca altadata ciupercile culese din padure aveau un pret derizoriu, astazi cele de pe piata sunt mai scumpe decat portocalele sau bananele. Dar merita. Au calitati care nu sunt de neglijat.

Unu. Sunt bune la gust si nu ingrasa. Nu contin nici grasimi, nici zaharuri, nici carbohidrati. Te saturi fara sa iei la greutate.

Doi. Vin cu un important aport de proteine, atat de important incat inlocuiesc cu succes carnea.

Trei. Se preteaza a fi gatite in orice fel, atat ca mancare de baza, cat si la salate sau ca garnitura. Practic, ciuperca poate fi servita oricum, afara de desert.

Si cum in tara noastra productia si vanzarea de ciuperci se exercita sub un control sanitar strict, riscurile de altadata sunt excluse, cu singua execeptie cand noi insine ne-am lasa ispititi de pretul scazut al culegatorilor din padure, care ofera "ocazii" (nepermis!).

Din natura, ciupercile toxice n-au disparut

In acest caz, riscul exista fara ca pericolul sa fie foare ridicat: s-a demonstrat ca, din miile de specii de ciuperci cate exista pe glob, numai 32 din ele contin substante toxice si numai jumatate din acestea au efecte fatale. Cele mai multe apartin speciei denumita Amanita Phalloides.

Exista in Europa, cateva locuri cunoscute pentru numeroasele ciuperci otravitoare aflate in paduri, iar unul din acestea este Crimeea. In aceasta zona sunt identificate 6 specii de ciuperci cu efecte mortale, alte 8 specii care afecteaza grav si adesea iremediabil sistemul nervos si alte 30 specii cu actiune locala.

La noi in tara, nu s-au mai semnalat intoxicatii cu ciuperci de cateva zeci de ani, desi in mediul rural se obisnuieste culesul ciupercilor dupa ploaie prin paduri, pentru uzul in gospodarie. Nu ca ar fi ieftin. E chiar gratis.

N-as incheia fara sa amintesc un caz celebru consemnat de istorie. Karl von Habsburg, monarh al Sfantului Imperiu (1685-1470), rege al Ungariei (1711-1740), rege al Spaniei (1703-1740), al Sardiniei, al Siciliei si al regatului Napoli, a facut o intoxicatie cu ciuperci culese din padure, la 10 octombrie 1740.

Dupa zece zile de suferinte, monarhul a decedat la 20 octombrie 1740, fara ca vreun medic al vremiii sa-l poata ajuta cu ceva. Moartea monarhului a dus la razboiul de succesiune din Austria si la dezmemebrarea imperiului, ceea ce l-a determinat pe Voltarie sa faca o remarca, demna de numele sau: "Iata cum destinul Europei poate depinde de o mancare cu ciuperci!"

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#ciuperci toxice, #toxicitate ciuperci, #ciuperci aliment, #ciuperci culese, #consum ciuperci , #alimente