Ce este important de stiut despre zahar

Joi, 11 Noiembrie 2010, ora 12:04
5420 citiri
Ce este important de stiut despre zahar
leanandmighty

Legat de zahar s-au spus si scris pana acum multe lucruri, unele adevarate, altele mai putin.

Zaharul din organism, glucoza, reprezinta un combustibil fundamental pentru corp si creier. Insa un pericol este acela ca cele mai multe dintre dulciuri au un gust placut, ceea ce te poate determina sa mananci in exces, ceea ce poate duce, in timp, la dezechilibre ale nivelului de energie, la obezitate si chiar diabet.

Totodata, un alt pericol este acela ca alimentele procesate contin cantitati mari de zahar, ascunse, de care nu iti dai seama si pe care nu le mai iei in calcul (fructele confiate spre exemplu).

Pentru a sti exact cu ce se "mananca" zaharul, menshealth.com a stat de vorba cu mai multi specialisti pe aest subiect.

1. Zaharul si diabetul

Diabetul presupune faptul ca organismul nu poate procesa glucoza din sange suficient de repede pentru a produce energie. Diabetul de tip 1 este determinat in principal de factori ereditari, insa cel de tip 2 apare de regula din cauza obezitatii.

Pancreasul are rolul de a transforma glucoza in energie sau de a o stoca in depozite de grasime, cu ajutorul insulinei. Zaharul consumat in cantitati mari duce la cresterea nivelului de glucoza, iar pancreasul se vede nevoit sa secrete cantitati mai mari de insulina, numai ca, la un moment dat, se poate ca acesta sa clacheze.

De aceea, este indicat sa nu faci excese in ce priveste zaharul si sa slabesti in cazul in care esti supraponderal. Mai multe cercetari au aratat ca doar si o scadere in greutate de 5-7% poate reduce riscul de a dezvolta diabet. Cu alte cuvinte, cateva kilograme pot face diferenta intre a fi sanatos sau bolnav.

2. Siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza

HFCS sau siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza este folosit de zeci de ani in industria alimentara, in special datorita faptului ca este mai ieftin. De retinute faptul ca siropul in sine nu duce la obezitate, ci doar consumul in exces, ca si in ce priveste zaharul.

Acest sirop sa gaseste in special in bauturile acidulate si in alimentele cu indice glicemic mare, cum ar fi dulciurile, painea alba. Pentru a atenua efectul negativ al acestora o solutie ar fi sa le combini cu alimente bogate in proteine si grasimi, pentru a incetini absorbtia zaharului in sange.

De asemenea, este important sa ai intotdeauna in vedere greutatea drept un factor alarmant. Adica, daca observi ca ai mult mai multe kilograme in plus fata de limitele normale, ar trebui sa faci niste schimbari in alimentatia ta.

3. Zaharul si trigliceridele

Fructoza, care face parte tot din clasa zaharurilor, poate duce la cresterea nivelului trigliceridelor (o forma de grasime din sange). Fructoza se gaseste in mod natural in fructe si nu ar trebui sa-ti faci griji legate de concentratia ei. Periculoase insa sunt cantitatile de fructoza din alimentele procesate, cum ar fi bauturile dulci. Spre exemplu, o Cola mare de la fast food contine fructoza cat patru mere.

De aceea, este indicat sa te feresti pe cat posibil de aceste bauturi, mai ales ca un nivel mare de trigliceride creste riscul dezvoltarii unor boli cardiovasculare.

4. Alimentele cu un indice glicemic mare iti scurteaza viata

Acestea, consumate excesiv, in mod repetat, iti pot afecta unele organe suficient cat sa reduca din durata vietii, chiar si daca ai o greutate care se incadreaza in limite normale. Persoanele care au un prediabet pot trai fara simptome timp de mai multi ani, chiar daca pancreasul lor deja si-a pierdut 50% din capacitatea de functionare. Acestea ajung sa aiba aceleasi riscuri, in special legate de boli cardiovasculare, ca si diabeticii.

De aceea este important sa fii moderat in ceea ce priveste consumul de bere, bauturi dulci, cartofi, paste, produse de patiserie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#zahar, #mituri zahar, #prejudecati zahar, #zahar sanatate, #zahar riscuri sanatate , #sanatate
Comentarii