Renuntarea la carbohidrati ar putea fi secretul longevitatii

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 20:29
7946 citiri
Renuntarea la carbohidrati ar putea fi secretul longevitatii
2.bp.blogspot

Oamenii viseaza de secole la descoperirea unor cai care sa ii ajute sa traiasca mai mult. Numeroase cercetari au sugerat diverse solutii pana acum, insa singurele care au functionat au fost cele medicale. Vaccinurile in special si, in general, toate progresele inregistrate in medicina, plus imbunatatirea conditiilor de viata datorita tehnologiei indeosebi, au dus la cresterea sperantei de viata cu mai mult de 50% in ultimul secol, de la 50 de ani la 88, in medie.

Numai ca o viata mai lunga nu inseamna si o viata mai sanatoasa, multe persoane in varsta suferind de boli cronice precum artrita sau diabet.

Un genetician renumit din Statele Unite ale Americii, Cynthia Kenyon, despre care multi experti considera ca ar fi trebuit sa primeasca un premiu Nobel pentru cercetarile legate de imbatranire, considera ca a descoperit secretul unei vieti mai lungi si mai sanatoase, mai pline de energie.

# Au fost identificate doua gene care au legatura cu tineretea si longevitatea

Potrivit Daily Mail, Kenyon a ajuns la concluzia ca toti carbohidratii pe care ii consumam, de la banane si cartofi la paine, biscuiti si dulciuri, afecteaza direct doua gene care au legatura cu tineretea si longevitatea. De aceea, renuntarea la acestia ne-ar putea face sa traim mai mult si sa fim mai sanatosi.

Cynthia Kenyon a realizat mai multe studii pe o specie de viermi - C.Elegans (Caenorhabditis Elegans), reusind sa-i faca sa traiasca de sapte ori mai mult decat traiesc in mod normal si sa ramana si mai sanatosi. Astfel, desi durata medie de viata a acestora este de 20 de zile, Kenyon a izbutit ca, prin influentarea unor gene, sa le prelungeasca viata pana la 144 de zile.

Mai mult, analizele ei au fost repetate in mai multe laboratoare din intreaga lume, inclusiv pe soareci si sobolani, descoperindu-se ca genele respective au acelasi rol si la acestia. In plus, se crede ca acestea sunt active si la oameni, desi mai este nevoie de multe cercetari pentru a se stabili acest lucru.

# O anumita gena ar putea avea rol de elixir

Pana acum se credea ca imbatranirea este rezultatul unui fel de uzare, insa faptul ca Cynthia Kenyon a demonstrat ca este vorba de gene deschide posibilitatea unei incetiniri a procesului.

Ea a manipulat gena care controleaza insulina, iar aceasta la randul ei a influentat o alta, care s-a transformat intr-un fel de elixir. Aceasta din urma, numita DAF 16, poate declansa o serie de procese de reintinerire, poate stimula sistemul imunitar facandu-l sa lupte mai bine cu infectiile, si poate dezactiva anumite gene responsabile cu aparitia cancerului.

Carbohidratii insa determina organismul sa produca mai multa insulina ceea ce impiedica activarea genei care are rol de elixir. Pe acest considerent, geneticiana crede ca renuntarea la carbohidrati, mai ales la cei rafinati (zaharul, dulciurile), ar putea fi secretul unei vieti mai lungi si sanatoase.

Aceasta este insa doar o ipoteza despre care ramane de vazut daca va fi demonstrata.

Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
Descoperirea ce schimbă totul despre bătrânețe: Oamenii de știință au mutat vârsta, după un fapt genial
O echipă de experți condusă de Universitatea Humboldt din Berlin și Universitatea Stanford din Statele Unite, care a efectuat un studiu publicat în revista Psychology and Aging, a făcut o...
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
#imbatranire, #longevitate, #secret longevitate, #secret tinerete, #carbohidrati longevitate, #carbohidrati tinerete , #carbohidrati