Boala camuflata a intestinului subtire

Miercuri, 05 Noiembrie 2008, ora 11:54
13987 citiri
Boala camuflata a intestinului subtire

Celiachia este o boala care afecteaza intestinul subtire, mai putin cunoscuta in tara noastra, si care, neavand tratament medicamentos, trebuie tinuta sub control printr-un riguros regim alimentar.

Boala celiaca afecteaza intestinul subtire, care nu poate metaboliza glutenul, motiv pentru care bolnavul trebuie sa excluda din alimentatia lui orice produs care contine grau, orz, secara si hibrizii acestora, scrie Jurnalul National.

Medicii avertizeaza ca daca, din intamplare, chiar si o cantitate foarte mica din acestea ajunge in intestinul subtire al bolnavului se declanseaza reactii adverse.

Simptomele bolii

Celiachia acuta apare in special la copii si se manifesta prin diaree, oboseala, anemie, stagnare in dezvoltare, abdomen marit, dezvoltare musculara scazuta. Daca parintii nu isi dau seama care este cauza acestor simptome, copilul poate sa si moara.

Celiachia subacuta se manifesta prin scadere brusca in greutate sau acumularea rapida de kilograme, diaree urmata la timp foarte scurt de constipatie, oboseala, lipsa cronica de vitamine si minerale, caderea prematura a dentitiei, osteoporoza, amorteli inexplicabile ale extremitatilor.

Din cauza acestor simptome de cele mai multe ori medicii trateaza pacientii de osteoporoza, anemie sau spasmofilie.

O alta maladie cu care este confundata celiachia este sindromul colonului iritabil. Simptomele trec, dar data viitoare cand bolnavul va consuma alimente cu gluten ele vor reaparea.

Mai mult, cu cat stomacul devine mai afectat de celiachie, cu atat bolnavul va fi predispus la intoleranta la lactoza. Pe langa grau, secara si orz, nu va mai putea consuma nici macar lactate.

De asemenea, parintii cu celiachie trebuie sa isi supravegheze indeaproape copiii, pentru ca boala se transmite pe cale genetica. Atentia trebuie sa fie sporita mai ales ca, de cele mai multe ori, efectele asupra copiilor sunt cele mai dramatice, iar simptomele se manifesta violent.

Adultii de cele mai multe ori se simt obositi si au anemie. Intoleranta la gluten se manifesta si prin aparitia herpesului. Femeile care sufera de celiachie si sunt insarcinate trebuie sa fie extrem de atente cu ceea ce consuma, pentru ca pot suferi avort spontan.

Nu exista tratament medicamentos

Celiachia nu are tratament medicamentos. Singurul lucru pe care il pot face bolnavii este sa evite produsele care au in compozitie gluten. Dupa doar cateva saptamani de la renuntarea la alimente care contin gluten, intestinul subtire incepe sa se vindece.

De aceea, pentru a determina exact daca celiachia este cea care provoaca simptomele de mai sus, testele trebuie facute inainte de a incepe dieta. Medicul va trebui sa le faca in primul rand teste de sange si mai apoi o endoscopie pentru a determina exact daca este vorba de celiachie sau de vreo alta maladie.

Pasul urmator este sa mergeti la un nutritionist care va va recomanda exact ce alimente aveti voie sa consumati si cum puteti avea o dieta echilibrata in ciuda faptului ca trebuie sa excludeti foarte multe produse.

Exista totusi si cazuri in care dieta fara gluten nu da rezultate, iar intestinul subtire nu se vindeca niciodata.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#celiachia, #intestin subtire, #regim alimentar, #lactoza , #sanatate