Cele mai mari pericole pentru sanatatea dintilor tai

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 23:16
5168 citiri
Cele mai mari pericole pentru sanatatea dintilor tai
Foto: webmd.com

Obiceiurile pe care le avem pot avea un efect negativ asupra dintilor. Unele alimente ii pot afecta serios, ducand si la numeroase complicatii.

Gheata

Cei care consuma bauturi in care se gaseste gheata trebuie sa stie ca ea nu trebuie rontaita, scrie Web MD. Gheata iti poate sparge mici portiuni din dinti sau poate duce la aparitia unor crapaturi.

Urmarea poate fi aparitia durerii, deoarece pulpa dentara este si ea afectata ulterior. Aceste probleme apar apoi din cauza mancarurilor si bauturilor prea calde sau prea reci, ele fiind cele care declanseaza durerea.

Sticla cu lapte

Parintii care le dau copiilor o sticla cu lapte sau apa inainte de culcare trebuie sa renunte la acest obicei. Copilul se obisnuieste astfel sa adoarma cu sticla in gura. Drept urmare, dintii sunt mai expusi pericolului de a face carii.

Piercingul in limba

Aceasta este o moda printre tineri, insa ea reprezinta si un pericol major pentru dinti. Metalul introdus in limba poate lovi dintii si duce la aparitia unor crapaturi.

Daca el atinge in mod repetat gingia, atunci acest tesut este afectat, problema care are ca efect pierderea dintilor.

In cavitatea orala se gasesc multe bacterii, iar piercingul creste riscul de infectii si de aparitie a unor rani. Dentistul este cel care iti poate expune pe larg riscurile implicate de un piercing in limba.

Bruxismul

Acest obicei inconstient este periculos pentru dinti. El are drept cauza stresul si obiceiurile din timpul noptii, constand in scrasnirea dintilor.

Una dintre solutii este evitarea alimentelor tari, care pot distruge dintii din cauza bruxismului. Purtarea unei gutiere speciale noaptea este o alta solutie posibila de evitare a efectelor neplacute ale bruxismului in timpul somnului.

Bomboanele impotriva tusei

Chiar daca le cumperi de la farmacie, aceste bomboane nu sunt tocmai sanatoase pentru dinti. Dupa ce consumi asemenea bomboane, trebuie sa te speli bine pe dinti. In caz contrar, ele duc la aparitia cariilor.

Sucurile racoritoare

Aceste bauturi au mult zahar adaugat in ele. Sucurile racoritoare mai contin acid citric si acid fosforic, care erodeaza smaltul dintelui. Bauturile dietetice pot contine si mai mult acid, sub forma indulcitorilor artificiali.

Sucul de fructe

Sucurile de fructe sunt pline de vitamine si antioxidanti, insa au in ele si mult zahar. Cantitatea de zahar continuta de aceste sucuri este apropiata de cea din bauturile racoritoare.

De exemplu, intr-o bautura racoritoare pot fi doar 10 grame de zahar in plus fata de sucul de fructe. O solutie ar fi sa adaugi putina apa in sucul respectiv, atunci cand il consumi.

Chipsurile

Ele contin mult amidon, care poate da nastere cariilor, in urma reactiei produse in cavitatea orala. Dupa ce consumi chipsuri trebuie sa iti cureti dintii cu ata dentara pentru a fi sigur ca in spatiile interdentare nu au ramas unele fragmente.

Cafeaua

Cafeaua poate ingalbeni dintii, insa aceasta problema poate fi rezolvata cu ajutorul unei metode de albire. Dentistul este cel care iti poate indica cea mai sigura astfel de metoda.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#sanatate dinti carii albire dinti, #ata dentara mancare hrana carii, #probleme dinti dentist , #alimente