Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Ce boli pot prevesti acneea si dermatita atopica

Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 13:18
8355 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Laurentiu Vladau: Ce boli pot prevesti acneea si dermatita atopica
Foto: Doctor Laurentiu Vladau

O piele sanatoasa reprezinta o reflexie a bunastarii interioare si a ingrijirii permanente a celui mai mare organ al corpului. De multe ori, insa, problemele pielii prevestesc afectiuni interne si boli sistemice.

Abordarea afectiunilor dermatologice este una holistica, iar in acest proces dermatologii evalueaza general starea de sanatate, analizand cu atentie diversele organe si sisteme ale caror suferinta poate pune o amprenta si asupra pielii.

Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermato-venerologie, discuta, intr-un material oferit Ziare.com despre ce boli pot ascunde acneea si dermatita atopica.

Acneea, o afectiune frecventa in adolescenta, dar si la varsta adulta

Acneea este o afectiune comuna a adolescentilor, cauzata, in principal, de schimbarile hormonale asociate pubertatii. Aceasta este in directa legatura cu asa numitii hormoni "barbatesti" prezenti la ambele sexe si care determina schimbari specifice varstei, precum dezvoltarea pilozitatii, ingrosarea vocii si in general maturizarea sexuala.

Glandele sebacee sunt sensibile la acesti hormoni circulanti care se fixeaza de receptorii lor si determina o activitate crescuta, ducand la o productie excesiva de sebum (ulei), marirea glandelor sebacee si declansarea unui cerc vicios in care proliferarea de bacterii in orificiile de deschidere ale glandelor si dopurile de keratina de la suprafata pielii joaca si ele un rol important.

Acneea la persoanele adulte, in special la femei, poate prevesti afectiuni ovariene, precum boala ovarelor polichistice. Contraceptivele progesteronice pot duce la declansarea sau agravarea acneei. In general, acneea femeilor adulte se manifesta prin puncte albe si negre sub piele, dar si mici chisturi.

Semne si simptome care, in prezenta acneei, trebuie mentionate medicului dermatolog pentru a determina daca sunt necesare investigatii suplimentare: pilozitate marcata (exces de par, in special la nivelul fetei), caderea parului, modificari libidou (apetit sexual), ciclu menstrual neregulat, dureri la nivelul pelvisului, modificari de volum sau textura a sanilor.

Dermatita atopica, asociata frecvent cu alergii

Dermatita atopica, afectiune frecventa la copii, dar si la unii adulti, se manifesta prin aparitia de placi rosii, uscate, asociate cu mancarime, in general la nivelul plicilor cotului si genunchilor, gat, fata si corp.

Este o afectiune cronica ce evoluaeaza in pusee de acutizare. Episoadele acute sunt, in cele mai multe cazuri, controlate cu preparate pe baza de corticostereroizi pentru uz cutanat. Folosirea de emoliente pentru a reface bariera pielii este foarte importanta.

Dermatita atopica este frecvent asociata cu astm alergic, febra fanului, alergii la particule aeropurtate precum praf, polen, par de animale sau acarieni. De multe ori, odata ce factorii declansanti ai astmului sunt identificati si evitati, evolutia afectiunii cutanate este si ea una pozitiva.

Semne si simptome care, in prezenta dermatitei atopice, trebuie mentionate medicului dermatolog pentru a determina daca sunt necesare investigatii suplimentare: dificultati ale respiratiei, in special dupa efort minim, asociate cu tuse care produce sputa transparenta, oboseala, agravarea sezoniera a dermatitei sau dupa: iesiri in natura, expunerea la anumite alimente, puf de animale.

Doctor Laurentiu Vladau, specialist Dermato-venerologie.

Clinica Hebra Dermatologie

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Boli prevestite de acnee si dermatita, #acnee boli, #boli piele dermatolog, #boli piele acnee , #pielea