Care sunt ingredientele toxice din cosmetice?

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 23:43
8018 citiri
Care sunt ingredientele toxice din cosmetice?
Foto: Arhiva

Cu cat vietile noastre devin mai ecologice, cu atat mai mult vrem sa ne controlam viata. Ti-ai "curatat" regimul alimentar, ti-ai stabilit regimul fizic, insa de produsele cosmetice te-ai interesat?

Eco Salon a intocmit o lista cu cateva ingredientele folosite la fabricarea unor produse de ingrijire a corpului pe care ar trebui sa le eviti.

Gudronul de carbune este utilizat in tratarea eczemelor, psoriazisului si a altor afectiuni ale pielii si se foloseste la fabricarea cremelor anti-mancarime si in cele destinate tratamentelor scalpului. Acest produs este cunoscut ca fiind cancerigen.

Dietanolamina (DEA) este o substanta ce sa gaseste in sapunuri si sampoane. DEA nu este o substanta carcinogena de sine statatoare, dar poate reactiona cu alte substante chimice din produse pentru a crea un agent cancerigen usor absorbit in piele.

Formaldehida este o substanta intalnita intr-o varietate de produse de frumusete si poate irita ochii, nasul si gatul. De asemenea, in cazul expunerilor repetate poate irita pielea si chiar provoaca astm si cancer.

Fenilendiamina (PPD) este un ingredient utilizat in vopselele de par, inclusiv pentru colorarea genelor. Potrivit studiilor Institutului National pentru Securitate si Sanatate, cosmeticienii si frizerii prezinta un risc marit de a face cancer, din cauza ca au o expunere mare la PPD.

Chiar daca produsele care contin PPD nu sunt recomandate pentru a intra in contact cu pielea, atunci cand te vopsesti aceasta poate ajunge pe piele timp de cateva minute.

Ftalatii au fost subiectul mai multor controverse. Femeile insarcinate care sunt expuse acestei substante prezinta un risc ridicat de a avea copii cu malformatii. Aceasta substanta se gaseste si in biberoanele de plastic pentru copii si in diferite produse cosmetice.

Lauril sulfatul de sodiu (SLS) si lauret sulfatul de sodiu (SLES) sunt agenti de spumare ce se gasesc in sapunuri si sampoane. Acestia irita ochii si pot intra prin piele, depunandu-se pe inima, creier si ficat.

Toluenul se gaseste in lacuri de unghii si vopsele de par. Acesta este toxic pentru sistemul nervos si inhalat poate provoca ameteli si dureri de cap. Expunerile marite pot duce la malformatii congenitale si avort spontan.

Trietanolamina (TEA) este o substanta folosita pentru a echilibra pH-ul si este des intalnit in produsele cosmetice "blande". Din pacate, acest produs provoaca reactii alergice, este iritant pentru ochi si poate face pielea si parul uscat. Prin utilizarea frecventa, TEA este absorbit de organism si poate deveni toxic.

Hidrochinona este un agent depigmentant sau inalbitor si este interzis in Japonia, Uniunea Europeana si Australia. Este inca folosita in Statele Unite si alte cateva tari. Aceasta substanta cancerigena se gaseste si in cremele care sunt folosite pentru eliminarea petelor aparute pe corpul persoanelor in varsta.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#produse cosmetice periculoase, #ingrediente produse cosmetice, #produse cosmetice ingrediente , #cosmetice