Cum sa-ti indrepti spatele daca stai cocosat la job (Galerie foto)

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 12:22
36614 citiri
Cum sa-ti indrepti spatele daca stai cocosat la job (Galerie foto)
Foto: Business Insider

Daca te numeri printre angajatii care lucreaza doar la un birou, in fata unui computer, atunci cel mai probabil stai cocosat in mod frecvent, uneori si fara sa iti dai seama. Iar aceasta postura defectuoasa duce la aparitia unor modificari care pot cauza probleme.

Spre exemplu, muschii din partea superioara a spatelui slabesc, deoarece ii folosesti mai putin decat ar trebui (stand aplecat), si, in timp, pot chiar sa apara semne ale unei cocoase - coloana vertebrala se curbeaza, iar umerii se trag spre partea din fata a trunchiului. Aceste schimbari pot provoca dureri la nivelul gatului, mijlocului si chiar bratelor si picioarelor.

Vestea buna, insa, conform Business Insider, este ca cifoza posturala - cum se numeste stiintific aceasta problema - este complet reversibila.

Cu ajutorul exercitiilor descrise mai jos iti poti intari muschii spatelui superior. Alege sa faci macar trei din cinci (unul trebuie sa fie neaparat din cele pentru piept) de cateva ori pe saptamana. Inainte de a incepe orice program de exercitii fizice este indicat insa sa ceri totusi parerea unui medic.

1. Intindere la nivelul pieptului

Asaza-te in coltul unei camere, intinde mana dreapta in fata si pune palma pe un perete. Rasuceste-ti corpul spre stanga si inclina-te in fata pana cand simti intindere la nivelul pieptului si umarului. Bratul trebuie sa fie in linie cu umarul. Ramai in aceasta pozitie de intindere timp de 30 de secunde si repeta exercitiul pe ambele parti de trei ori.

2. Compresie a pieptului cu o minge de masaj

In plus fata de intindere, masarea pieptului folosind o minge de tenis sau una de masaj poate ajuta la refacerea flexibilitatii (care este afectata de postura cocosata). Tine o astfel de minge cu ambele palme, preseaz-o usor si rostogoleste-o pe una din partile laterale ale pieptului. Cand ajungi la zone pe care le simti mai intepenite apasa mai mult mingea pentru a elibera tensiunea. Maseaza timp de 30 de secunde fiecare parte si repeta apoi setul de trei ori.

3. Miscare pe un cilindru din spuma pentru spatele superior

Cilindrul din spuma expandata te ajuta sa faci un masaj care poate sa imbunatateasca mobilitatea coloanei vertebrale si sa corecteze umerii garboviti.

Asaza cilindrul in asa fel incat sa vina pe la mijlocul spatelui, imediat sub omoplati, si intinde-te pe spate, peste el. Picioarele trebuie sa fie indoite, talpile bine asezate pe podea, iar bratele indoite sub cap. Ridica soldurile de pe podea si misca-te in jos pe cilindru, astfel incat acesta sa se deplaseze cam cu 2-3 centimetri mai sus, pe spatele tau, dupa care lasa din nou soldurile pe podea.

Repeta de cateva ori, pana cand cilindrul ajunge la circa 7-10 centimetri sub gatul tau, dupa care incepi sa te misti in sus, urmand acelasi tipar. Daca ai zone in care te simti mai intepenit, misca-te inainte si inapoi cand cilindrul este in dreptul lor, timp de 10-15 secunde, astfel incat acesta sa le preseze.

Continua apoi cu inca trei exercitii (in sus, in jos si iar in sus). In primele dati s-ar putea sa simti durere si disconfort, dar, in timp, mobilitatea spatelui tau in partea superioara se va imbunatati.

4. Extensia bratelor

Acest exercitiu lucreaza mai multe zone: iti indreapta umerii, iti tonifiaza abdomenul, iti intinde pieptul si iti intareste muschii mijlocului si ai spatelui superior.

Intinde-te pe podea, cu fata in jos, picioarele departate cat distanta dintre umeri, si intinde bratele deasupra capului astfel incat, impreuna cu trunchiul, sa formeze un "Y". Ridica-ti trunchiul de pe podea si, in acelasi timp, trage si de umeri spre spate, inclinand palmele in sus. Ramai in aceasta pozitie timp de 5-10 secunde, apoi revino la cea initiala. Executa trei seturi a cate opt repetari.

5. Vaslit cu banda de rezistenta

Leaga o banda de rezistenta de un obiect stabil, prinde capetele acesteia si misca-te inapoi cam un metru pana cand simti tensiune moderata in banda.

Picioarele trebuie sa fie departate cat distanta dintre umeri si usor indoite. Tinand capul sus, umerii trasi spre spate, pieptul in fata, spatele drept si abdomenul incordat, trage incet de banda spre partile laterale ale trunchiului, indoind bratele, in timp ce apropii omoplatii. Da apoi drumul la banda incet, pana cand bratele sunt iar complet intinse. Executa trei seturi a cate 15 repetari.

Alte sfaturi

Pentru a intari efectele pozitive ale acestor exercitii, poti tine cont si de urmatoarele recomandari: incearca sa te gandesti mai des la postura ta si sa te indrepti de fiecare data cand iti dai seama ca stai garbovit, ridica-te de la birou de cateva ori in timpul zilei de lucru si fa cativa pasi prin zona, si, cand mergi la sala de forta sau faci miscare acasa, ai grija sa faci exercitii si pentru picioare, piept si spate (daca nu faci miscare in mod regulat ar trebui sa incepi).

Monitorul ar trebui plasat la o lungime de brat in fata ta, antebratele si bratele ar trebui sa formeze un unghi de 90 de grade cand tastezi, iar picioarele tale ar trebui sa formeze tot un unghi de 90 de grade cand stai pe scaun. Tine umerii spre spate, pieptul in fata si capul cat mai drept.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#exercitii fizice cocosat, #exercitii fizice dureri spate, #postura cocosata, #indreptare postura cocosata, #corectare postura cocosata , #fitness