Anestezia generala la copii - pro si contra

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 08:16
16135 citiri
Anestezia generala la copii - pro si contra
Foto: Clinica Stomatolofica Trident

Tratamentul stomatologic in cazul copiilor este cu atat mai delicat cu cat iti doresti sa nu simta nici durere si nici sa nu inceapa sa se teama de dentist.

Un copil speriat de medicul stomatolog va fi un adult cu probleme stomatologice serioase. Mai ales ca primele probleme cu dintii pot aparea de la varsta de 2-3 ani. De aceea, in unele cazuri, mai complicate, pedodontul (medicul stomatolog special pregatit profesional pentru a avea grija de sanatatea orala a copilului) iti poate recomanda anestezia generala.

Decizia finala privind aceasta interventie i se confera medicului anestezist, care va decide, in urma unei anamneze si catorva analize daca pacientului i se poate administra acest tip de anestezie.

Iata cateva argumente pro si contra:

PRO

Anestezia generala reduce complet stresul asupra copilului si, implicit, teama ulterioara de a veni la dentist: acestuia ii va fi indusa o stare de somn profund, relaxare totala a reflexelor, si nu va avea amintiri despre aceste manopere.

Anestezia generala in cazul copiilor permite efectuarea unui numar mare de proceduri si tratamente stomatologice intr-un interval de timp scurt (1-3 ore) astfel incat se evita noi deplasari la medic, stresante si neplacute pentru cei mici, dar si pentru parinti.

Anestezia generala este recomandata mai ales in cazul copiilor necooperanti: de varsta prea mica sau cu diverse probleme si nevoi speciale, copii cu dizabilitati, in cazul afectiunilor cavitatii bucale.

Anestezia generala prezinta riscuri minime pentru copil atat timp cat este realizata intr-un cadru profesionist, spital sau similar, sub supravegherea medicului anestezist si a celui pedodont. Pe perioada anesteziei, pacientului ii vor fi atent monitorizate functiile vitale.

Citeste si de ce nu trebuie sa ne mai temem de aparatele dentare

CONTRA

Riscurile anesteziei generale tin mai mult de realizarea procedurii fara indeplinirea tuturor conditiilor de siguranta si fara supravegherea specialistilor.

In foarte putine cazuri, pot exista reactii adverse post-anestezie: greturi, varsaturi, disconfort la nivelul gatului, asa ca micul pacient trebuie supravegheat indeaproape, acesta presupunand petrecerea unei perioade mai mari de cateva ore in cadrul spitalului. Efectele anesteziei generale pot persista mai multe ore dupa interventie.

Afla de ce e periculoasa sangerarea gingivala

Nu neaparat un punct contra, ci mai degraba o recomandare: dupa anestezia generala, cat si inainte, este necesar sa se respecte cateva reguli privind alimentatia, hidratarea si administarea medicamentelor (daca pacientul se afla sub un tratament)

Doctor Cristina Tanase

Medic stomatolog pedodont

www.clinicatrident.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primar vizat de mai multe dosare pentru fraudarea alegerilor în favoarea PNL, candidează acum sub sigla PSD. „Au furat voturile fără niciun resentiment”
Primarul comunei Ciorani din județul Prahova, Voicu Marin, trimis în judecată pentru falsificarea documentelor electorale, în favoarea Partidului Naţional Liberal, la alegerile locale din anul...
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
#Anestezia generala la copii, #stomatolog anestezie generala copii, #copii stomatolog , #dinti