Ziare.com

Cat cheltuieste un roman, in medie, pentru articole si produse de ingrijire personala

Duminica, 17 Septembrie 2017, ora 13:54

   

Cat cheltuieste un roman, in medie, pentru articole si produse de ingrijire personala
Un roman a cheltuit, in medie, 227,16 de lei anul trecut pentru articole si produse pentru ingrijire personala, reiese dintr-o publicatie a Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, anul trecut, o persoana a dat 1,58 lei, pe luna, in medie, pentru sapun de toaleta, 9,37 lei pentru articole de parfumerie si cosmetica si 7,98 lei pentru alte articole pentru ingrijire personala.

In ceea ce priveste cheltuielile pentru imbracaminte, o persoana a folosit, in medie, 283,68 lei, anul trecut. Din punct de vedere al cheltuielilor lunare, 16,79 lei au mers pe confectii, 4,04 lei pe tricotaje si 2,11 lei pe ciorapi. In gospodariile cu un copil s-au folosit, in medie, 29,32 lei lunar pe persoana pentru imbracaminte, iar in cele cu 4 copii sau mai multi - 13,8 lei.

De asemenea, pentru incaltaminte, un roman a cheltuit, in medie, 245.52 lei.

Ce ne-am permis si ce nu

Doar 30,2% dintre gospodariile din Romania si-au permis anul trecut sa isi cumpere haine noi, iar 18,1% o saptamana de concediu, in afara casei, cu venitul total net lunar realizat, se arata in publicatie.

Potrivit documentului, un procent de 6,4% si-au permis inlocuirea mobilei uzate si/sau demodate, 13,3% si-au luat produse electrocasnice, iar 11,7% au mers la spectacole de teatru sau cinema.

Pe de alta parte, numai 16,1% dintre gospodariile din Romania si-au putut permite carti, ziare, reviste cu venitul total net lunar realizat.

Datele INS, arata ca o treime dintre gospodariile din Romania nu si-au platit la timp intretinerea locuintei, anul trecut, iar 14,5%, energia electrica, se arata in document.De asemenea, 6,4% nu si-au putut plati la timp abonamentul radio-TV, iar 6,2% - telefonul.

Pentru a putea face fata cheltuielilor curente, 10,6% din gospodarii au apelat la munca suplimentara, 11,2% la ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni, 6,5% la imprumuturi de la rude, prieteni, alte persoane, 7,3% la economii.

Un procent de 69,6% dintre gospodarii pot face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat.

Taxele si impozitele ne mananca veniturile

Impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe au detinut, in 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale unei gospodarii, ridicandu-se, in medie, la suma de 513 lei/luna, conform INS.

Din aceasta suma, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, fata de 39,5%, in 2015, iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) 58,4%, comparativ cu 56,3%, in 2015.

Tot in anul 2015, ponderea taxelor si impozitelor era de 19% din cheltuielile totale, iar suma se ridica la 446,1 lei/gospodarie.

Principala destinatie a cheltuielilor gospodariilor - consumul - a detinut, in medie pe ansamblul gospodariilor, 71,7% din cheltuielile totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 1.810 lei/luna/gospodarie, iar cheltuielile banesti pentru cumpararea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile in unitatile de alimentatie publica), nealimentare si pentru plata serviciilor s-au ridicat la 1.612 lei/luna (63,9% din cheltuielile totale).

Potrivit INS, cealalta parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare si nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodariei), a fost egala cu 198,1 lei/gospodarie si a reprezentat 7,8% din cheltuielile totale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3513 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe scurt, anul trecut romanul a dat 2 lei pe sapun si 9 lei pe

parfum :))))))))))

Credeam ca doar francezii sunt campioni la evitarea sapunului* dar se pare ca romanii au trecut pe locul intai :)))

* Francezii sunt reputat murdari, care nu se spala suficient de des. De aceea au inventat parfumul :))) Si peruca data cu talc :))) Cat despre periuta de dinti... aici este un secret de stat :))) Ca este sau nu adevarat ?!?!?, statisticile scriu ca se vinde mai putin sapun decat parfum in Franta.

 

Un roman a cheltuit, in medie, 227,16 de lei

Iar Manelisti Sudisti 0.0001 RRoni, motivul pentru care si Stevie Wonder ii recunoste de la distanta :)))

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor