De ce nu sunt bune alimentele la conserva?

Vineri, 21 Mai 2010, ora 15:48
6088 citiri
De ce nu sunt bune alimentele la conserva?

Pe langa faptul ca abunda in sodiu, un nou studiu realizat in SUA arata ca mare parte dintre alimentele la conserva contin bisfenol, periculos mai ales in cazul femeilor insarcinate si copiilor.

In cadrul studiului au fost recrutate 20 de persoane de pe intreg teritoriul SUA, acestea fiind rugate sa puna la dispozitia cercetatorilor conservele pe care le aveau in camara, indiferent ca era vorba despre fructe, legume, peste, supa sau racoritoare la cutie. Au fost luate mostre si din magazinele locale.

Analizele au aratat ca bisfenolul se gaseste chiar si in 92% dintre alimentele conservate, de regula acesta fiind prezent in cantitati precum 77,36 de parti dintr-un miliard. In exemplul de fata, fasolea verde la conserva a fost cel mai contaminata.

Bisfenol chiar si in cutiile de racoritoare

Bisfenol s-a gasit chiar si in cutiile de Coca Cola, e drept, in cantitati mult mai mici, indiferent daca era vorba de versiunea clasica sau cea diet.

Cercetatorii au mai descoperit ca bisfenolul gasit in conserve nu are nimic de-a face cu timpul care a trecut intre cumpararea conservei si deschiderea acesteia, ceea ce inseamna ca produsele sunt contaminate din procesul de productie. Nici pretul sau calitatea produsului nu oglindeste cantitatea de bisfenoli continuti.

Efectele adverse observabile la nivelul organismului sunt de la 50 de miligrame de bisfenol per kilogram (din greutatea corporala), dupa cum au aratat testele pe animale. O doza zilnica sigura de bisfenol, ce nu trebuie depasita, este de o mie de ori mai mica decat cea pomenita, ceea ce inseamna ca o singura conserva de fasole verde contituie deja un pericol, conform EmaxHealth.

Bisfenolul este mai cu seama periculos pentru gravide, bebelusi si copii, testele pe animale aratand ca expunerea fatului la aceasta substanta creste riscul de cancer, mai ales de prostata sau mamar, mai tarziu in viata.

Chiar si o expunere mica la aceasta substanta duce la secretarea unei cantitati mici de sperma, risc de avort spontan, moartea celulelor placentei, infertilitate, boli de inima, diabet si chiar schimbari in dezvoltarea creierului.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...